Puno istorijskih momenata dogodilo se drugog dana nove NBA sezone. Jedan od najupečatljivijih je svakako debi Šarlota pod prepoznatljivim imenom Hornets, što je publika u prepunoj Vorner Kejbl Areni sa oduševljenjem dočekala. Nakon deset godina igranja pod nazivom Bobkets, Šarlot se vratio korenima iz 1988. što je bila i velika želja Majkla Džordana, vlasnika kluba, koji je na nogama dočekao trijumf Hornetsa protiv Milvokija (108:106) nakon produžetka.

Majami je u derbiju Istoka savladao Vašington (107:95), nastupivši prvi put bez Lebrona Džejmsa. Boston je napravio iznenađenje u duelu sa Bruklinom (121:105), zahvaljujući pre svega Ražanu Rondu, koji se vratio na parket nakon propuštene sezone zbog povrede. Čikago je pobedio u Njujorku (104:80) pokvarivši debi Fila Džeksona na direktorskom mestu Niksa, zbog čega i nisu preterano slavili uvodnu pobedu, s obzirom da je čuveni Fil Bulsima doneo šest šampionskih naslova. Za Čikago je, nakon skoro dve propuštene sezone zbog vezanih povreda ligamenata kolena, debitovao Derik Rouz. Golden Stejt je savladao Sakramento (95:77), ali bez pomoći Nemanje Nedovića, koji jedini u sastavu Voriorsa nije ulazio u igru. Ognjen Kuzmić se za nekih sedam minuta nije upisao u strelce. Ker i Tompson poklonili su trijumf Stivu Keru, koji je protiv Kingsa debitovao na klupi Golden Stejta.

Šarlot je stigao do trijumfa nakon produžetka zahvaljujući Kembi Vokeru (26p), koji je pogocima omogućio Hornetsima produžetak, a zatim i trijumf. Milvoki je pokazao da ove sezone sigurno neće biti, kao prethodne, tim sa najgorim skorom u ligi. Ruki Džabari Parker, drugi pik sa ovogodišnjeg drafta, sa osam poena bio je solidan u postavi Baksa. Boston je Bruklinu ubacio 121 poen, a čak osmorica igrača imali su dvocifren učinak. Na drugoj strani, iako nije poput Bojana Bogdanovića, počeo u startnoj petorci, Mirza Teletović je sa 20 poena bio najefikasniji u postavi Netsa. Kris Boš (26p) i Dvejn Vejd (21p) preuzeli su već u prvom meču dirigentsku palicu u sastavu Majamija, koji je savladao Vašington (107:95), ekipu koja bi mogla da se domogne i finala Istoka. Džejms Enis, bek Majamija, sjajnim zakucavanjem u lice čuvara, možda je i obeležio drugi dan nove NBA sezone. Ni petorica dvocifrenih u postavi Vašingtona nisu mogli da spreče uvodni poraz. Centarski tandem Memfisa bio je prejak za temeljno renoviranu Minesotu (105:101). Rendolf (25p) i Mark Gasol (32p) izdominirali su u postavi Grizlisa, dok je na drugoj strani Peković potpuno podbacio (5p), dok je Endru Vigins, prvi pik sa ovogodišnjeg drafta ubacio šest poena. Debi Pau Gasola u dresu Čikaga ostaće upamćen po dabl-dabl učinku španskog asa (21p, 11sk). Bulsi su nadigrali Njujork kolektivnim pristupom (šestorica dvocifrenih) i granitnom odbranom, uprkos neigranju Batlera, jednog od najboljih defanzivaca u ligi. Denver nije imao većih problema protiv Detroita (89:79). Jusuf Nurkić upamtiće debi u dresu Nagetsa po ubačenih pet poena za 13 minuta. Lejkersi su ponovo izgubili, ovoga puta od Finiksa (119:99). Kobi Brajant je ubačen 31 poen posvetio Džuliusu Rendlu, rukiju koji je na debiju za „jezerdžije“ doživeo tešku povredu noge protiv Hjustona. Finiks je pokazao neverovatan arsenal u bekovskoj liniji. Šestorica njih imali su dvocifren učinak, a posebno se istakao Ajzea Tomas (23p), novajlija iz Sakramenta. Portland je iskoristio odsustvo Kevina Duranta, rutinski savladavši Oklahomu (106:89), uprkos tome što je Rasel Vestbruk postigao čak 38 poena. Blejzersi su pokazali na delu, kao i prethodne godine, da imaju odličnu prvu petorku, ali i dalje kubure sa kvalitetnim pojedincima među rezervama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari