Devet dana posle prekinutog meča najboljih reprezentacija Srbije i Albanije fudbalski Savezi dveju zemalja trebalo bi danas da saznaju kako im je Evropska fudbalska federacija izmerila krivicu za nezapamćene incidente prošlog utorka u Humskoj.

 Gostujući navijači su smišljenom akcijom u 41. minutu ubacili na stadion bespilotnu letelicu sa zastavom nepostojeće Velike Albanije, naš igrač Stefan Mitrović mirno je spustio na zemlju, a dva albanska fudbalera mu je silom otela, posle čega je više ratobornih domaćinovih pristalica upalo na teren i fizički napalo nekoliko izabranika selektora Đanija de Bjazija, kasnije odlučnih u nameri da ne nastave susret, iako je takva direktiva stigla iz UEFA, pa će njeni disciplinci zbog svega toga odgovornima izreći (verovatno) oštre kazne.

– Dobili smo informaciju iz Niona da bi donošenje odluka u ovom slučaju moglo biti odloženo za 24 sata, zbog obilja poslate dokumentacije u Nion – prenosi nam generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković.

Prvi operativac FSS nije ni hteo ni smeo da licitira s prirodom i visinom mogućih kazni za našu fudbalsku organizaciju, ali je objasnio ključne tačke odbrane.

– Prvo, insistiramo na zajedničkoj proceni svih bezbedonosnih aspekata utakmice od strane njenog delegata, prisutnog komesara za bezbednost UEFA i sudijske trojke – inače vrlo iskusnih u svom poslu – i, s ljudima zaduženih za monitoring našeg susreta u UEFA meč centru, koordiniranoj odluci da se duel nastavi. Što su gosti više puta odbili. Drugo, potrudili smo se da činjenicama objasnimo i preciziramo političko-nacionalističko-fašističku sadržinu sporne zastave, čije je ubacivanje u prostor za igru bilo prvi okidač za incidente. Na sve moguće načine smo dokumentovali i trenutak kada dvojica fudbalera Albanije nasrću na našeg igrača Stefana Mitrovića, koji je mirno spustio zastavu u nameri da je potom preda predstavniku UEFA, što je bio drugi okidač za događaje koji su usledili. Prihvatajući krivicu za manje organizacione propuste pre toga – mislim na sitne predmete, nekoliko petardi i baklji ubačene na teren i prostor oko njega, čega je neki dan pre toga bilo i na mečevima u Bugarskoj i Mađarskoj – potenciramo to da pre dva opisana „detalja“ nijedan navijač nije sišao s tribina. Sve što se posle toga desilo je nedopustivo, ali je došlo samo kao reakcija na tešku i nikada nigde viđenu provokaciju – tvrdi Laković, uz posebnu zahvalnost domaćim medijima na mnoštvu video zapisa, fotografija i tekstova kojima je podržana „taktika“ FSS u odbrani pred Disciplinskom komisijom UEFA.

A, ona ima širok dijapazon kazni na raspolaganju. Od izbacivanja obe ili jedne ekipe iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo ili suspenzije svih srpskih i albanskih selekcija na neko vreme, u šta malo ko veruje, preko administrativne pobede jedne reprezentacije, što je takođe malo realno, do najverovatnijeg ponavljanja meča na neutralnom ili istom terenu, bez publike. Zabrana prisustva navijača i novčane sankcije se podrazumevaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari