Crvena zvezda prošle sezone nije igrala na evropskoj sceni zbog suspenzije, a na početku ove je eliminisana odmah u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, što je najranije ispadanje iz evropskih kupova bivšeg prvaka Evrope i sveta od osnivanja kluba. Kairat je i u revanšu u Kazahstanu, pred 22.000 gledalaca na Centralnom stadionu u Almatiju, bio mnogo bolji, čak toliko da je iskusni trener crveno-belih Miodrgag Božović konstatovao da je po šansama moglo da bude i 8:2 za domaćina. Kairat je zasluženo prošao dalje, posle dve pobede (2:0 u Beogradu i 2:1 u Almatiju), a počasni pogodak za vicešampiona Srbije je postigao Vukan Savićević iz nepostojećeg penala, jer je prekršaj bio bar metar van šesnaesterca Kairata.


– U prvom poluvremenu smo imali dve šanse, ali ih nažalost nismo iskoristili. Kada smo na početku drugog dela primili drugi gol, sve naše nade su bile ugašene. Eliminacija nam je teško pala, ali sam uveren da neće ostaviti loše posledice. Uostalom, glavni cilj je da osvojimo titulu prvaka Srbije – rekao je levi bek Dušan Anđelković, kome su domaćini posle revanša dodelili pehar kao najboljem akteru u Zvezdinom timu, iako je i ovaj put daleko najbolji u slabašnoj ekipi crveno-belih bio izvanredni golman Predrag Rajković.

Zanimljivo je da Božović na terenu nije imao nijednog klasičnog zadnjeg veznog igrača, a crveno-beli su najbliži vođstvu bili kada je iskusni vezista Saša Stojanović pogodio prečku polovinom prvog poluvremena.

– Da je tada lopta ušla u gol, ili docnije prilikom udarca Kataija, možda bi sve bilo drugačije. Međutim, Kairat zasluženo ide dalje. Mi se sada u potpunosti okrećemo predstojećem prvenstvu, s ciljem da budemo šampioni – kazao je Stojanović.

Zvezdini štoperi nikako nisu mogli da izađu na kraj sa tamnoputim napadačem Kairata Gouom. Korpulentni i veoma brzi fudbaler iz Obale Slonovače u Beogradu je bio dominantan u odnosu na Jovanovića, a u revanšu mu ništa nisu mogli Mbođ i Rendulić. U Almatiju nije bio strelac, a za to najveće zasluge pripadaju Rajkoviću. Zanimljivo je da čak ni na klupi za rezerve nije bilo mesta za Marka Grujića, člana omladinske reprezentacije Srbije koja je prvak sveta, dok je Vukašin Jovanović presedeo ceo meč na klupi, kao i veoma talentovani vezista Mihailo Ristić.

Na čelu ekspedicije crveno-belih u Kazahstanu bio je generalni direktor Zvezdan Terzić, a sa njim su bili i predsednik kluba Svetozar Mijailović, sportski direktor Blažo Raosavljević i poslovni Stefan Pantović, ali nije bilo dvojice uticajnih potpredsednika, Slaviše Kokeze i Ivice Tončeva. Prvi čovek Kairata Boranbajev ugostio je predstavnike Crvene zvezde u trening centru kluba iz Almatija, čija izgradnja vredi 35 miliona evra, a ima čak 17 terena. Inače, Boranbajev je direktor jedne velike naftne kompanije u Kazahstanu i on je predsednik kluba, ali ne i vlasnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari