Proteklog vikenda glavni događaj u Bugarskoj, i to ne samo sportski, bio je bokserski meč za titulu svetskog šampiona u teškoj kategoriji u Hamburgu, gde je Bugarin Kubrat Pulev poražen od dugogodišnjeg ringovnog vladara Vladimira Klička iz Ukrajine.

Ali, mnogo više krvi, pa i nekoliko raskrvavljenih glava, bilo je samo nekoliko sati ranije u hali „Univerzijada“ u Sofiji, posle prve četvrtine utakmice Jadranske lige u košarci: Levski – Partizan. Na žalost, najgore su prošli navijači crno-belih, našavši se na udaru veoma ratobornih pristalica domaćeg tima, poznatih po čestim incidentima na fudbalskim utakmicama, a s obzirom kakav je haos bio, na kraju se srećom sve dobro završilo.

Jedva desetak navijača Partizana se smestilo iza klupe crno-belih, i kada nisu dozvolili da im simpatizer domaćeg tima otme crno-belu zastavu i šal, došlo je do velikih nereda, a pripadnika obezbeđenja i policajaca nije bilo nigde. Uz dosta prisebnosti, ali i sreće, strastveni navijač Partizana iz Beograda Nikola Ličina (43), pored pocepane majice voljenog kluba zadobio je samo ogrebotine po vratu. On je nedavno u Sofiji otvorio firmu za transport avionskih pošiljki sa aerodroma u Frankfurtu, koristeći poslovne pogodnosti članstva Bugarske u Evropskoj uniji.

– Praktično nismo smeli ni da se branimo, jer bi svaka reakcija mogla još više da razgnevi navijače Levskog. Huligani su pristizali sa svih strana, pa i preko terena, tako da smo se našli u gotovo bezizlaznoj situaciji. Nas i ekipu Partizana su štitili samo igrači Levskog, pogotovo naš Miljan Pupović i trener Papazov. Kada se situacija smirila, posle intervencije policije sa zakašnjenjem od dvadesetak minuta, neki od savesnih gledalaca su nam sačuvali i vratili razbacanu odeću u kojoj su bile putne isprave i novac. Smatram da je trener Dušan Vujošević ispravno postupio pristavši da se nastavi meč, iako smo maltene spasavali žive glave – rekao je za Danas Ličina.

Osvedočeni navijač Levskog je i Vladimir Zlatarski, šef medijskog tima za jugoistočnu Evropu nemačke Konrad Adenauer fondacije, koja je u Beogradu ove i prošle godine uspešno organizovala seminare za preduzetničko onlajn novinarstvo, a sa tom praksom će nastaviti i u narednom periodu.

– Levski je u košarci dospeo u ozbiljne probleme zbog kontroverznog vlasnika kluba Cvetana Vasileva, koji je i vama u Srbiji dobro poznat zbog spornih privatizacija. Iako su imali velike ambicije, jedva su uspeli da dobiju licencu za takmičenje u regionalnoj ligi, a sve to se odražava i na celokupno stanje oko kluba, pa otuda i problemi na svim stranama – rekao je Zlatarski.

A na dan meča u vodećim bugarskim dnevnicima, pored slika Puleva i Klička, na naslovnim stranama su osvanule i velike fotografije uhapšenog bugarskog tajkuna Vasileva, optuženog za pronevere koje se mere milijardama dolara. On se nedavno predao policiji u Beogradu, nakon raspisivanja međunarodne Interpolove poternice i bekstva. Toga dana, u subotu oko ponoći, centralne ulice u Sofiji su bile gotovo prazne. Kraj malih ekrana Bugari su zdušno bodrili Puleva, koji je tri puta ustajao posle nokdauna, ali kada se četvrti put našao na podu u petoj rundi, više nije bilo spasa. Vladimir Kličko je trenutno nepobediv, a u nekim od mnogobrojnih kazina u Sofiji, kako smo saznali od takođe mnogobrojnih taksista, organizovane su ilegalne opklade uz minimalne uloge od 1.000 evra. Svi koji su uložili pare na Puleva su izgubili, a velike kvote su bile „opasan mamac“.

U senci bokserskog spektakla i velikih nereda navijača Levskog, ostao je fudbal. Posle poraza Srbije od Danske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, domaćini su nas tešili da su oni još gori, a to se ubrzo i potvrdilo kada u nedelju na nacionalnom stadionu „Vasil Levski“, pred svega 3.300 gledalaca, nisu uspeli da savladaju slabašnu Maltu. Od četvrtog mesta na Mundijalu u SAD 1994, sa velikim „zvezdama“ (Hristo Stoičkov, Krasimir Balakov, Jordan Lečkov, golman Mihajlov…), kao da je sve krenulo nizbrdo za bugarski fudbal. Doduše, Ludogorec igra u Ligi šampiona, ali dva ovdašnja najpopularniji kluba, sofijski Levski i CSKA, nikako da stanu na zdrave noge, a ni privatizacija im nije donela ništa dobro…

– Na stadionu „Vasil Levski“, Ludogorec će uskoro ugostiti Liverpul, pa kako ovde u šaljivom tonu kažemo, biće to još jedna prilika za navijače iz Razgrada da dođu u Sofiju na besplatnu ekskurziju, naravno o trošku bogatog vlasnika kluba. Imaju male šanse za plasman u osminu finala, ali je ovo za njih najveći uspeh u Evropi. CSKA je ove sezone u trci za prvo mesto, a mi koji volimo Levski sećamo se vremena kada je trener bio Slavoljub Muslin, jer je pored ostvarenih uspeha ostavio i dubok trag, pa ga još uvek veoma poštujemo – zaključio je Vladimir Zlatarski.

„Vojni“ i „narodni“ klubovi

Košarkaška utakmica Levski – Partizan je završena samo uz prisustvo predstavnika medija, a od kolega iz Bugarske smo čuli da je verovatno razlog za divljanje navijača domaćeg tima to što smatraju da su Partizan, kao i njihov najljući i omraženi rival CSKA, vojni klubovi zbog prošlosti koje imaju. Rečeno nam je da se nešto slično sigurno neće ponoviti kada Crvena zvezda bude gostovala u Sofiji, pošto navijači Levskog neretko potenciraju da se radi o „narodnim“ klubovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari