Kairat “ Crvena zvezda 2:1 (1:0)

STRELCI: Islamhan 29, Kuat 47 “ Savićević 85. pen.

STADION: Ortalik u Almatiju. GLEDALACA: 10.000. SUDIJA: Bariš Šimšek (Turska). ŽUTI KARTONI: Stojanović (C. zvezda).

KAIRAT: Plotnikov, Kuantajev, Marković, Soareš, Lunin, Kuat, Gurman, Isael, Islamhan (od 66. Seržinjo), Rijera, Gou.

C. ZVEZDA: Rajković, Petković (od 46. Cvetković), Mbođ, Rendulić, Anđelković, Stojanović, Savićević, Vered (od 70. Gavrić), Parker (od 65. Orlandić), Katai, Jović.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } “ Badava je uprava Crvene zvezde ovog proleća potrošila sedam miliona evra za dobijanje UEFA licence i povratak na inostranu scenu posle jednogodišnje suspenzije i, uz svesrdnu pomoć nekih uticajnih ljudi van kluba, naterala odličnog trenera Miodraga Božovića da odustane od jednogodišnje pauze i sedne na klupu prezaduženog kluba, kada će evropska odiseja sadašnjih fudbalera ostati upamćena kao najkraća u istoriji nekadašnjeg prvaka Starog kontinenta i sveta. Kazahstanski Kairat nema trofejnu tradiciju i slavno ime kao crveno-beli, ali u ovom trenutku ima mnogo kvalitetniji tim i zbog toga je posle beogradskih 0:2 slavio i u svom Almatiju “ 2:1 (1:0) i zasluženo otišao u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Utakmica je otvorena brzim šansama domaćina. Kao da nije u rezultatskom plusu Kairat je, u sastavu identičnom startnoj postavi iz Beograda, u prvih deset minuta dva puta opasno zapretio gostima, čija je jedanaestorka pretrpela promene u sve tri linije tima, u cilju podizanja ofanzivnog kapaciteta ekipe. Rani promašaji Goua i Islamhana ubrzali su igru crveno-belih, koji su ionako morali da idu na sve ili ništa, ali samo do poslednje trećine terena, gde je skočna i složna zadnja lnija Kazahstanaca manje, više lako hvatala centaršuteve crveno-belih. Prešlo se na plan B, tj udarce sa distance, a da je jedna takva „bomba“ iz noge Saše Stojanovića ušla u mrežu umesto što je prodrmala prečku (24. minut) ili da, malo posle toga, toga šut Aleksandra Kataija nije izbačen sa gol linije pitanje je kakav bi tok dobio meč. Ovako je usledila surova i efektna kazna za promašaje, previše otvorenog prostora za rivalove kontranapade i propusnost odbrane. Posle duplog pasa sa Isaelom, na levom ćošku kaznenog prostora , i izbacivanja Rendulića iz igre Buržuan Islamhan je zaobišao i drugog štoprera Mbođija i „poentirao“ ispod golmana Rajkovića (29).

Proćerdana prilika Parkera u završnici prvog poluvremena samo je nagovestila novi čin agonije u nastavku. Neuhvatljivi Gou probio je po desnoj strani, vratio loptu na peterac do Islambeka Kuata, a ovaj rutinskom reakcijom već u 47. minutu pečatirao Zvezdin povratak u realnost zvanu Superliga Srbije. Vrlo verovatno bez kapitena Predraga Rajkovića, čije su fenomenalne intervencije, kao i na stadionu „Rajko Mitić“ sprečile još veći debakl, ali će sigurno pojačati ponude stranaca zainteresovanih za najboljeg golmana Svetskog prvnstva za omladince. Penal pogodak Vukana Savićevića (85), posle obaranja Kataija (moguće van 16 metara) , slaba je uteha za navijače crveno-belih, naviklih na gutanje „gorjih pilula“ u Evropi i domaćim takmičenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari