Doajeni sportskog novinarstva Milojko Pantić i Dobrivoje Janković, počevši od nedelje na TV Metropolis (20,00 č) a od ponedeljka na još 40 lokalnih TV stanica u Srbiji kao i na internetu (www.sportskagalaksija.tv), obeležavaju redak jubilej: U emisiji „Sportska galaksija“ pojavljuju se pred svojim vernim gledaocima šestoti put. Sticajem okolnosti biće to i prva, u tradicionalnoj seriji novogodišnjih emisija u kojima se sumiraju uspesi i neuspesi srpskog sporta u godini koja je na izmaku.

 Nazivi pojedinih novogodišnjih emisija razlog su da ih obavezno pogledate: „Godina u kojoj se ugasila Zvezda“, „Umiranje fudbala u Srbiji“, „Sportska mitologija: Novak Đoković“, „Najbolji sportski funkcioner Srbije – Dragan Đilas“, „Najbolje što Srbija ima: Sport“.

Inače od ideje da u sportski medijski prostor treba napraviti „nešto različito“ do pojave „Sportske galaksije“, prvo je nastao zaključak da to dvojici iskusnih novinara ne bi smelo da bude teško. Bilo je to vreme kada su uređivači vodećih televizijskih kanala u Srbiji odlučili da ukinu komentar kao novinarski izraz koji ukrašava novinarstvo i čini ga značajnim. Komentar su ukinuli TV politpoltroni, a od tog ukidanja „drugačijeg mišljenja“ nije trebalo dugo čekati da se u sportskom TV novinarstvu, odabere hor koji će pevati onako kako mu se kaže. Vrhom sporta, a poglavito fudbala, nastala je afirmacija poplave praznorečivih vladara fudbalskim sportom i dogodilo se da je najmasovniji sport „reformisan“ tako što se lopta i igrači niti vide niti čuju od sokačkih i petparačkih izjava svakojakih lumena, koji će prekriti takmičenje na terenu takmičenjem u svom petparačkom govorenju o fudbalu, krcatom prostaklukom. Medijski rezultat je poznat: pljuvanje, uvrede, laži, podmetanja, prevare, sumnjivi rezultati, progon publike sa stadiona, milionske globe UEFA zbog štićenih incidenata huligana, obmana zaposlenih ljudi u klubovima, cvat najprljavije sive ekonomije u organizovanoj trgovini fudbalerima, počev od trinaestogodišnjaka…

„Sportska galaksija“ se od svoje prve emisije, evo do 600. pobunila i protiv navedenih zala kojima je srozan najpopularniji sport u Srbiji, i protiv dela medijskih navijača koji su medijski podržavali kavalkadu u fudbalskoj džungli. Koliko je uspela kao kritički analitičar stanja, uz hiljade istomišljenika iz vrhunskog sporta pa naniže, kojima je ekran „Galaksije“ u ovih šest stotina emisija otvarala – pokazuje dugotrajnost u ovakvim vremenima.

U Šrajverovom zakoniku o novinarstvu iz 1900. godine, piše kao osnovna preporuka: „Jeste ono što jeste, a ne kako bi neko želeo da jeste. Ko razume i saopšti da je belo belo a crno crno, opstaće u novinarstvu, samo će takav pomoći društvu i imaće publiku“. „Sportska galaksija“ se u svojoj orijentaciji držala ovakvog prvog slova novinarske azbuke. Zato je bila i ostala najautentičnija i najgledanija sportska emisija u našoj „televizijskoj prašumi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari