Strasti se još uvek nisu stišale, a puls primirio nakon poslednje finalne serije domaćeg prvenstva, a već uveliko traju nagađanja kako će Zvezda izgledati naredne sezone. Dva finala (kup i prvenstvo), realna su dostignuća crveno-belih ove takmičarske sezone, kao i porazi od Partizana u borbi za trofeje.


Uvodna godina u drugom mandatu Svetislava Pešića na klupi crveno-belih može se okarakterisati kao dobra i veoma poučna za iskusnog trenera. Ne bi trebalo zaboraviti da Pešić nije u potpunosti selektirao tim, već je veći deo igrača nasledio, dok su njegovim aminovanjem dovedeni Petar i Bojan Popović, kao i Omar Tomas. S obzirom na pružene partije u toku sezone, ali i zbog činjenice da mnogima ističu ugovori, teško je očekivati da će više od trojice, eventualno četvorice igrača dočekati narednu takmičarsku godinu u dresovima crveno-bele boje.

Andriji Milutinoviću je mesto zagarantovano. Nemanja Nedović je odustao od drafta zakazanog za 28. jun, tako da će najverovatnije ostati na Malom Kalemegdanu, a sličnoj sudbini mogu se nadati jedino još Mile Ilić, Branko Lazić, Vuk Radivojević i Sava Lešić. Uprava će sigurno pregovarati sa Petrom Popovićem, međutim sva pažnja i akcenat biće stavljeni na dovođenje novih igrača.

Pešić je, između ostalog, rekao, da će nastaviti rad u Crvenoj zvezdi, ali i da očekuje konkretne poteze uprave u vezi sa budžetom i kadrovskom politikom. Da bi oformili tim kadar da ravnopravno konkuriše za titule na domaćoj sceni, crveno-belima je neophodan budžet od dva i po do tri miliona i ukoliko ga budu napravili, pitanje je na koji način bi trebalo taj novac da raspodele.

Ovih dana ime Igora Rakočevića se najviše spominje. Čak je i nekadašnji reprezentativac potvrdio da bi se ovog leta rado vratio na Mali Kalemegdan, ali pod uslovom da Pešić ostane na klupi i da se dovedu adekvatna pojačanja. Upravo to „ali“ u njegovom karakteru moglo bi da bude kamen spoticanja čak i u slučaju da Rakočević dođe u Zvezdu. Teško je i zamisliti da bi Rakočević proveo sezonu na Malom Kalemegdanu za manje od 250.000 evra, s obzirom na to da je u Kahi Laboral, Efesu i Sijeni prosečno po sezoni zarađivao 700.000 evropskih novčanica.

Dvostruki najbolji strelac Evrolige poznat je kao igrač specifičnog temperamenta i veliko je pitanje kako bi se ekipa navikla na jedinu istinsku vedetu u timu. Ako se zna da Pešić ne voli kada mu igrač iskače iz sistema, bilo bi interesantno videti kako bi Rakočević podneo da ne šutne svaki put kada poželi ili bude zamenjen zbog nekog ishitrenog poteza.

Igor bi sa pravom očekivao da se koncepcija igre zasniva na njegovim kvalitetima, međutim Svetislav Pešić ne spada u grupu trenera koji se obaziru na autoritet i zamisli igrača, makar se oni zvali Rakočević, Navaro…

Iako se može pohvaliti odličnom fizičkom konstitucijom, „Rakoč“ je sve skloniji povredama i pitanje je da li bi mogao da izdrži napor u vidu nekih šezdesetak utakmica na tri fronta (regionalna liga, kup, domaće prvenstvo).

Njegovi igrački kvaliteti nisu sporni, međutim ne treba ispustiti iz vida da Rakočević danas nije onaj igrač od pre tri sezone kada je briljirao u dresu Kahe Laboral. Igorove partije u Efesu i Sijeni ipak nisu bile na nivou istinskog asa evropske košarke. Zato je i pitanje koliko bi njegov dolazak pomogao, a koliko eventualno odmogao timu, koji će gotovo izvesno pretrpeti kompletnu rekonstrukciju u toku leta. Ukoliko se Rakočević vrati, a Zvezda ne skine Partizan sa trona, sa pravom bi se povele priče o opravdanosti takve investicije.

Od Markovića do Dragovića

Imena koja figuriraju kao potencijalna pojačanja Crvene zvezde usko su vezana za ostanak Svetislava Pešića na Malom Kalemegdanu. Uz pomenutog Igora Rakočevića, to su Stiven Marković, Nikola Dragović, Marko Simonović. U pitanju su iskusni košarkaši, u najboljim igračkim godinama i jasno je da dolaskom u Zvezdu vide najbolji put za napredak radeći sa Pešićem. Posle njegovog jednogodišnjeg drila sigurno bi pronašli povoljne inostrane angažmane.

Pešićev nepogrešivi instinkt

Svetislav Pešić je boraveći u Zvezdi pokazao da ima gotovo nepogrešivi instinkt i veliko znanje i iskustvo prilikom dovođenja igrača na Mali Kalemegdan. Imena poput Marka Kešelja, Nemanje Bjelice, Vladimira Štimca, Olivera Stevića, Marka Marinovića jasan su dokaz Pešićeve promišljenosti i vizionarstva. U moru ponuda raznih menadžera kojim ga svakodnevno obasipaju, popularni Kari će dobro razmotriti sve varijante i sigurno neće srljati.

Crveno-beli u Evrokupu, Partizan bez A licence

Uprkos tome što su za sledeću sezonu ukinute kvalifikacije za Evrokup, Crvena zvezda DIVA će najverovatnije dobiti mesto u direktnom žrebu. Na sastanku čelnika ULEB u Barseloni odlučeno je da crveno-beli dobiju mesto u ovom evropskom takmičenju, dok će Partizan najverovatnije ostati bez A licence u Evroligi, koju će dobiti Milano. Očekuje se i odluka o načinu popunjavanja Evrolige u sezoni 2013/14, po kojoj će biti ukinuto bodovanje za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju, prolaz biti obezbeđen kroz ABA ligu osvajanjem prva dva mesta, dok će trećeplasirani ići u kvalifikacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari