Momenat za istoriju dogodio se na poslednjem meču u Minesoti gde su Lejkersi došli do osme pobede u sezoni (100:94). Na polovini druge četvrtine Kobi Brajant je nakon dva ubačena bacanja (38:32) prouzrokovao višeminutni prekid utakmice, jer su gotovo svi igrači oba tima poželeli da mu čestitaju na činjenici da je tog momenta pretekao čuvenog Majkla Džordana na trećoj poziciji večite liste strelaca u NBA.

Svi prisutni u hali ustali su u tom trenutku i aplauzom pozdravili veliko dostignuće jednog od najboljih košarkaša svih vremena koji je pet puta bio šampion u dresu „jezerdžija“. Brajant je do kraja utakmice postigao 26 poena, a kao poklon od Minesote dobio je loptu sa kojom je odigran meč.

Brajant je u dosadašnjoj karijeri postigao 32.310 koševa, tačnije 18 više od „najboljeg među najboljima“ Majkla Džordana (32.292). Naravno, pedantni američki statističari odmah su počeli sa poređenjem dvojice vanserijskih igrača. Slavni Džordan je do pomenute brojke koševa stigao odigravši 1.072 utakmice, dok je Brajant veliki podvig ostvario posle 1.269 mečeva. To znači da je u proseku Džordan i dalje uspešniji od Brajanta, naročito ako se u obzir uzme činjenica da je Majkl odigrao 15, a da Brajant upravo „gricka“ svoju 19. sezonu u profesionalnoj karijeri. Džordan je karijeru završio sa prosekom od 30,1 poen po meču, dok Kobi u proseku postiže 25,5 poena, preciznije, Majkl je takmičarsku godinu završavao sa 830 poena, a Brajant sa „svega“ 330.

Džordan je u karijeri 10 puta bio najbolji strelac lige, dok je Brajant isti rezultat ostvario u dva navrata. Bez obzira na sve navedeno, Brajant je ostvario veliko dostignuće koje neće biti umanjeno činjenicom da je u NBA došao sa svega 18 godina, direktno iz srednje škole. Džordan je Kobijev najveći idol, od koga je pokupio stil šuta, iskopirao leđnu tehniku, čak je na mahove u teškim i neizvesnim situacijama na parketu plazio jezik, što je bio Džordanov nesvesni „zaštitini znak“ tokom karijere. Postoji i mišljenje da je broj osam na dresu zamenio dvadesetčetvorkom, kao simboličnim pokazateljem da je odmah iza Džordana.

– Počastvovan sam što sam u takvom društvu i drago mi je što igram ovako dugo, pošto karijere uglavnom ne traju ovoliko. Cenim priliku što mogu da igram. Džordan zna koliko sam od njega naučio. Mnogo sam naučio i od drugih legendi, ali posebno od njega – nije Brajant zaboravio na čoveka koji je puno uticao na njegovu vrhunsku karijeru.

Sam Džordan pokazao je i na primeru Kobija Brajanta i njegovom poslednjem dostignuću, da je jedinstven po mnogo čemu, javno mu čestitajući na trećem mestu večite liste strelaca.

– Čestitam Kobiju na velikom uspehu. On je veliki igrač sa snažnom radnom etikom i velikom strašću prema košarci. Uživao sam gledajući ga tokom godina i radujem se njegovim narednim dostignućima – podvukao je Džordan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari