Ova sreda u Ligi šampiona mogla bi već u najavi da bude kudikamo interesantnija od petog utorka u elitnom evropskom klupskom takmičenju, pošto borba za opstanak u LŠ i mesta u utešnoj Ligi Evrope, u grupama A, B, C i D, ima više nepoznanica nego što su ih imali sinoćnji mečevi pretposlednjeg kola ostale četiri skupine.


Krenimo redom. Atletiko je ispred konkurencije u grupi A, ali ta distanca nije bezbedna, pa bi za prošlogodišnjeg finalistu LŠ i aktuelnog prvaka Španije bilo idealno kada bi pobedom nad prvim pratiocem Olimpijakosom večeras i teoretski prebrinuo plasman u eliminacionu rundu. Za šta će mu biti potrebno više veštine i sreće nego u Atini, kada je, ove sezone, sjajni prvak Grčke uhvatio na „spavanju“ Turana, Mandžukića, Kokea i društvo. Da „frka“ bude veća, van Italije neubedljivi Juventus ima isti skor kao Atinjani i izgledniju priliku za trijumf u svojoj utakmici s Malmeom, jer Šveđani nisu položili „oružje“ samo protiv Olimpijakosa.

U grupi B je nešto manje gungula, s obzirom na to da Ronaldo, Benzema i ostale zvezde Real Madrida, za sada, ruše sve pred sobom u pohodu na drugu vezanu, odnosno ukupno 11. titulu kontinentalnog šampiona. Možda timu Karla Anćelotija neće ići sve od noge kao u septembarskom duelu s Bazelom, kada je spakovao pet lakih komada u mrežu Švajcaraca, ali bi i bez friški povređenog organizatora igre Luke Modrića sve sem rutinskog slavlja „kraljevića“ bilo istinsko čudo. Zato, ako ste kladioničar zaobiđite u visokom luku par Ludogorec – Liverpul. U neka stara vremena ne bi bilo dileme oko pobede slavnog engleskog kluba, ali njegov hod po trnju u Premijer ligi i jedva, na sumnjiv način, izboren minimalac u prvom odmeravanju snaga s neiskompleksiranom legijom stranaca u dresovima najbolje ekipe Bugarske ostavljaju mogućnost „troznaka“. Uglavnom, ko bude bolji njemu će biti bliži prolaz u „top 16“, kojem je posle Reala trenutno najbliži Bazel.

U C grupi svi još pikiraju prva dva mesta, a trenutno ih drže Bajer i Monako. Oni bi večerašnjim međusobnim susretom trebalo i da odluče sigurnog prolećnog učesnika LŠ pre zadnjih 90 minuta osnovne faze LŠ. Nemci igraju u Bundesligi po sistemu toplo-hladno, ali zato u LŠ ne znaju za kiks kod kuće, što bi im moglo doneti prevagu protiv Francuza, deprimiranih posle tri uzastopna poraza u Ligi 1. Zenit i Benfika vedre i oblače u prvenstvima Rusije i Portugala, naročito ekipa iz Sankt Petersburga, ali imaju istu metu i na istom su odstojanju u borbi za drugu i treću poziciju na kraju uvodnog ciklusa tekuće Lige šampiona.

Jedino dešavanja u grupi D odudaraju od večerašnjih zavrzlama. Neven Subotić, Miloš Jojić i ostali puleni Jirgena Klopa dave se u „živom blatu“ u Bundesligi, a u trci za „ušati pehar“, kao da su u pitanju drugi fudbaleri, obaraju prepreke kao da su od papira. Izabranici Jirgena Klopa toliko su odmakli konkurenciji da mogu i pod „ručnom“ odigrati meč s drugoplasiranim Arsenalom. Ni Englezi ne moraju pošto-poto da pobede, jer su već viđeni učesnici naredne faze, za šta Anderleht i Galatasaraj imaju još samo teoretske šanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari