Iako je Dragan Đilas pre dva dana najavio da će, pod pritiskom – ultimatumom – FIBA četiri naša kluba (Crvena zvezda, Partizan, Mega Leks i Metalac) istupiti iz ABA lige kako ne bi ugrozili nastupe reprezentativnih selekcija na međunarodnim takmičenjima, juče u Kući košarke nije postignut zajednički stav između KSS i predstavnika navedena četiri kluba po tom pitanju.


FIBA je naložila svim nacionalnim Savezima čiji klubovi participiraju u, sa njihove strane, nepriznatoj ABA ligi, da pre 18. juna i Izvršnog odbora FIBA sveta, donesu konačnu odluku da li priznaju ili ne ABA ligu sa trenutnom vlasničkom i upravljačkom strukturom. Ukoliko odgovori ne budu u skladu sa politikom FIBA nacionalni Savezi mogli bi 18. juna da budu suspendovani, a reprezentativne selekcije izbačene iz međunarodnih takmičenja. Iako je Đilas bio ubeđen da će na jučerašnjem sastanku klubovi doneti zajednički stav o istupanju iz ABA, četiri naša tima odlučila su da sačekaju 18. jun i odluku FIBA pa da na osnovu toga urade konkretne poteze.

– Videćemo šta i kako kada FIBA 18. juna zvanično donese odluku, koje će to biti eventualne kazne za Saveze čiji klubovi igraju ABA ligu. Sačekaćemo da vidimo šta će biti sa hrvatskim Savezom, s obzirom na to da Cedevita zbog Evrolige želi da igra ABA ligu. Evroliga je i nama u Srbiji vrlo bitna… Situacija je prilično komplikovana. Kada i ako 18. juna dobijemo koje su to kazne, onda će Partizan zauzeti stav. Ali, zbog Partizana sigurno neće biti kažnjena nijedna nacionalna selekcija – istakao je Predrag Danilović, predsednik crno-belih, okupljenim novinarima ispred Kuće košarke.

Dragan Đilas, predsednik KSS, rekao je istim povodom, da će predložiti zajednički sastanak na regionalnom nivou.

– Počeli smo od onog što je zajedničko za sve klubove i Saveze, za FIBA i za Evroligu – da svi smatramo da treba da postoji regionalna liga za klubove sa prostora SFRJ. Dogovorili smo se da snagu našeg Saveza pokažemo i po tome što ćemo poslati poziv svima koji su uključeni u proces regionalne lige – i klubovima i preostalim Savezima iz regiona, pa i privatnim licima koja su trenutno suvlasnici preduzeća 'ABA Sidro'. Predlažemo da počev već od petka, bilo kog dana, napravimo zajednički sastanak i uradimo ono što FIBA od nas traži već mesecima, a to je da normativna akta i sve što ima veze sa regionalnom ligom, uskladimo sa Statutom FIBA – podvukao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari