Svečanost otvaranja letnjih Olimpijskih igara u Londonu počeće u petak simbolično u 20 časova i 12 minuta (20.12). Deni Bojl, umetnički direktor svečanosti koja je nazvana „Ostrvo čuda“, uveren je da će ceremonija otvaranja zadovoljiti svačiji ukus.


– Naziv ceremonije „Ostrvo čuda“ trebalo bi da ukaže na raskošnu kreativnost Velike Britanije i na nepredvidivost i inventivnost njenog naroda. Olimpijski stadion će za potrebe otvaranja biti pretvoren u idilični seoski krajolik Ostrva pa će gledaoci videti sve što zaista predstavlja njegovu suštinu – istakao je Bojl, koji je 2008. godine dobio Oskara.

Ceremonija otvaranja će trajati tri sata, a u njoj će učestvovati 15.000 dobrovoljaca. Svečanost će započeti oglašavanjem naročitih zvona koje je izlila livnica „Vajtčapel Faundri“, koja je u Ginisovu knjigu rekorda ušla kao najstarija britanska firma za proizvodnju zvona – iz 16. veka. Po dolasku britanske kraljice Elizabete Druge na stadion, govore će održati predsednik Olimpijskog komiteta Žak Rog i predsednik Organizacionog odbora Igara, bivši atletičar Sebastijan Kou. Zatim će uslediti defile sportista svih zemalja učesnica, koji će otvoriri reprezentativci Grčke, dok će Britanci ući poslednji na stadion. Nakon intoniranja himne Igara i podizanja olimpijske i zastava zemalja učesnica, po jedan sportista, sudija i trener iz reprezentacije domaćina položiće olimpijsku zakletvu kojom će se u ime svih učesnika obavezati na fer takmičenje. Još se ne zna ko će biti poslednji nosilac baklje i kako će zapaliti olimpijsku vatru na stadionu. Organizatori su saopštili da svečanost košta 36 miliona evra, a očekuje se da će oko četiri milijarde ljudi gledati TV prenos svečanog otvaranja.

Polovina sportista iz Britanije na otvaranju

Zvaničnici Olimpijskog komiteta Velike Britanije istakli su da će samo polovina delegacije prisustvovati otvaranju Igara u Londonu. Domaćin će imati najbrojniji tim na Igrama sa 542 sportista i 812 članova pratećeg osoblja, ali će mnogi od njih koji će se takmičiti tokom prva tri dana propustiti ceremoniju. Danas će biti doneta odluka koji će sportista nositi zastavu Britanije na otvaranju, a favorit u glasanju sportista je Kris Hoj, četvorostruki olimpijski šampion, pošto njegova takmičenja počinju tek u drugoj nedelji Igara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari