Otišle su u Mađarsku na kontinentalni šampionat kao princeze, a u Srbiju su se vratile kao kraljice i nove prvakinje Evrope. Sa sve krunama na glavama izabranice Marine Maljković kročile su na „balkon šampiona“, dok je prvo zlato u istoriji naše ženske reprezentativne košarke pozdravilo više od 10.000 ljudi ispred Starog dvora. Ali ne samo na platou Skupštine Beograda, već i duž ulica prestonice s obzirom da je otvoreni autobus prokrstario od autoputa, preko Novog Beograda, do mesta gde se već dve decenije dočekuju najbolji sportisti naše zemlje.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Dobro veče moj Beograde. Dobro veče moja lepa Srbijo. Imam samo jednu želju, a to je da Bog čuva ove devojke kao i sve vas. Danas smo uspeli da ubedimo i najveće pesimiste, nakon vrednog rada pune četiri godine – u svom stilu je kratko prokomentarisala selektorka Marina Maljković.

Pre nje su se na „balkon šampiona“ redom pele najbolje igračice koje su na maestralan način pobeđivale protivnice, a na kraju i Francuskinje i došle do vrednog odličja, ali i plasmana na Olimpijske igre. A onda se pojavila kapitenka Milica Dabović uz skandiranje „uzela si trofej Milice“.

– Ja ne volim da pričam. Mogu da kažem da sam najponosniji kapiten na svetu. Kaže Ana (Dabović) i najbolji. Hvala od srca što ste bili uz nas svaki dan, bili ste vetar u leđa. Želim sa devojkama da vam otpevam jednu pesmu – emotivno je prozborila Milica Dabović koja je prethodno na terasu izašla sa visoko podignutim šampionskim peharom.

Kao i pre samo nekoliko dana kada su ispred Starog dvora dočekani zlatni fudbalski omladinci prvaci sveta, najbolje košarkašice Starog kontinenta sačekane su dobro poznatim folklorom skandiranja, transparentima podrške i bakljadom.

„MVP, MVP, MVP….“, dočekana je povicima najkorisnija košarkašica Evropskog prvenstva Ana Dabović.

– Dobro veče Beograde, dobro veče Srbijo. Hvala vam puno za ovaj doživljaj. Želim da vam se zahvalim i pozdravim Beograd, Srbiju i moj Herceg Novi. Možda se vidimo ponovo sledeće godine – zaključila je, ali i ostala nedorečena Ana Dabović.

Do naredne prilike i Olimpijskih igara u Riju.


„Koliko daješ, toliko dobiješ“

– Koliko daješ, toliko i dobijaš. Mi smo za Srbiju dale srce na terenu, dobile smo doček na balkonu. Hvala ti moj Beograde, hvala ti cela Srbijo – bila je jasna jedna od junakinja finala Sonja Petrović.

Prvi stranac i zlato

Srbija je prvi put u svojoj istoriji u nacionalnom dresu imala stranca, naturalizovanu Amerikanku Danijel Nikol Pejdž i odmah je odvela na čuveni doček. „Srbijo, volim te“, kratko je prozborila na srpskom vidno uzbuđena košarkašica koju su mnogi već prekrstili u Danijela Nikolija Pejdž(ić).

Zalet od 2011.

Zalet za uspon na tron Evrope košarkašice Srbije započele su 2011. godine kada je na čelo reprezentacije imenovana selektorka Marina Maljković. Tim je zajedno rastao, a pre dve godine izmaklo im je odličje na kontinentalnom prvenstvu nakon poraza od Turske u borbi za treće mesto. Revanš je stigao u Mađarskoj, uz zlato i put u Rio de Žaneiro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari