U čuvenom svetskom fudbalskom hramu „Vembliju“, u završnoj predstavi 21. izdanja fudbalske Lige šampiona, definitivno je viđena pobeda nemačkog fudbala. Krajnji epilog je za mnoge očekivan, jer je pobedio favorit: Bajern iz Minhena je zasluženo peti put postao prvak Evrope, ali je i Borusija iz Dortmunda, u svakom pogledu, bila dostojan rival ove sezone superiornim Bavarcima, koji su na putu do Londona prethodno sa po dve pobede, dotukli najtrofejniji italijanski klub Juventus, a u polufinalu su dvomeč sa donedavno neprikosnovenom Barselonom završili sa neverovatnih i impozantnih sedam golova u mreži Katalonaca.

I dok je nemačka kancelarka Angela Merkel, u društvu predsednika Evropske fudbalske unije Mišela Platinija, čestitala fudbalerima Bajerna i njihovom treneru Jupu Hajnkesu na veličanstvenom trijumfu u Ligi šampiona, a prethodno tešila igrače Borusije i izvrsnog fudbalskog stratega Jirgena Klopa, na „Vembliju“ je viđen divan prizor na tribinama. Naravno, Bavarci su slavili veliki uspeh nakon, još uvek svežih, gorkih poraza u finalima pre tri godine u Madridu, i naročito lane na svojoj „Alijanc areni“ od Čelsija, a fanatične pristalice ekipe iz Dortmunda su dugo ostale uz svoje ljubimce, pokazavši još jednom ogromnu privrženost klubu, što je uostalom slučaj maltene na svakoj utakmici Borusije, koja je takođe bila šampion Evrope, 1997. godine.

Prvo nemačko finale u istoriji najkvalitetnijeg klupskog fudbalskog takmičenja na svetu je bilo uzbudljivo, uz dopadljivu i otvorenu igru oba tima, s mnoštvo šansi na obe strane i na kraju se završilo pobedom Bajerna, pogotkom junaka finala, Holanđanina Arjena Robena, u 89. minutu. Bajern je i dvadesetak minuta ranije mogao do novog vođstva, ali je tada naš reprezentativac Neven Subotić izvrsno reagovao i izbacio loptu sa gol-linije posle udarca, uvek nezgodnog, Tomasa Milera.

Iako je pre početka finala došlo do incidenta ispred stadiona, gde su se potukle dve grupe nemačkih navijača, atmosfera koja je pratila ovaj veliki događaj u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva je bila divna, a na dan utakmice, na centralnim trgovima i ulicama Londona, mogli su se videti zajedno navijači Borusije i Bajerna kako nestrpljivo čekaju početak susreta na krcatom „Vembliju“, na kome je inače bilo 86.298 gledalaca.

Na dan velikog finala, jedan od specijalnih gostiju u Londonu je bio i proslavljeni fudbalski trener Fabio Kapelo, aktuelni selektor Rusije, koji je prethodno vodio i selekciju Engleske. Ovaj uspešni Italijan je predvodio Milan do titule evropskog šampiona 1994 (4:0 protiv Barselone, dva gola Dejana Savićevića), a ovako je objasnio to što su se prvi put u istoriji za trofej Lige šampiona borila dva nemačka kluba:

Smatram da su u Nemačkoj u poslednjih deset godina radili veoma teško, ali to donosi rezultat. Takođe, bez novca je nemoguće osvojiti Ligu šampiona, a klubovi iz Bundeslige su praktično najstabilniji u Evropi. Barselona je bila dominantna, ali mnogi ih kritikuju da igraju dosadan fudbal, sa previše, doduše preciznih, dodavanja… Ja volim bržu igru, kakvu ljubiteljima fudbala mogu da priušte i Bajern i Borusija – kazao je Kapelo.

Hrvat Mandžukić je doveo Bajern u vođstvo, a naš Subotić, koji ga je jedno vreme uspešno čuvao, delovao je veoma smireno, pogotovo ako se ima u vidu važnost meča, mada je ostavio prilično dobar utisak. U Londonu su bili i čelnici FS Srbije: predsednik Tomislav Karadžić, potpredsednik Ivan Ćurković, generalni sekretar Zoran Laković, bivši predsednik Crvene zvezde Den Tana, kao „Gaspromovi“ gosti i Zvezdini pioniri, uz legendu „crveno-belih“ Dušana Savića, strelca antologijskog gola za Zvezdu protiv Arsenala na londonskom „Hajberiju“… Kako smo čuli, na „Vembliju“ je bio i potpredsednik Partizana i visoki funkcioner SPS-a Branko Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari