Polufinalna serija je gotova, košarkaši Crvene zvezde su posle četiri međusobna meča sa Partizanom (3:1) potpuno zasluženo obezbedili plasman u finale ABA lige, ali i direktno mesto u grupnoj fazi Evrolige naredne sezone. Za titulu će se boriti sa boljim iz večerašnje majstorice između Budućnosti i Cedevite u Podgorici (18.30).


Posle svega viđenog prvi utisak je da je dobro što se sve napokon završilo bez većih posledica, mada je na osnovu doživljenog ostao opor ukus u ustima, svima koji vole košarku kao sport, u odnosu na većinu kojima su nažalost mržnja i vređanje osnovni motiv i pokretač dolaska na večiti derbi. Opšti društveni ambijent ispod indiga bio je preslikan na sve četiri utakmice polufinala plej-ofa ABA lige. Košarka je ostala u drugom planu, ona je i zbog velikog uloga, nerazumne tenzije koja prevazilazi sportske okvire, pretvorena u otvorenu bitku, a ne sport koji je u Evropi i SAD blizu umetnosti na parketu. Kulminacija svega što bi hirurškim putem trebalo da se odstrani iz srpske klupske košarke, viđena je nakon četvrtog duela kada je došlo do tuče čiji su vinovnici bili Duško Vujošević, trener Partizana i pristalice Crvene zvezde kojima apsolutno nije bilo mesto u hodniku koji je rezervisan za igrače i članove stručnog štaba. Time je, po medijskom automatizmu, u prvi plan stavljen incident kojeg bi obe strane trebalo da se stide, a ne igrački uspeh Zvezde, odnosno neuspeh Partizana.

Većina košarkaša oba tima pokazala je razuman stepen tolerancije, sportskog viteštva, što se najbolje ogledalo na kraju poslednjeg duela kada su se Kalinić i Mitrović redom rukovali sa igračima Partizana, ali je bilo i onih koji su svojim ponašanjem apsolutno razočarali. S obzirom na ulogu u timu, vođene duele, ali i ugled koji imaju među saigračima, Nikola Kalinić u redovima crveno-belih i Milenko Tepić iz Partizana zaslužili su dubok naklon za ponašanje za vreme, ali i posle sva četiri duela.

Kalinić je, uz Lazića, imao najnezahvalniju ulogu u Zvezdi da se nosi sa Aleksandrom Pavlovićem, individualno gledano, najboljim igračem u srpskoj klupskoj košarci. Nivo inteligencije, način na koji se nosio sa konstantnim provokacijama Partizanovog beka, trpeći udarce, laktove, neprimerene prozivke, pokazuje stepen koncentracije, vaspitanje, ali i ukupan igrački kvalitet srpskog reprezentativca. Kalinić je u sva četiri duela apsolutno nadigrao neopisivo nervoznog Pavlovića, čiji je igrački učinak bio ispod proseka, a stepen nesportskog bezobrazluka začinjen udaranjem Lazića pesnicom ispod kuka, na nedozvoljeno visokom nivou. Da se iole ugledao na Milenka Tepića, Dragana Milosavljevića i Eda Murića sigurno bi više doprineo timskom rezultatu.

Tepić je po ljudskim i sportskim karakteristikama svakako najbolji primer gospodina na terenu. Pokazao je kako se igra čista odbrana, bez konstantnog držanja rivala rukama u visini struka ( u čemu je Milutinov prednjačio čuvajući Marjanovića), da bez obzira na rezultatski zaostatak rivalske igrače treba poštovati i uvažavati u svakom trenutku. Pohvale takođe idu na račun američkih igrača Markusa Vilijamsa i Čarlsa Dženkinsa iz Zvezde, odnosno Džoša Akojona iz Partizana koji su rivalstvo doživeli na sportski način, maksimalno se fokusirajući na dešavanja na terenu. Zvezda je na kraju zasluženo slavila, jer je trenutno bolja od Partizana, ali je srpska klupska košarka ponovo poražena.

Dženkins: Hvala Radonjiću

Čarls Dženkins sa 79 poena na četiri meča, bio je jedan od najzaslužnijih za Zvezdin prolaz u finale. Zimus je bio na izlaznim vratima, a danas je junak crveno-belih: “ Samo mi je poverenje trenera bilo važno. I njemu bi bilo lakše da mi je okrenuo leđa, ali me je pustio da se izborim sa svojim problemima, kao i saigrači. Verovali su mi, verovali i verovali da će dobre stvari da se dogode. Trenutak za to nije mogao da bude bolji“, apostrofirao je popularni Đenka.

 

Čestitke Daniloviću

Predrag Danilović, predsednik Partizana, bio je ispred svlačionice nakon četvrtog duela. Po dolasku košarkaša Crvene zvezde, u trenucima kada je tenzija bila visoka, povicima „Dejane, Dejane“ dozvao je trenera Radonjića srdačno mu čestitajući na uspehu crveno-belih. Nedugo zatim, na vrlo sličan način čestitao je i Bobanu Marjanoviću, velikom sportisti, čime je zaslužio čestitke i poštovanje od celokupne košarkaške javnosti.

 

Vilijams: Neopisivo ponosan na tim

– Cele ove sezone bilo je uspona i padova, ali više uspona. Naši mladi momci bili su odlični. Ne mogu da opišem koliko sam ponosan na ekipu. Ja sam možda iskočio u trećoj i delu četvrte četvrtine poslednjeg meča, ali su inače to bili Bobi, Čarls… Kalinić je odigrao odličnu seriju. Dženkins je celu seriju odigrao odlično. Fokus je bio na Marjanoviću i mislim da je dobro dodavao, borio se sa udvajanjima. Luka je takođe odigrao odlično. Kao što sam rekao, ponosan sam na sve – jasan je Markus Vilijams.

  Ilić je ok

Nebojša Ilić, tim menadžer Crvene zvezde, zaradio je četiri kopče na glavi nakon što ga je neko iz publike pogodio flašicom vinjaka u glavu. Posle ušivanja Ilić je poručio da se oseća dobro i da je sve što se događalo u Pioniru za vreme i posle utakmice, zapravo bilo u žaru borbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari