Svesni šta se od njih očekuje, uz poruke navijača, košarkaši srpskog i petostrukog uzastopnog regionalnog šampiona doputovali su u Tel Aviv, grad u kome su ne tako davno posejali seme uspeha koje je imalo dovoljno vremena da upravo početkom maja izraste u još jedan trofej na Jadranu.

Mada su opremu raspakovali i za ponedeljak, u svlačionici su postavili samo dresove za subotnji susret sa Cedevitom (17.45). Na osnovu izjava najiskusnijih pojedinaca u ekipi jasno je da košarkaši Partizana mt:s trenutno razmišljaju samo o tome kako da na iskap „sliste“ zagrebačku Cedevitu. Dva „gutljaja“ u toku sezone imala su raznobojan ukus. Prvi je bio veoma gorak u hrvatskoj prestonici, ali su zato „eksirali“ rivala u Pioniru. Od njihovog poslednjeg susreta ambijent u timovima nije se mnogo promenio, međutim pitanje forme jeste činjenica koja u ovom momentu onespokojava trenere obe ekipe.

– Odlično poznajemo Cedevitu. Oni imaju kvalitetne pojedince i ubeđen sam da će veoma ambiciozno pristupiti našem polufinalnom susretu. Njima je učešće na fajnal-foru kruna sezone. Želja im je da se dokopaju Evrolige naredne takmičarske godine, što dovoljno ilustruje njihove ambicije u Tel Avivu – naveo je Dušan Kecman, kome su igre na regionalnom fajnal-foru zapravo uža specijalnost.

Cedevita u nacionalnom šampionatu ne pruža partije u skladu sa postavljenim ciljevima. Pojedini igrači, poput Matijaša Smodiša kubure sa povredama. Bez iskusnog Slovenca igra Cedevite gubi na širini, međutim veća minutaža Mate Bilana automatski podrazumeva mnogo bolju unutrašnju igru hrvatskog predstavnika. Partizan je sigurno u kolektivnom smislu bolji tim od čete Dražena Anzulovića, ali nadahnuti Drejper, Voren ili Ovens mogli bi da naprave pravu pometnju u redovima crno-belih.

– To što nismo favoriti na turniru ne olakšava nam posao. Ponekad je dobro kada slovite za glavnog kandidata. Od nas se očekuju iznenađenja. Mi smo ih godinama pravili, a bol je podjednako izražen kada izgubimo bez obzira da li smo favorit ili ne. Preokupirani smo Cedevitom, a ukoliko prođemo hrvatskog predstavnika sigurno ćemo razmišljati o finalnom meču – naveo je Petar Božić, koji će imati zadatak da „uštopuje“ protivničke bekove koje predvodi iskusni Drejper.

Makabi ne odustaje od Jadrana

Makabi, domaćin ovosezonskog fajnal-fora, nije još uvek doneo odluku da li će i sledeće sezone učestvovati u regionalnom takmičenju. Zbog promenjenog sistema u Evroligi i većeg broja utakmica u drugoj fazi, Izraelci se nalaze u nedoumici. Ipak, konačnu odluku doneće za vreme fajnal-fora, nakon konsultacija sa upravom lige. Čelnici Makabija imaju dobru volju da nastave avanturu u ABA ligi, međutim veliki broj utakmica moga bi da bude poguban po njihove igrače.

Mačvan i Bertans u pogonu

Milan Mačvan i Davis Bertans, uprkos povredama tetive, odnosno ramena, biće na raspolaganju treneru Vladi Jovanoviću. Mačvan je u boljoj situaciji u odnosu na Letonca, mada se očekuje da i Bertans bude osposobljen za duel sa Cedevitom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari