Uvek dobro obavešteni Milojko Pantić nema ovog puta ekskluzivnu „dojavu“ iz Evropske fudbalske federacije o kaznama srpskom fudbalu, ali naš iskusni i ugledni sportski novinar, realno sagledavajući hronologiju neviđenog haosa na prekinutom meču A selekcije Srbije i Albanije, odnosno širi, politički kontekst događaja s Partizanovog stadiona, predviđa ponavljanje utakmice.


– Ovih dana u mom omiljenom beogradskom restoranu „Maderi“ pljušte opklade na temu sudbine tog nezavršenog meča. Jedni prognoziraju administrativnu pobedu Srbije, drugi 3:0 za Albance, a ja očekujem kompromisno rešenje u vidu novog susreta. Imam samo dilemu da li će biti igran na neutralnom terenu ili ponovo u Humskoj, ali bez prisustva publike. Tako bi trebalo da bude i u revanšu. Ako ne bude izmešten iz Albanije, proći će bez navijača na tribinama. Ovo pričam zato što ne verujem da će UEFA izabrati rešenje kojim bi rasplamsavala vatru – misli Milojko Pantić u iščekivanju sutrašnjih kazni za saveze dveju zemalja.

Naš sagovornik očekuje, zato, adekvatnu reakciju UEFA na političke motive dobro smišljene provokacije iz Tirane, kako bi se predupredili slični problemi u budućnosti. Pogotovo imajući u vidu široku primenu sada već čuvenih dronova.

– Ni njenim disciplincima nije lako da se odrede prema nikada viđenom ekscesu, jer njihovim pravilnicima nije predviđena klauzula o prekršaju s letilicama, tako da se slučaj albanskog drona u Beogradu može jedino kvalifikovati kao zloupotreba fudbala u političke svrhe, što je širok pojam i može se ovako i onako protumačiti. Prema simpatijama ili antipatijama.

Sve bi, podseća, bilo benignije za našu stranu da su srpske službe bezbednosti i fudbaleri drugačije reagovali.

– Baveći se problematikom spornog meča, vaš list je ispravno zaključio da se prošlog utorka desio istorijski propust u radu naših službi bezbednosti. Mislim, takođe, da su srpski selektor i fudbaleri trebalo da budu upozoreni da na svaku provokaciju ili incident, a svi smo ih očekivali, ostanu mirni, povuku se na klupu i čekaju intervenciju nadležnih. Možete li da zamislite Vejna Runija da kao Stefan Mitrović, na londonskom Vembliju, skače da dohvati dron na utakmici njegove Engleske i separatistički nastrojene Škotske?!

Da se on pita, poznati hroničar sportskih događaja bi na drugačiji način stao na put šovinizmu, nacizmu, nasilju i drugim nuspojavama na mečevima klubova i reprezentacija iz ovog dela Evrope.

– Da vodim UEFA, izbacio bih Albaniju, Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu… ma, ceo Balkan na godinu dana iz njenih takmičenja. Sve je ovo otišlo predaleko i preti da obesmisli igranje fudbala – ima ideju Pantić, prema čijim rečima FSA i FSS teško mogu izbeći suspenziju domaćeg terena i drakonske novčane kazne.

Karadžić: Platini obećao pravednu kaznu

Ako je verovati predsedniku FSS Tomislavu Karadžiću, odnosno onome što mu je rekao prvi čovek evropske fudbalske organizacije Mišel Platini, u srpskom savezu nemaju razloga da sumnjaju da će izvući deblji kraj. „Razgovarali smo sa Mišelom Platinijem, predsednikom Evropske fudbalske federacije. Rekao nam je da će Disciplinska komisija UEFA doneti pravednu odluku o kaznama zbog incidenata i prekida utakmice Srbija – Albanija, 14. oktobra u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari