Pet vezanih poraza jedan je od najdužih negativnih nizova u više nego uspešnoj decenijskoj „vladavini“ Duška Vujoševića na klupi Partizana. Iskusni stručnjak sam je priznao da nije očekivao ovako ubedljive poraze njegovih izabranika na startu sezone.

Tri izgubljena meča u ABA ligi i dva u Evrokupu nisu nešto nenadoknadivo, dobra strana je što su doživljeni u ranom delu takmičarske godine, ali svakako ukazuju na to da su crno-beli napravili ozbiljne greške, ne samo tokom poslednjeg leta, prilikom selektiranja tima za takmičarsku 2014/15.

Manjak finansijskih sredstava, kao i dugovanja prema bivšim, ali i igračima iz trenutnog sastava Partizana, sigurno su uticali na selekciju igrača, međutim, očigledno je da se na pojedinim pozicijama u timu moglo i bolje postupiti, pre svega, prema igračima iz sopstvene škole. Ako nije bilo novca za novajlije, moralo ga je biti prilikom ulaganja u momke koji su prošli odličnu školu košarke pod nadzorom Aleksandra Bućana, jednog od najboljih trenera kada je reč o radu sa mlađim kategorijama. Crno-beli su imali veoma talentovanu generaciju momaka rođenih 1994. i 1995. godine. U tom sastavu nije bilo igrača koji su visinom odgovarali poziciji centra, ali je zato njih nekolicina slovila za vrlo darovite kada je reč o mestu plejmejkera. Aleksa Jugović i Nikola Radičević bili su odličan tandem u mlađim kategorijama. Plenili su talentom, pogotovo u igri jedan na jedan i u „piku“. Imali su sve predispozicije da dobiju šansu u prvom timu, ali nijedan od njih nije postao deo najboljeg tima crno-belih.

Utisak je da su se crno-beli previše lako odrekli igrača koji su po prikazanom u mlađim kategorijama zaslužili adekvatnu priliku, barem onakvu kakvu trenutno ima Boris Dalo. Mladi Francuz talentom uopšte ne odskače od pomenute dvojice, čak naprotiv, Jugović i Radičević su tehnički obučeniji, prepredeniji, sportski namazaniji. Niko iz Partizana, počevši od uprave pa do trenera, nije objasnio iz kojih razloga njih dvojica nisu postali deo seniorskog tima. Istovremeno, doveden je Dalo, koji je u juniorskim danima prilikom direktnih duela Partizana i francuskog INSEP bio daleko inferiorniji.

Radičević je, razočaran situacijom u Partizanu, odlučio da sreću potraži u španskom Kahasolu, danas Sevilji, dok je Jugović za svega dva meseca dokazivanja u srednjoškolskoj konkurenciji u SAD zaslužio stipendiju univerziteta Tenesi Tek.

Partizan je osvojio sve što je realno mogao i to više puta i na osnovu stečenog rezultatskog kredita mogao je ove godine, pritisnut finansijskim poteškoćama, za koje je delom i sam kriv, da nauštrb trofeja akcenat stavi na stvaranje igrača iz svoje škole, ali i na angažovanje talenata iz klubova kao što je Mega Vizura. Rade Zagorac, Dragan Apić, Aleksandar Bursać potencijali su za koje su crno-beli morali ozbiljno da zalegnu, kao i da ne dozvole da Ognjen Jaramaz, svojevremeno, prelako pređe iz Partizana u pomenutu Megu. Deluje gotovo neshvatljivo da su drugi klubovi u Srbiji preuzeli primat u odnosu na Partizan, kada je reč o angažovanju talentovanih igrača.

Dovođenjem Milana Mačvana i u najskorije vreme američkog plejmejkera crno-beli su pokazali da su rezultati osnovni prioritet i izgleda jedino merilo urađenog. Šteta je što će do njih doći prekaljeni i već viđeni igrači, a ne nebrušeni talenti, kojima bi stariji igrači trebalo da predstavljaju kompas da ne zalutaju kada ih mašta i motivacija previše ponesu.

Primer Vasilija Pušice

Kada je iz KK Zemun prelazio u Partizan, Vasilije Pušica slovio je za jednog od najtalentovanijih bekova u Srbiji. Utisak je da u juniorima crno-belih ovaj devetnaestogodišnjak nije u potpunosti razvio talenat, ali je svakako bio potencijal za prvi tim. Poput Jugovića i Radičevića, iz nedovoljno jasnih razloga, nije ni zakucao na vrata prvog tima, već je sreću potražio na američkom univerzitetu San Dijego.

Milosavljević na kontroli

Dragan Milosavljević danas je obavio kontrolu u Novom Sadu, kod doktora Miroslava Milankova, najuglednijeg specijaliste kada je reč o povredi kolena. Milosavljević je krajem januara pokidao prednje ukrštene ligamente na meču Makabija i Partizana. Potencijalni reprezentativac Srbije počeo je sa laganim treninzima i posle današnje kontrole trebalo bi da bude jasnije kada će zaigrati na zvaničnoj utakmici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari