Ako bismo se rukovodili statistikom i nekim nepisanim pravilima, Španija bi večeras trebalo da bude idealno mesto za „overu“ plasmana u Top 16 fazu Evrolige. U taboru Valensije dobro znaju da košarkaši Crvene zvezde pod vođstvom Dejana Radonjića imaju perfektan skor na gostovanjima na Pirinejskom poluostrvu (Bilbao, Kahasol i dva puta Laboral kuća) i s tim u vezi pokušaće da pred svojim navijačima prolongiraju prolazak crveno-belih među šesnaest najboljih.

Zvezda u poslednja tri kola traži jednu pobedu kojim bi produžila boravak u najelitnijem takmičenju za još četrnaest utakmica posle prve faze, a prva stanica ka tom cilju je najreprezentativniji španski grad moderne arhitekture.

Crveno-beli su u prvom susretu slavili sa trinaest poena razlike (76:63), da bi, kao na primeru Neptunasa i Galatasaraja, u slučaju istog broja pobeda i poraza imali bolji međusobni skor, pokušaće da u krajnjem slučaju izbegnu poraz veći od dvanaest poena. Treneru Zvezde još uvek je u svežem sećanju prošla sezona, kada njegovi izabranici sa četiri trijumfa nisu prošli u narednu rundu, a na kraju se ispostavilo da ni sa pobedom protiv Makabija ne bi videli Top 16 fazu.

– Trebalo bi biti obazriv. Sa četiri pobede smo prošle godine otišli u Evrokup, a ispostavilo se da bismo bili ispod crte i sa trijumfom nad Makabijem. Ni pet pobeda nam tada ne bi bilo dovoljno. Kao što smo rekli i pre i posle Neptunasa, situacija nije rešena. To ne kažem samo zbog pobede Laboral kuće nad Valensijom, koja se na neki način može posmatrati i kao brejk – realan je i obazriv trener Crvene zvezde.

Valensija se pobedom nad Galatasarajem u poslednjem kolu vratila u igru za prolaz u Top 16. U odnosu na prvi međusobni susret popravili su igru, pogotovo u odbrani. Od dolaska Nemanje Nedovića primaju manji broj poena. Srpski reprezentativac večeras će se prvi put u karijeri suočiti sa klubom u kojem je ponikao. Otkad je stigao iz Golden Stejta, odigrao je četiri utakmice za Valensiju i na osnovu priloženog jasno je da će Zvezda posebnu pažnju morati da obrati na njegovu igru u tranziciji. Nedović je zadužen za postizanje lakih poena, igru jedan na jedan, u kojoj odlično koristi dugačak korak prilikom polaska u dribling i odličnu prednju promenu. Dubljević i Lončar, u odnosu na Liščuka, spadaju u znatno mobilnije centre, što ne odgovara stilu igre i konstituciji Bobana Marjanovića.

– Dubljević je sada u boljoj formi, sa njim i Lončarom izostanak Liščuka neće biti hendikep. Nemanja Nedović im daje dodatni kvalitet pogotovo u napadu. Rekao sam igračima, a to i mislim zaista, idemo da se nadigravamo, a naknadno ćemo razmišljati o razlici ako bude potrebno – zaključio je Radonjić.

Marjanović MVP

Navijači Crvene zvezde gotovo na svakoj utakmici Bobanu Marjanoviću skandiraju „MVP“ (engleska skraćenica za najkorisnijeg igrača), kao dokaz da gorostas iz Boljevca pruža izvanredne partije od početka sezone. Centar Crvene zvezde proglašen je za najkorisnijeg igrača ABA lige u novembru mesecu. U istom periodu pružao je izvanredne partije i u Evroligi, u kojoj je sa 25,57 prosečnih poena trenutno ubedljivo najkorisniji igrač lige.

Jović putuje u Valensiju

– Povređeni Stefan Jović će putovati sa nama, ali nije spreman. I da je u boljoj situaciji ne bismo smeli da rizikujemo. Pokušaćemo da ga na narednim treninzima stavimo u funkciju, ali trenutno nije u planovima. Videćemo da li će biti protiv Metalca u ponedeljak – podvukao je Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari