Krenula je ekspedicija crveno-belih još u utorak uveče na put oko sveta da bi na vreme stigla u Klaipedu, treći po veličini grad u Litvaniji na obali Baltičkog mora, gde će večeras protiv Neptunasa odigrati meč drugog kola Evrolige (18.00). Oba tima ovaj duel vide kao idealan za trijumf. Crvena zvezda je u dosadašnjem delu sezone zaslužila čistu „peticu“ za isto toliko ostvarenih trijumfa, a eventualna pobeda u Litvaniji vredela bi dvostruko više u trci za prolaz među Top 16.


Svaki bod u gostima vredi dva, naročito protiv tima koga svi u Grupi D vide kao idealnu šansu za kompletan plen u „tuđem dvorištu“. Ako se pogleda sastav Neptunasa, uložena sredstva i organizacioni aspekat, jasno je da Litvanci samo po imenu kluba spadaju u red nepoznatih timova, dok u ostalim parametrima sigurno mogu da pariraju ne samo najboljim srpskim, već i mnogim evropskim klubovima izuzetnog renomea. U odnosu na prošlu sezonu, Neptunas je doveo četiri vrlo iskusna igrača, sve u nameri da već u drugom kolu ostvari prvu, istorijsku pobedu, u Evroligi. Među njima je i Mustafa Šakur, plej sa iskustvom igranja u NBA. Šakur je studirao na Arizoni, univerzitetu sa vrlo dobrim košarkaškim programom. Pokušavao je da se nametne u Oklahomi, ali je sezone završavao u njenoj filijali Tulsa 66 u Razvojnoj ligi.

– Neptunas je pokazao sposobnost i ozbiljnost dovođenjem Šakura, koji ima iskustvo igranja u NBA. Angažovali su prekaljenog Zavackasa, koji je recimo sa Lijetuvosom osvojio Evrokup. Veoma su ozbiljan tim, puno trče, šutiraju u ranoj fazi napada. Na poslednjem meču dali su 110 poena, ubacili 15 trojki, što dovoljno govori o njihovom stilu igre. Posebno su dobri na domaćem terenu – poziva Dejan Radonjić na oprez i objektivnost.

Neptunas je letos doveo i Deividasa Gailiusa, koji je prošle sezone bio najbolji igrač ljubljanske Olimpije. Fizički su veoma snažni, dobre su atlete, do sada su na tri, od odigranih osam utakmica, ubacili 110 i više poena. Pomenuti Gailius najbolji je strelac tima, za tri poena imaju oko 35 odsto uspešnosti, a najprecizniji trojkaš je Martinas Mazeika. U prvom kolu na gostovanju Laboral kući nisu imali šutersko veče, međutim ukoliko se raspucaju u drugom kolu Zvezda se neće dobro provesti. Najslabija tačka im je centarska linija jer nemaju dominantnu peticu. Zapravo nijedan igrač nema centarsku visinu. Izbegavaju igru pod košem, a retko ko se od igrača Neptunasa može pohvaliti solidnom leđnom tehnikom. Upravo bi u tom segmentu crveno-beli mogli da namuče rivalsku odbranu, međutim takav pristup igre Neptunasa u mnogome će otežati defanzivu Marjanovića i Žirbesa, jer će morati rivalske centre da brane visoko, što im svakako neće prijati. Trener Radonjić će možda u jednom trenutku zaigrati sa dve četvorke, mada je takva opcija manje izvesna, s obzirom da mladi Marko Tejić na početku sezone nema minutažu u skladu sa talentom.

– Tačno je da nemaju visoke centre, ali su zato svi fizički izuzetno snažni. Čim u dosadašnjem delu prvenstva ništa nisu menjali u centarskoj liniji znači da su zadovoljni onime što imaju. Oni su kao kolektiv veoma kvalitetni i iz timske igre crpe snagu. Njima će ovo biti istorijski meč u Evroligi na svom terenu, sigurno će imati poseban motiv da odigraju čak i preko trenutnog maksimuma – podvukao je trener Crvene zvezde.

Blažič: Bez izgovora

– Ne možemo da tražimo izgovore za utakmicu. U mislima imamo jednu želju, a to je da pobedimo Neptunas, iako će sigurno biti teško. Neptunas je dobar tim, imaju dosta iskusnih i kvalitetnih igrača, a svi dobro znamo kakva je Litvanija košarkaška sila i kakvu školu gaji. Moramo da krenemo agresivno od početka. Želimo da im onemogućimo otvorene šuteve i lake poene. Mislim da će naša agresivna odbrana biti rešenje za njihove šutere – istakao je Jaka Blažič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari