Konferencija povodom osvajanja bronzane medalje mladih srpskih košarkaša na Evropskom prvenstvu u Grčkoj imala je prizvuk blagog apela selektora Dejana Mijatovića i Dragana Tarlaća, direktora muških reprezentativnih selekcija, prema domaćim klubovima da momci rođeni 1994. i mlađi zaslužuju značajnu ulogu u srpskim ekipama, a ne šansu na kašičicu, jer ukoliko se ovakav trend nastavi jedna od najtalentovanijih generacija mogla bi da bude izgubljena za sva vremena.


– Čestitam treneru, stručnom štabu i igračima što su uprkos brojnim otkazima zbog kalendara i povreda, uspeli da osvoje medalju u Grčkoj. Time su pokazali da je naš cilj da se borimo za njihovu minutažu u klubovima potpuno opravdan. Oni su u najtežoj situaciji, jer na prelasku iz juniorske u seniorsku konkurenciju većina njih uopšte ne igra u svojim klubovima, pa im reprezentacija služi za sticanje minutaže. Osvajanjem medalje opet su pokazali da zaslužuju znatno veći prostor u srpskim timovima. Da bi nastavili sa reprezentativnom karijerom igračima rođeni 1994. godine uslov će biti da igraju u klubovima i mi se za to moramo izboriti – zabrinut je Dragan Tarlać, koji se na kraju izlaganja posebno zahvalio Dejanu Mijatoviću na sveukupnom doprinosu za skoro deceniju rada u mlađim reprezentativnim kategorijama, koju je začinio bronzanom medaljom u Grčkoj.

U svom oproštajnom izlaganju u reprezentativnoj „uniformi“, Mijatović se zahvalio svojim igračima, uz nadu da će klubovi iz provincije imati daleko bolje uslove za rad, jer su oni baza najkvalitetnijim srpskim timovima.

– Ovo je jedna od najdarovitijih generacija. Ovom medaljom zaokružili smo ciklus započet 2012. Time smo ostvarili jedan od ciljeva, dok je drugi pozivanjem Vasilija Micića u A reprezentaciju takođe postignut. Na prelasku iz juniorske u seniorsku košarku mi gubimo igrače i to moramo da sprečimo. U moru otkaza sa kojima smo se suočili teško da bi neka druga zemlja mogla da se uopšte nada medalji, a mi smo je osvojili. Pokazali smo timsku hemiju i ljubav prema reprezentativnom dresu. Zadatak nam je da u budućnosti dođemo na nivo 70:30 u korist atleticizma u odnosu na talenat i da na tome baziramo naš sistem, baš kao što je u SAD – zaključio je Mijatović.

Medalja i za Đorđevića

Selektor Dejan Mijatović posebnu zahvalnost imao je prema Nemanji Đorđeviću, centru Partizana, koji nije bio među 12 putnika na EP, ali je u tri navrata prihvatio poziv da pomogne saigračima u trenucima kada ih nije bilo dovoljno da na treninzima sprovedu zamišljeno. Na iznenađenje svih u prostorijama Kuće košarke selektor je izvadio bronzanu medalju dodelivši je mladom centru, na opšte oduševljenje prisutnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari