Mečevi odigrani u četvrtak i petak doneli su nekoliko zanimljivih rezultata, ali i oni koji su na programu prvog dana vikenda mogu dodatno da razjasne situaciju u kvalifikacionim grupama za odlazak na Evropsko prvenstvo. Najzanimljiviji subotnji dueli igraće se u grupi G gde će Rusija i Švedska direktno odlučivati o, za sada, drugom putniku u Francusku, uz pretpostavku da je Austrija siguran učesnik EURO 2016. “Zbornaja” dočekuje Skandinavce u direktnom okršaju za drugo mesto, jer ukoliko domaćin ne slavi u Moskvi mogao bi propustiti “poslednji voz” koji vodi na kontinentalno prvenstvo. Naime, Rusija trenutno ima samo osam bodova, četiri manje od Švedske i dvostruko manje od vodeće Austrije, pa bi sve osim trijumfa značilo isto odstojanje, ili čak beg direktnih konkurenata.


U istoj grupi je biti ili ne biti i za Crnu Goru. Istina, “đetići” imaju samo pet bodova, ali bi sa nova tri protiv slabašnog Lihtenštajna zadržali teoretske šanse da mogu ozbiljnije u trku. S druge strane, Austrijanci protiv Moldavije mogu skoro da se i teoretski plasiraju na prvenstvo Evrope.

Identična slika je i u grupi E, s tim da Švajcarska ima tri boda više od Slovenije i pritom je domaćin u međusobnoj utakmici. U toj skupini Engleska ima 18 bodova i očekivanom pobedom nad San Marinom može preko Lamanša. U subotu će se igrati i u grupi C, a Španija pokušava da pobedom nad Slovačkom pred svojim navijačima zaposedne čelo tabele na kojem je trenutno prvi naredni protivnik. Ako s druge strane pobedi Slovačka priključak bi mogla da uhvati i Ukrajina.

Kada su u pitanju ostale grupe, ne računajući mečeve odigrane u petak uveče, najneprijatnije iznenađenje priredili su Holanđani porazom od Islanda na svom terenu u grupi A. “Lale” sada imaju šest bodova zaostatka za Češkom i čak osam za vodećim Islandom, pa će morati da se pomuče do kraja kvalifikacija ukoliko žele na EURO. Zato će Holanđani imati imperativ pobede u preostalim utakmicama, pogotovo u direktnom okršaju sa Češkom u poslednjem kolu 13. oktobra.

Zakomplikovalo se i u grupi H posle remija Azerbejdžana i Hrvatske, odnosno pobeda Italije nad Maltom i Norveške u Bugarskoj. “Kockastima” je važne bodove “otkinula” četa Roberta Prosinečkog i to pred teško gostovanje direktnom konkurentu u Skandinaviji. Da im situacija bude teža, Hrvatska u praksi ima i bod manje koji joj je oduzet zbog kukastog krsta na travi “poljuda” protiv Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari