Autobus sa delegacijom fudbalske reprezentacije Srbije kamenovan je juče na putu između aerodroma i hotela u Tirani, ali na sreću u našoj delegaciji niko nije povređen. Jedna od kamenica pogodila je staklo iza kojeg je sedeo član delegacije Srđan Vasiljević, ali je ojačani prozor izdržao i izbegnute su veće posledice. Zahvaljujući reakciji naše policije, koja se nalazila u autobusu sa fudbalerima, uspostavljen je mir, što je potvrdio i portparol FSS Aleksandar Bošković. Nažalost, sport, odnosno fudbal, još jednom će biti u drugom planu kada je u pitanju večerašnje gostovanje “orlova” u Elbasanu (20.45, RTS), pod uslovom da se slični ili još drastičniji incidenti ne ponove pa 22 igrača uopšte i ne istrče na teren.


Navodno dobra organizacija “pod opsadom” dolaska i boravka delegacije Srbije u Tirani i Elbasanu pokazala je prve slabosti i pre poletanja sa beogradskog aerodroma. Prva “otrovna strelica” ispaljena je kada je najavljeno da će naša ekspedicija ipak morati na pasošku kontrolu, što se na kraju ipak nije desilo, već je direktno iz aviona ušla u autobuse kako bi se izbegao potencijalni kontakt sa navijačima. Onda je stigla vest da naša delegacija neće biti sama na spratu u hotelu, iako je tako dogovoreno. Zato je komesar za bezbednost FSS Milivoj Mirkov naglasio da fudbaleri Srbije možda neće ući u hotel dok se izvesni “Amerikanac” ne prebaci u drugi deo hotela.

Zatim je karavan krenuo od aerodroma do hotela, prestonica Albanije je navodno bila pod opsadom 2.000 policajaca a saobraćaj zaustavljen, ali kada se ušlo u grad kraj puta se našao veliki broj navijača koji je dočekao “orlove” zastavama Albanije, pretećim porukama, ali i kamenicama. Poseban izazov za bezbednost biće sprovođenje delegacije Srbije do Elbasana udaljenog pedesetak kilometara, kroz usle puteve i šumu gde je teško kontrolisati eventualne napade. Zato ne čudi da “orlovi” nisu imali, niti će imati trening pred večerašnji meč, dok je konferencija za medije održana u hotelu.

Zbog celokupne atmosfere, kamenovanja, kao i nemogućnosti da se garantuje bezbednost, nije isključeno da se na najmanji novi incident utakmica i ne odigra. Takvu mogućnost ne isključuje ni predsednik FSS Tomislav Karadžić, dok će poslednju reč dati predstavnici međunarodnih fudbalskih institucija.

– Ovde se nalaze predstavnici UEFA koji su informisani o svemu, a mi smo im skrenuli pažnju da bi utakmica mogla da bude dovedena u pitanje ukoliko se ovakvi incidenti nastave. Garantovali su nam da se ovakve stvari više neće dešavati – prokomentarisao je Karadžić.

Oštro je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije koje je pozvalo ambasadora Albanije u Beogradu Iljira Bočka kako bi mu bila uručena protestna nota.

– Republika Srbija očekuje i zahteva da se fudbalskoj reprezentaciji Srbije omogući potpuno bezbedni dalji boravak u Albaniji i nesmetano odigravanje utakmice – stoji u saopštenju MSP.

Udovičić: Vandalizam

– Najoštrije osuđujem vandalizam i huliganstvo albanskih navijača u Tirani. Srećom, nije bilo posledica, ali ovo je ogroman propust i očekujem od albanskih vlasti da na najvišem nivou i po hitnom postupku preduzmu sve mere kako bi obezbedili nesmetano i bezbedno odigravanje utakmice – istakao je sinoć ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić.

 

Rama “odbio” Tačija

Premijer Albanije Edi Rama poručio je zameniku kosovskog premijera Hašimu Tačiju da ne dolazi na utakmicu Albanija – Srbija, a najverovatniji razlog je (ne)dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u čijem bi društvu Rama mogao da prati meč. Međutim, sva je prilika da Tači neće uvaži sugestiju, već će biti u Elbasanu “jer većina reprezentativaca Albanije dolazi sa Kosova”.

Vučić ujutro odlučuje o putu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučiće rano ujutro, pre devet časova, da li će uveče prisustvovati utakmici između Albanije i Srbije. On će ujutro imati još jedne konsultacije sa Edi Ramom, premijerom Albanije, nakon čega će doneti odluku da li će ići na meč, ili će uvažiti nepovoljne bezbedonosne procene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari