Ukrajinski Šahtjor osnovan je 1936. godine, ali je tek u ovom veku počeo da beleži vredne rezultate kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. „Rudari“ su bili redovni učesnici šampionata Sovjetskog saveza, ali nikada nisu uspeli da se domognu titule. Njihov procvat započeo je 1996. godine kada je na čelo kluba došao Rinat Ahmetov i sa sobom doneo milione. Na prvu od pet šampionskih titula u Ukrajini čekalo se do 2002. godine, a izvanrednu prvu deceniju novog veka Šahtjor je krunisao prošle godine trijumfom u poslednjem izdanju UEFA kupa.

Šahtjor je izrastao u odličan klub, koji se sa kijevskim Dinamom ravnopravno bori za dominaciju u domovini. Rumun Mirčea Lučesku, koji je prvi trener od 2004. godine, sjajno je ukomponovao zvezde i zvezdice tima u kompaktnu celinu koja igra brzo i jednostavno. Kapiten i najveći autoritet na terenu je Dario Srna, koji se sjajno snalazi na svim pozicijama duž desne aut-linije. Poseban šmek u igri daju Brazilci Luis Adrijano, Žadson, Vilijan i Fernandinjo, a ovog leta pridružio im se i sunarodnik, doduše sa hrvatskim pasošem, Eduardo da Silva. Bivši napadač Arsenala sigurno će predstavljati pravo pojačanje u vrhu napada. Odbrambeni bedem dodatno je ojačan povratnikom iz Barselone Dmitrijem Čigrinskim. Lučesku forsira napadački stil, sa dosta dodavanja i brzom tranzicijom iz odbrane u napad, pa Šahtjor uvek igra na gol više. U klubu veliku pažnju posvećuju radu sa mlađim kategorijama, a 1999. godine otvorena je fudbalska akademija za preko 3.000 dece različitih uzrasta.

Svoje mečeve ukrajinski šampion igra na Donbas areni, koja je svečano otvorena 29. avgusta prošle godine. Njen kapacitet je 51.504 mesta, a od UEFA je dobio pet zvezdica. Do tada je Šahtjor koristio Olimpijski stadion u Donjecku, na kome sada trenira drugi tim „rudara“. Od osnivanja pa do 1946. godine klub je nosio ime Stahanovec, u vreme Sovjetskog saveza zvao se Šahktjor, a od osamostaljenja Ukrajine ima sadašnji naziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari