Fudbaleri Benfike igrali su pre samo dve nedelje na stadionu u Torinu i izvojevali remi sa Juventusom i plasman u veliko finale Lige Evrope. Večeras (20.45, RTS 1, Arenasport 1) je pred njima borba za trofej na istom mestu, ali je rival španska Sevilja, koja je u poslednjim trenucima revanša polufinala šokirala Valensiju i stigla do utakmice posle koje se sezona može oceniti uspešnom.

Sevilja – Benfika 20.45

Stadion: Juventus arena. Kapacitet: 41.254. Sudija: Feliks Brih (Nemačka).

Sevilja: Beto, Koke, Facio, Pareha, Navaro, Mbia, Kariko, Rejes (Gameiro), Rakitić, Vitolo, Baka.

Benfika: Artur, Pereira, Garaj, Luisao, Sikera, Đuričić, Amorim, Gomes, Gaitan, Rodrigo, Lima.

 

Biće to njihov treći međusobni meč, ali tek prvi od davne 1957. kada su se sastali u prvom kolu tadašnje Lige šampiona. Sada je ulog mnogo veći, utešni trofej za sve klubove koji maštaju o osvajanju Lige šampiona, koji je Sevilja osvajala, a Benfiki jedino odličje koje nema u svom vlasništvu.

Oba rivala će sigurno maksimalno spremni dočekati meč sezone, ohrabreni prethodnim rezultatima i dešavanjima u domaćim prvenstvima. Naime, Benfika je uveliko prvak Portugala, dok je Sevilja obezbedila poziciju koja i naredne sezone vodi u Ligu Evrope. Benfika je prošle sezone poražena u finalu istog takmičenja od Čelsija (2:1) pa nema sumnje da će dati sve od sebe da osvoje jedini trofej, na domaćoj i međunarodnoj sceni, koji nemaju u svojim vitrinama. Ekipa iz Lisabona želi i da prekine niz od sedam poraza u evropskim finalima, odnosno da neutrališe čuveno Gutmanovo prokletstvo. Naime, trener Benfike Bela Gutman je nakon osvajanja dve Lige šampiona 1962. prokleo klub da neće osvojiti evropsku titulu sto godina jer mu je odbijeno povećanje plate. Tim iz Lisabona ima i dodatni motiv u vidu 2,5 miliona evra koliko će iznositi premija ako donesu još jedan pehar na Luž stadion.

– Biće veoma teško jer oba tima imaju isti cilj. Sada se sve svelo na jednu utakmicu i ko bude imao bolju inspiraciju poneće pehar kući – istakao je kapiten Benfike Luisao.

S druge strane, Sevilja je u novijoj istoriji u dva navrata osvajala ovo takmičenje, doduše ono se 2006. i 2007. zvalo UEFA kup. Od tada sastav iz Andaluzije nije imao puno uspeha na međunarodnoj sceni, ali će moći da se uzda i u tradiciju jer Benfika nije savladala španske timove u prethodnih 14 mečeva.

– Znamo da Benfika iza sebe ima fantastičnu sezonu, ali možemo da ih savladamo. Daćemo sve od sebe na terenu i verujemo da će to biti dovoljno da na kraju mi slavimo – smatra napadač Sevilje Gameiro, koji je najbolji strelac tima u sezoni, ali čiji je nastup pod znakom pitanja zbog povrede.

Marković na čekanju

Lazar Marković još uvek ne zna da li će moći da igra u finalu jer je UEFA odluku na žalbu Benfike zbog suspenzije odložila za danas. U Lisabonu ne gaje velike nade, ali opet veruju da će srpski reprezentativac dobiti dozvolu da igra uprkos činjenici da je dobio crveni karton u revanšu polufinala. Međutim, čak i da Marković ne zaigra, naša zemlja će verovatno imati predstavnika na terenu jer za sastav Benfike konkurišu Filip Đuričić i Miralem Sulejmani. S druge strane, za Portugalce sigurno neće igrati Perez i Salvio, kao i povređeni Ljubomir Fejsa, dok trener Sevilje ne može da računa na suspendovanog Samperija, te povređene Kristofora i Čeriševa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari