Finale Lige šampiona između Mančester junajteda i Barselone predstavlja pravi vrhunac sezone jer su do poslednjeg stepenika stigle, po svakom kriterijumu, dve najkvalitetnije evropske ekipe. Za srpski fudbal najvažnije je da je kapiten „crvenih đavola“ Nemanja Vidić, koji ima priliku da se smesti među malim brojem fudbalera koji su tokom karijere imali čast da trofej šampiona Starog kontinenta dotaknu pre ostalih saigrača.

Vidić će u subotu uveče predvoditi „crvene đavole“ na Vembliju, što neće biti jedina razlika u odnosu na rimski susret istih rivala u odlučujućem meču pre dve godine. U redovima slavnijeg tima iz Mančestera nema Kristijana Ronalda i Karlosa Teveza, dok Barseloni nedostaju Jaja Ture, Tijeri Anri i strelac prvog pogotka u pobedi od 2:0 te večeri Samjuel Eto. Ipak, „kosture“ su sačuvali i Aleks Ferguson, željan osvete na fudbalskom terenu, i Pep Gvardiola, čovek koji je sa svojim pulenima podigao standarde na gotovo nemogući nivo.

Retko se dešava da Mančester junajted nije favorit u jednom susretu, a čini se da je upravo takva situacija pred ovaj duel. Titula prvaka u Premijer ligi i relativno lak posao do finala elitnog klupskog takmičenja u Evropi jesu parametri koji stoje kao pozitivni uz Fergusonovu ekipu, ali deluje da ova generacija nije baš najtalentovanija koju je predvodio tokom 25 godina na istoj klupi. Njegov sadašnji tim nije mlad kao šampionski iz 1999. niti eksplozivan kao onaj iz moskovskog finala 2008, ali zna bolje da se prilagodi igri rivala što je možda najvažnije kada je preko puta Barselona.

– Moramo se koncentrisati jer ćemo tek tako moći da se nosimo sa igračima Barselone. Njihovi fudbaleri imaju drugačiji mentalitet u odnosu na naš, ali to nam neće predstavljati problem. Igraćemo treće finale u poslednje četiri godine i jasno je da imamo iskustvo nastupa u ovakvim utakmicama. Međutim, ne radi se ovde samo o iskustvu, važno je dobro odigrati. Imali smo dovoljno vremena da se taktički i mentalno pripremimo za ovaj duel – istakao je Nemanja Vidić.

Barselona, pak, ima sve. Samopouzdanje i vrhunske igrače na svakoj poziciji koji se fenomenalno poznaju i nadograđuju. Izabranici Pepa Gvardiole savršeno kontrolišu loptu, imaju neverovatan osećaj za prostor i njegovo stvaranje, presing, otvaranje, pokrivanje. Jak pobednički mentalitet neguju poslednje tri godine.

„Neutralci“ ne žele pobedu Mančester junajteda. Oni hoće poraz Barselone.

Za četvrtu titulu

Finalni duel Mančester junajteda i Barselone biće njihov jedanaesti međusobni susret. Do sada su potpuno izjednačeni sa po tri pobede uz četiri remija. Oba kluba igraće za svoju četvrtu titulu prvaka Evrope, a zanimljivo je da su prve osvajali upravo na Vembliju, Junajted 1968, a Barsa 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari