Samo dve sekunde su delile košarkaše Crvene zvezde od pobede u “paklu” Abdi Ipekčija, ali je srpski internacionalac u dresu Galatasaraja, Zoran Erceg, neverovatnom trojkom za 82:82 ovaj spektakularan meč Evrolige odveo u prvi od dva produžetka, da bi Karlos Arojo sjajnom rolom u drugom doigravanju sačuvao oreol nepobedivosti najpopularnijeg turskog tima na njegovom parketu u aktuelnoj sezoni – 110:103 (22:16, 23:24, 9:23, 28:19 / 14:14, 14:7) i odložio rasplet borbe beogradske ekipe za dostižan plasman u top 16 najjačeg kontinentalnog klupskog takmičenja.


Fantastičnom igrom u trećoj četvrtini, kojoj su ritam davala dodavanja plejmejkera Markusa Vilijamsa i koševi krilnog centra Luke Mitrovića (s 30 poena drugi najefikasniji igrač utakmice), gosti su preuzeli kontrolu duela i prešli u vođstvo. Uprkos ogromnom pritisku temperamentnih navijača s prepunih tribina, sitnim greškama sudijske trojke i naletima agresivnog domaćina, izabranici Dejana Radonjića ušli su s prednošću u foto-finiš regularnog dela utakmice, ali je nezaustavljivi Erceg (32 p, 4/7 za tri,7 sk) prihvatio loptu, šutirao sa više od devet metara i preko ruke Mitrovića izbio Zvezdi bodove iz ruku.

Mogao je naš tim do slavlja i na kraju prvog nastavka, pri rezultatu 96:96, ali je Vilijams držao loptu osam od 11 preostalih sekundi, a onda se zaleteo ka košu i izgubio je. Izlasci odličnog Nikole Kalinića (21 p, 3/5 za tri, 4 sk) i Branka Lazića (7 p, 3 sk) u novih, dodatnih pet minuta olakšali su posao Galatasaraju, koji se preko ekstra raspoloženog Karlosa Aroja (26 p, 6/17 za tri), 27 sekundi pre kraja, revanširao crveno-belima za poraz u Beogradu.

Do kraja se vodila bitka za razliku u poenima, a sreća u nesreći je što je Mitrović, iskorišćenim slobodnim bacanjima, odbranio “plus osam” iz Kombank arene, što znači da bi Zvezda u slučaju bodovnog poravnanja na kraju prve faze EL imala bolji odnos u međusobnim duelima.

Ubijen navijač Crvene zvezde

Utakmica je imala krvavu uvertiru ispred dvorane. Navijač Crvene zvezde M. I, rođen 1989. godine sa prebivalištem u Zemunu, ubijen je u velikoj tuči koja se dogodila pre meča Galatasaraja i Zvezde. Nesrećni mladić je doputovao u Istanbul u grupi od nekoliko stotina pristalica Zvezde, koji su se sukobili s pristalicama rivala.

– Turski navijači zabili su nož u srce mladića iz Srbije, u tuči. Upozoravali smo da će se sve ovo desiti. Domaćin je pristupio olako, loše je organizovao i dolazak, ali sada o tome ne bi trebalo previše pričati. Jedan mladi život je izgubljen u najgorim mogućim okolnostima – potvrdio je generalni konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković.

Ataman: To su teroristi

Trener Galatasaraja imao je svoju verziju strašnih događaja pre susreta košarkaša turskog i srpskog kluba.

– Zvezdine pristalice su napravile haos. Napali su naš narod, navijače, policiju. Bacali su kamenice i baklje po nedužnim sugrađanima. To nisu navijači, to su teroristi – grmeo je posle pobede Ergin Ataman.

Vilijams “kralj asistencija”

Zvezda je “prosula” već viđene bodove, ali je dobila rekordera Evrolige. Njen plajmejker Amerikanac Markus Vilijams izbio je na vrh liste igrača s najviše asistencija (17), svrgnuvši s trona nekadašnjeg igrača Nansija Džona Linehana (15), koji je taj učinak ostvario u sezoni 2011/2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari