Predsednik Skupštine s.d. Radničkiá Ljubinko Veselinović proglašen je za najboljeg boksera Radničkog svih vremena. Njegovo ime se danas nalazi u Evropskoj kući slavnih.

Karijeru je započeo 1961. upravo u beogradskom Radničkom kome je do kraja ostao veran. Sa 12 godina sitni i nejaki dečak se iz roditeljske kuće u Kaluđerici, zaputio na Crveni krst i tamo zapisao istoriju.

Počeo je u papir, a kasnije prešao u muva kategoriju. Sledi perolaka, a najveće uspehe postigao je u poluvelter kategoriji. Karijeru je završio u velteru. Boksovao je 376 puta, doživeo samo 20 poraza i šest nerešenih mečeva. Bio je 48 puta reprezentativac Jugoslavije, osvajač je „Zlatne rukavice“ i „Zlatnog pojasa“ prvak Balkana i omladinski prvak sveta.

Vreme vladavine boksa i Ljubinka Veselinovića, najbolje će vam opisati starosedeoci sa Krsta i ljubitelji boksa i s.d. Radničkog. Ja, kao jedan od „starih krstaša“ se sećam punog stadiona na Krstu i mase ljudi koja je ostajala ispred jer su karte bile rasprodate. Ljubinka je bilo zadovoljstvo gledati. Njegov stil je bio jedinstven. On nikada nije udarao da „rasturi protivnika“. Kretao se po ringu sa takvom brzinom i elegancijom, da je to njegove protivnike dovodilo do osećaja potpune nemoći. Jednostavno nisu mogli da mu priđu, a dobijali suá udarce. Mislim da, kada se za boks kaže „plemenita veština“ svako ko je i jednom gledao Ljubinka prvo pomisli na njega i njegov stil borbe.

Poslednje dve godine Ljubinko Veselinović je ponovo u borbi. Ovaj put se bori za svoj Radnički. Kao predsednik Skupštine s.d. Radnički, zajedno sa novim gen. sek. Stankom Pejović i predsednikom UO Sašom Jovičevićem, pokušavaá da ispravi ono što su pre njega pokvarili, da vrati ono što su pre njega uzeli, da vrati Radnički na pravi put. Teška borba, protivnika previše, nasleđeni dugovi pritiskaju sa svih strana, razumevanja i pomoći skoro ni sa jedne strane. Država, grad… imaju prečih problema. Ali ovaj čovek ne odustaje. To nije njegov stil. Njegov Radnički 20. aprila puni 95 godina postojanja. Bori se Ljubinko sa svojim saradnicima da Radnički doživi stogodišnjicu. Da li će uspeti? Verujem da hoće. On u svojim borbama nikada nije tražio pomoć. Uvek je bio fer igrač. Za Radnički je dao suze, krv i znoj. I opet će. Samo sada, teško bez pomoći države i nadležnih sportskih institucija. Vi koji možete da pomognete, vi koji se pitate, učinite nešto. Ipak je ovo tradicija duga sto godina. Srbija ne sme da dozvoli takav odnos prema tradiciji. Moramo početi da cenimo svoje, više nego tuđe. Samo tako možemo napred.

Na čelu s.d. Radnički su borci. Predvodi ih čovek prvi, među prvima u „plemenitoj veštini“. Najbolji borac Radničkog svih vremena. Odlučan da Radnički digne iz pepela i gliba u koji je upao krivicom onih koji su Radnički vodili, ne srcem, već ličnim interesom.

Oni, u kojima i dalje živi duh starog Crvenog krsta veruju u Ljubinka Veselinovića. Veruju i u ljude koji su danas na položaju koji im daje mogućnost da pomognu, da će to i učiniti.

Poštujemo svoju tradiciju, samo tako će nas i drugi poštovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari