Nagradno pitanje kojim se sigurno već uveliko bave svi u Košarkaškom savezu Srbije jeste kako trenutnu euforiju pretočiti u konkretne pomake i osvešćivanje svih koji finansijski mogu da pomognu ne samo reprezentaciji već i klubovima u našoj državi.

Selektor Aleksandar Đorđević sa pravom se nada da će osvojeno srebro na Svetskom prvenstvu u Španiji dodatno zagolicati maštu svim kandidatima koji su iz (ne)opravdanih razloga do sada glatko odbijali pozive i da će pred Evropsko prvenstvo naredne godine, koje će biti kvalifikaciono za Olimpijske igre u Riju 2016. godine, biti na slatkim mukama.

Videti sebe sa medaljom na grudima u nacionalnom dresu trebalo bi da za sve buduće kandidate bude san iz kojih ih na najlepši način može probuditi poziv selektora Đorđevića. Ako se time budu vodili pojedinci koji u zavisnosti od toga da li imaju klub, dobar ugovor, ocenjuju „težinu“ poziva u reprezentaciju ili sami „mere“ stepen eventualne povrede, postoji nada da će selektor imati razumevanja za njihove prethodne „grehove“.

Najavljeni odlazak Nenada Krstića u reprezentativnu penziju, iz koje ga eventualno može vratiti konstantan i na momente dosadan poziv saigrača, stvoriće popriličnu glavobolju Aleksandru Đorđeviću. Miroslav Raduljica je u pravom momentu za reprezentaciju pronašao svoju sreću u selekciji, izgradivši je uz pomoć kolega, čitavog stručnog štaba i pre svega tokom konstantnih višesatnih razgovora sa selektorom. Njegova uloga u Španiji bila je jedna od glavnih, dobio je na značaju kao igrač i ličnost, što mu je i te kako prijalo, zbog čega treba verovati da se njegovo igranje u nacionalnom dresu više neće dovoditi u pitanje. Ko će biti drugi centar, ukoliko se Krstić zaista penzioniše, teško je pretpostaviti. Kandidata je dosta, ali po kvalitetu i iskustvu malo ko može da se uporedi sa dosadašnjim kapitenom. Ognjen Kuzmić, Dejan Kravić, Nikola Milutinov, Vladimir Štimac u najužem su krugu, ali nijedan od njih nema iskustvo niti dovoljno kvaliteta za najveće zahteve i ciljeve. Kosta Perović je daleko od forme iz dana kada je igrao u Barseloni, odnosno Valensiji.

Problem neće predstavljati samo centarska pozicija već i mesto krilnog centra. Na prvenstvu je klasična četvorka bio skromni Stefan Birčević, zbog čega je Nemanja Bjelica bio prinudno, ispostaviće se, odlično rešenje. U modernoj košarci pozicija krilnog centra postaje sve značajnija. Visina je prvi preduslov, ne ispod 206 centimetara, zatim snaga i tehnička obučenost (leđna tehnika i šut sa distance). Dodatni problem je i to što jedino Zoran Erceg ispunjava većinu uslova, visok je 210 cm, ima dobar šut sa distance, ali ne i leđnu tehniku, dok mu fizička snaga nikada nije bila jača strana. Erceg konstantno kuburi sa povredama, a i nema izraziti voljni momenat da zaigra za reprezentaciju. Duško Savanović je izbrisan sa ovogodišnjeg spiska zbog loših partija u dresu Efesa i jedino ga odlična sezona u Bajernu može vratiti u „reprezentativni život“. Novica Veličković je gotovo sigurno bivši, dok je Milan Mačvan posebna priča. Još uvek je bez kluba, nikada nije bio fizikalac, nema ni visinu za četvorku, šutira sa zemlje, ali poseduje solidnu leđnu tehniku i neophodan „vic“. Mogao bi da bude od pomoći, ali je njegova nepredvidivost po pitanju nastupa za selekciju takođe veliki problem. Od onih koji dolaze Nikola Janković, kapiten mlade reprezentacije, veoma je zanimljiv, ali njegov nastup zavisiće od partija u narednoj sezoni u kojoj jednostavno mora da igra bio to belgijski Šarlroa ili neki drugi klub. U sličnoj poziciji je i Luka Mitrović, koji naredne godine mora da postane lider Crvene zvezde.

U spoljnoj liniji konkurencija je znatno veća, pogotovo posle dobrih partija Nikole Kalinića, Bogdana Bogdanovića i Stefana Jovića na Svetskom prvenstvu. Vasilije Micić, Nemanja Dangubić, Dragan Milosavljević, Nemanja Nedović, Vladimir Lučić i ostali potencijalni kandidati moraće da imaju dosta dobre sezone da bi pronašli svoje ime na nekom narednom spisku.

Micov završena priča

Teško je poverovati da bi Vladimir Micov mogao da se vrati u reprezentaciju posle odstranjivanja od strane selektora u poslednjem meču sa Novim Zelandom pred put u Španiju. Njegova reprezentativna karijera najverovatnije je završena, barem dok selektor bude bio Aleksandar Đorđević. Do eventualnog pomirenja moglo bi da dođe ukoliko obe strane pokažu zainteresovanost za tako nešto.

Amerikanci odustaju od NBA igrača?

Adrijan Vojnarovski, jedan od najcenjenijih novinara koji prate dešavanja u NBA i čija se reč i te kako poštuje, smatra da Amerikanci više ne treba da šalju NBA igrače na Svetsko prvenstvo, već košarkaše do 22 godine i pojedine srednjoškolske nade. On navodi reči pojedinih NBA stručnjaka koji smatraju da je Letnja liga u NBA interesantnija i da ima više talenata nego planetarni šampionat. NBA vedetama je preveliki rizik a mala satisfakcija nastupanje na Svetskom prvenstvu, a kao primer se navodi teška povreda Pola Džordža na pripremama za takmičenje u Španiji.

Teo počasni građanin Valjeva

Na inicijativu Mihaila Jokića, odbornika u Skupštini Valjeva, pokrenuta je inicijativa da se Miloš Teodosić proglasi za počasnog građanina mesta kraj Kolubare. U obrazloženju se navodi da je osvajanjem srebrne medalje u Španiji pokazao igračku klasu, ali i da je ponašanjem dokazao da zaslužuje takvo priznanje. Teodosić je idol mladima i svojim primerom utiče na mnoge Valjevce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari