Rukometašice Srbije zaigrale su u drugoj fazi Evropskog prvenstva koje se održava u našoj zemlji, a Nedeljko Jovanović, nekadašnji reprezentativac naše zemlje, uveren je da devojke mogu ponoviti uspeh muškaraca iz januara kada su osvojili srebro. On ističe da devojke igraju borbeno i raznovrsno, da golman daje energiju timu, odnosno da su napravile kolektiv za budućnost koji se mora održati čak iako se ne osvoji odličje.

Jovanović ističe da bi publika trebalo da podrži rukometašice u Kombank areni u što većem broju, ali i da moramo iskoristiti domaćinstvo još jednog velikog rukometnog događaja za popularizaciju ovog sporta.

Kako vam izgleda dosadašnja igra naših rukometašica?

– Devojke su se pokazale u veoma pozitivnom svetlu, ispoljile su borbenost i požrtvovanje u svakom trenutku meča, što je najvažnije u modernom rukometu. Čini mi se da igraju konstantno, da nemaju velike padove, da su koncentrisane tokom svih 60 minuta. Imaju raznovrstan napad, ali i čvrstu odbranu, što im je u kombinaciji i donelo dobar rezultat.

Koja od devojaka se pokazala kao lider tima, ko je ostavio najbolji utisak?

– Teško je reći ko je lider s obzirom na to da su nastupile kao snažan kolektiv. Katarina Tomašević je na golu važan faktor, ona timu daje sigurnost i energiju, kao što je to radio Darko Stanić kod muškaraca. Sanja Damnjanović i Andrea Lekić čine jak bekovski par, ali što je još važnije na svakom meču zablista neka druga devojka. Uvek neko drugi preuzme teret na sebe, što olakšava ostatku tima, ali i zadaje velike probleme rivalu u odbrani.

Možete li da povučete paralelu između igre ženskog i muškog tima Srbije na EP?

– Mi smo ista škola rukometa, na sličan način igramo i odnosimo se prema meču. Mislim da na isti način ispoljavamo emocije, neko manje, neko više, ali u globalu smo isti. Tako je i sa atmosferom u timu, imamo kompaktnost što je veoma važno. Umemo da napravimo i dobar odnos sa publikom, mada to zavisi i od rezultata. Ako pobeđujete, bićete ohrabreni.

Da li ste zadovoljni odzivom publike i podrškom rukometašicama Srbije?

– Teško je reći jer je Kombank arena ogromna, ali čini mi se da nema te energije kao kada su igrali muškarci. Ali, videćemo, ima još dosta mečeva da me demantuju. Rukomet je emotivan sport, energija se lako prenosi sa tribina na teren i obratno, nadam se da će se navijači aktivnije uključiti. Možda je problem i u tome što naš narod ne prati i ne razume ženski rukomet kao muški, činjenica je da njega nije bilo na televiziji u dovoljnoj meri. Sada kad su videli nekoliko lepih mečeva i pobede našeg tima, nadam se da će Arena biti sve punija.

Pomenuli ste nedovoljno poznavanje ženskog rukometa. Da li ovo EP može doprineti popularizaciji?

– Mislim da bi Rukometni savez Srbije morao na sve načine da iskoristi domaćinstvo velikih događaja za promociju. Mi ih imamo čak tri za dve godine, s obzirom na to da, osim evropskih prvenstava za žene i muškarce, krajem 2013. organizovaćemo i Svetsko prvenstvo za dame. To su najvažniji događaji uz Olimpijske igre. Moramo učiniti sve da dobijemo masovnost ženskog rukometa, da poboljšamo kvalitet, ali da se napravi i ekonomska dobit. Nadam se da će neki novi klinci početi da treniraju i da jednog dana i oni budu u reprezentaciji sa dosta uspeha.

Da li ste pratili igre ostalih reprezentacija, ko je prijatno iznenađenje?

– Crnogorke su definitivno najprijatnije iznenađenje poslednjih nekoliko godina. One su kao i mi krenule ni iz čega i stigle do velikih rezultata, pre svega srebra na Olimpijskim igrama u Londonu. I na ovom šampionatu pokazuju odličnu igru, na pragu su polufinala i borbe za medalju.

Ko je najveći kandidat za medalje?

– Pomenuo sam Crnu Goru, ali tu su i Norvežanke. One su možda i najkonstantnija reprezentacija proteklih godina, na kraju krajeva šampionke su na svim takmičenjima. Biće to žestoka borba, ali ne treba zaboraviti i Dansku, Francusku, možda i naše devojke. Plasman u polufinale za nas bio bi ogroman uspeh, borba za medalju bi premašila sva očekivanja – zaključio je Jovanović.

Nemačka i Španija su me razočarale

– Nemačka je najviše podbacila s obzirom na to da je zemlja rukometa. Isto tako i Španija, imale su zapažene rezultate proteklih godina, a sada igraju bledo. Međutim, ne može se reći da je to katastrofa, nerealno je očekivati da neko igra godinama na najvišem nivou na svim takmičenjima – istakao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari