Košarkaši Partizana jedanaesti put zaredom plasirali su se u finale Superlige, gde će se već od ponedeljka boriti protiv Hemofarma za devetu titulu u nizu. Uprkos snažnom otporu, naročito u prvom poluvremenu, Crvena zvezda u drugom polufinalnom duelu sa crno-belima nije imala dovoljno goriva u rezervoaru da bi se domogla majstorice (85:74).

C. zvezda – Partizan 74:85 (25:23, 15:20, 12:31, 22:11)

Hala: Pionir. Gledalaca: 1.500. Sudije: Jovčić, Nešković, Mrdak.

Crvena zvezda: Kešelj 12, Milošević 5, Kikanović 6, Radosavljević, Nedović 4, Stević 9, Radivojević, Jelovac, Rondović, Stojačić 4, Štimac 8, Bjelica 26.

Partizan: Roberts 17, Sinovec, Mekejleb 13, Kecman 10, Milošević, Rašić 12, Mitrović 3, Božić 9, Marić 10 (11 sk), Veseli 11, Đekić, Vraneš.

 

Ekipa iz Humske 1 pokazala je da u ovoj sezoni ima bolju timsku igru od večitog rivala i da njen nastup ne zavisi od pojedinačnih bravura. Za razliku od njih, Zvezda je sinoć bila u igri samo dok je Nemanja Bjelica činio čuda na parketu. Srpski reprezentativac bio je zaslužan za uvodnu seriju domaćina od 11:0. Bjelica je individualnom tehnikom, dominacijom u obe faze igre dokazao da je najkvalitetniji domaći igrač u Superligi.

Prštalo je na sve strane u prvih 20 minuta. Mnogo kontakata, slabih sudijskih odluka, ali i nepromišljeno ponašanje obojice trenera doprinelo je da Duško Vujošević već u 18. minutu dobije isključujuću ličnu grešku. Kao po navici, crno-beli su od tog trenutka zaigrali na ovosezonskom evroligaškom nivou. Iako je Zvezda dva minuta pred kraj poluvremena vodila 39:31, gosti su sa četiri vezane trojke uspeli da preokrenu rezultat do odlaska na veliki odmor (40:43). Ni 21 poen Bjelice u prvom poluvremenu, kao ni solidna organizacija igre nisu bili dovoljna pokretačka snaga za crveno-bele. Partizan je prebacio u petu brzinu i u karakterističnom stilu samleo rivala. Serijom od 36:2 gosti su potpuno demoralisali protivnika. Zbog izvanredne odbrane, sjajne kolektivne igre i brojnih kontranapada prednost „parnog valjka“ rasla je enormnom brzinom iznosivši u 36. minutu ubedljivih 28 poena razlike. Zvezdina igra se potpuno raspala, dok je Partizan u šampionskom ritmu koračao prema jedanaestom uzastopnom finalu.

Isključujuća greška Trifunovića nije trgnula njegove izabranike već je predstavljala belu zastavu za tim koji će ovu sezonu želeti da što pre zaboravi. Kecman, Roberts i Mekejleb davali su ton igri „parnog valjka“ koji je sinoć najavio novi let do šampionskih visina, dok je Zvezda dostojanstveno ispraćena od svojih navijača, naročito Bjelica, kome je ovo najverovatnije bila poslednja utakmica u crveno-belom dresu.

Vujošević: Pokušali su da nas ogrebu

– Zvezda je pokušala da nas ogrebe i iskoristi manjak naše inspiracije, naročito na početku meča. Pošto smo mnogo bolji tim, uspeli smo da nadoknadimo propušteno. U jednom trenutku sam mislio da samo Mrdak sudi na parketu i pošto sam uvideo nepravdu emotivno sam odreagovao i dobio isključujuću grešku. Okrećemo se finalu u kome želimo da dokažemo da smo najbolji – istakao je prvi strateg crno-belih Duško Vujošević.

Trifunović: Više ne sumnjam u Zvezdu

– Način na koji smo bodreni i ispraćeni sa terena naterao me je da prestanem da sumnjam u iskrenost važnih ljudi koji vole ovaj klub. Nadam se da ću iduće sezone voditi ovaj tim, ali je trenutno prerano da pričamo o tome. Ponosan sam na sve ljude sa kojima sam sarađivao, a Partizanu kao boljem i organizovanijem klubu želim svu sreću u finalu – rekao je trener Crvene zvezde Aleksandar Trifunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari