Period zaslužene slave naših košarkaša nakon osvojenog srebra na Svetskom prvenstvu u Španiji prošle godine na neki način biće zaokružen današnjim popodnevnim objavljivanjem šireg spiska kandidata za predstojeće Evropsko prvenstvo koje se održava od 5. do 20. septembra. Selektor Aleksandar Đorđević održao je dato obećanje da će spisak kandidata saopštiti nekoliko dana posle fajnal-fora u Madridu.

Prema nekim ranijim izjavama prvog čoveka struke, okosnicu tima za kontinentalni šampionat predstavljaće “arhitekte” srebrne medalje iz Španije: Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović, Miloš Teodosić, Miroslav Raduljica, Stefan Marković… Izvesno je da će se na spisku naći i kapiten Nenad Krstić, koji je posle planetarnog šampionata najavio, ali kasnije nije i potvrdio povlačenje iz nacionalne selekcije. Od “Španaca” siguran je Nikola Kalinić, verovatno i Stefan Jović. S obzirom na to da je Raduljica pauzirao veći deo sezone, a i zbog činjenice da na mestu petice kuburimo sa kompletnim centrima, pozivu se opravdano nadaju Ognjen Kuzmić, Nikola Milutinov, dok je Boban Marjanović kaparisao svoje mesto vrhunskom sezonom u Crvenoj zvezdi. Dragan Milosavljević i Luka Mitrović imaće prilike da se dokažu tokom priprema, mada selektor Đorđević javno nije potvrdio, postoje šanse da se Zoran Erceg vrati u reprezentaciju, posle vrlo dobre sezone u Galatasaraju i višegodišnjeg odsustva iz selekcije na velikim takmičenjima (od 2007). Nikola Jokić bi takođe trebalo da se nađe na spisku kandidata, pogotovo što su iskusne “četvorke” Novica Veličković i Duško Savanović raskrstili sa reprezentacijom dok je selektor Aleksandar Đorđević, baš kao i Vladimir Micov. Poznat po vizionarstvu, Đorđević bi na širi spisak mogao da stavi imena iz američke koledž košarke, poput centra Dušana Ristića sa Arizone ili atlete nalik Dejanu Todoroviću iz španskog Bilbaoa.

Dangubić pod znakom pitanja

Nemanja Dangubić je za Svetsko prvenstvo u Španiji prošle godine mogao da pretenduje čak i za mesto među 12 putnika na Pirinejsko poluostrvo, ali je morao da odustane od reprezentativne akcije zbog problema sa kolenom. Krajnje prosečna sezona u Crvenoj zvezdi ove godine dovela je u pitanje njegov poziv za kontinentalni šampionat. Tandem Valensije Nemanja Nedović – Vladimir Lučić pojačaće konkurenciju u spoljnoj liniji “orlova”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari