Stidljivo su priželjkivale, bojažljivo pozivale navijače, potajno se nadajući da će u subotu uveče iskoračiti na parket hale Pionir okružene sedam hiljada navijača, koji će im biti veća satisfakcija od zlatne medalje i prolaza na Olimpijske igre u Riju, nakon osvajanja Evropskog šampionata ovog leta.

Zagrmelo je u beogradskom hramu košarke kao na evroligaškim utakmicama, jedina razlika bila je u boji glasova; promuklih baritona bilo je manje, a znatno više piskavih glasića klinaca i klinceza koji su došli da se uživo uvere u bravure svojih novih idola. Srpkinje su u takvom ambijentu odigrale prvi kvalifikacioni susret protiv Nemica za naredno Evropsko prvenstvo 2017. u Češkoj kao da im od utakmice i zavisi prohodnost na novi kontinentalni šampionat. Konačan rezultat (100:57) najbolje ilustruje odnos snaga, ali i stepen motivacije Milice Dabović i saigračica; Luksemburžanke se sa pravom pitaju imaju li čemu da se nadaju u četvrtak kada će ugostiti neverovatno inspirisane pulenke Marine Maljković u nastavku kvalifikacija.

– Kako da se gleda statistika sa ove utakmice, kako da se bilo koje normalno biće posveti segmentima igre, a da se prvo ne pomene ovaj istorijski događaj. Ne znam koliko je ljudi bilo… Kladila sam se sa košarkašicama, one nisu smele ni da pomisle da će igrati pred punim Pionirom. Pala je opklada i bila sam u pravu – podsetila je Maljkovićeva da će njene igračice morati da je časte zbog izgubljene opklade.

Uprkos ubedljivom trijumfu, igri u napadu u čijem sadržaju je bilo istih sastojaka kao letos u Budimpešti kada su se okitile zlatnom medaljom, selektorka, poznata po tome da nastupe svojih izabranica gleda pod mikroskopom, videla je detalje koji bi u nekim narednim izazovima mogli da nagrizu zlatni sjaj generacije od neprocenjive vrednosti.

– Videli ste kako je išla utakmica, ponelo je devojke za 7:0, igrale su kao u transu. Ovo je istorijski trenutak za žensku košarku, to je najvažniji pečat ovog dana. Mislim da je, pre svega, glavna stavka to što smo zaista bili u transu. Treba pohvaliti šut za tri poena, veliki broj asistencija, imali smo 23 osvojene lopte što me raduje, jer to znači da je odbrana bila dobra. Ono što me ne raduje je skok. Nemamo pravo da izgubimo kao prvakinje Evrope borbu u skoku – upozorila je Maljkovićeva.

Milica Dabović odigrala je duel sa Nemicama sa polomljenim malim prstom na levoj šaci. Selektorka je nije previše forsirala, Dabovićeva je bila na parketu na početku meča i u poslednja tri minuta duela.

– Tribine su bile pune, puno mi je srce. Pobeda je za Dajanu Butuliju, koja nije mogla da bude sa nama. Dobro je hvala Bogu, biće s nama za Olimpijske igre. Marina nas je spremala da uđemo koncentrisano i damo sve od sebe. Nastavile smo niz pobeda, dali smo sve od sebe. Jako sam srećna i ponosna kao kapiten – podsetila je Dabovićeva da je Dajana Butulija iznenadno, tokom priprema za meč sa Nemicama, morala da operiše slepo crevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari