Posle gostoprimstva koje su upriličili košarkašima Olimpijakosa zbog pobratimskih odnosa, crveno-beli će i večeras, iz drugačijih razloga, prirediti svečarsku atmosferu igračima Makabija. Meč sa zvaničnim šampionom Evrope u 9. kolu Top 16 faze biće zapravo najsvetlija među sedamdeset svećica na rođendanskoj torti SD Crvena zvezda, zbog čega će košarkaška sekcija u duelu bez rezultatskog značaja biti u obavezi da maksimalno profesionalnim pristupom pokuša da trijumfom upotpuni slavlje u Kombank areni (20.45).

Sa svega jednom pobedom u prethodnih osam kola crveno-beli su se i definitivno oprostili od četvrtfinala najelitnijeg takmičenja, zbog čega svi u klubu preostalih šest utakmica u Top 16 fazi gledaju kao na idealnu priliku za glancanje forme uoči plej-ofa ABA lige.

– Slavimo 70. rođendan sportskog društva, a dan kasnije u Kombank arenu nam dolazi prvak Evrope. Prvi meč igramo posle osvajanja Kupa na domaćem terenu. Stiču se uslovi da se napravi ponovo sjajan ambijent u Areni. Za najmlađi tim u Evroligi ovo je nova mogućnost da pred našim navijačima pružimo najbolju moguću partiju i nastavimo sa sticanjem iskustva. Želimo da se mečevima do kraja odužimo našim navijačima za podršku koji smo imali pre svega u velikoj borbi za Top 16. Pokušaćemo da ostvarimo još neku pobedu u drugoj fazi Evroligi, ali misleći o polufinalu ABA lige – iskren je Dejan Radonjić.

Navijačima Zvezde još uvek je u svežem sećanju prošlogodišnji duel sa Makabijem u Pioniru, kada je rival napustio Beograd pobedivši u završnici za one se „debelim živcima“ i visokom tolerancijom na stres. Surovi ritam utakmica nekako je usporio, možda i prezasitio igrače Zvezde, od kojih pojedinci polako podležu umoru i povredama. Crveno-belima će večerašnji duel sa Makabijem biti šesti u poslednjih petnaest dana, što od trenera Radonjića iziskuje potrebu da u rotaciji koristi i više od deset igrača.

– Za ostvarenje ciljeva je bilo potrebno da odigramo toliki broj mečeva i sa tog aspekta postoji zadovoljstvo. Mogli smo da igramo i manje mečeva, ali ne bismo bili osvajači Kupa ili ne bismo igrali Top 16 fazu. Naravno da postoji kao problem izostanak igrača u dužem periodu i nedostatak treninga. Sva putovanja i mečevi nekoliko puta nedeljno ostavljaju traga. Ipak, to nam je bio cilj i želja. Znamo da moramo u narednom periodu da radimo da bismo u dobrom statusu dočekamo polufinale ABA lige. U predstojećim mečevima neće postojati odsustvo takmičarskog stava, ali ćemo naše ideje bazirati da igramo maksimalno svaki meč, uz mere opreza da budemo najspremniji polovinom aprila – poručio je trener Crvene zvezde.

Slaba prodaja karata

Klub je uputio poziv navijačima da napune Kombank arenu za meč sa Makabijem. Prodaja je prvog dana išla iznenađujuće loše, s obzirom da je kupljeno tek 1.500 ulaznica. Zvezda je poslala apel navijačima da kupovinom ulaznica finansijski najviše pomažu klub u vremenu kada je do novca izuzetno teško doći. Karte se prodaju na svim mestima Eventima po standardnim cenama.

Spustiti Makabi ispod sedamdeset poena

Zvanični šampion Evrope značajno je poboljšao igru u poslednja četiri meseca. U domaćem šampionatu nije poražen od novembra meseca, dok je u Top 16 fazi na dobrom putu da zauzme jedno od prva dva mesta u grupi E. Igra u tranziciji i rešenja u ranom napadu njihovo su najubojitije oružje. Devin Smit je najkompletniji igrač Makabija i najbolji strelac tima. Džeremi Pargo je najveći individualac, plej odlične tehnike u igri jedan na jedan, a pritom sjajno u „piku“ sarađuje sa Aleksom Tajusom. Zvezdina odbrana biće na posebnom ispitu, ukoliko rivala svede na sedamdeset poena, imaće realne šanse da dođe do podviga, što je Alba pre dva kola demonstrirala i to u Tel Avivu.

Lazić i Dangubić na poštedi

– Nastavljaju nam se problemi sa povredama. Igraćemo i protiv Izraelaca bez Branka Lazića, a Nemanja Dangubić je pod znakom pitanja. Od pobede nad Albom nismo kompletni trenirali. Lazić je igrao u Kupu, ali bez treninga. Bez obzira na sve, mladost Zvezde gleda unapred i daćemo sve od sebe da pobedimo – zabrinut je trener Zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari