San o tituli toliko je omamio Dana Gilberta, da je vlasnik Klivlenda spreman na sve, pa čak i da trejduje Endrua Viginsa, ovogodišnjeg prvog pika na Draftu, u Minesotu, samo da bi doveo Kevina Lava. Možda i najbolji krilni centar u NBA u ovom trenutku, velika je želja tima iz Ohaja, koji Lebronu Džejmsu i Kajriu Irvingu želi da priključi dominantnog igrača u centarskoj liniji.

Nešto slično dogodilo se pre četiri sezone, kada je Džejms došao u Majami. Tada je Pet Rajli, predsednik Hita, starosedeocu Dvejnu Vejdu pridodao pomenutog Džejmsa i Krisa Boša, što je timu sa Floride omogućilo četiri vezana velika finala i dve šampionske titule. Utisak je da ovoga puta Klivlend neće uspeti bez velikih napora da odobrovolji pre svega Minesotu da pristane na jednu vrstu pregovora, pritom Lav sledeće sezone postaje slobodan agent, što znači da će moći da bira sredinu i da u skladu sa svojim kvalitetima potpiše petogodišnji ugovor za nekih 120 miliona dolara.

Šanse da Lav dođe u Klivlend trenutno su na nekih 50 odsto. Kavsi su, u želji da što više oslobode mesta u budžetu, kako bi barem u podnošljivoj meri probili dozvoljeni „seleri kep“, ( u slučaju da probiju dozvoljenu granicu u budžetu na svaki dolar viška plaćali bi i dodatni dolar na ime poreza), prosledili Alonza Džija i Si Džej Majlsa, bekove koji su imali solidne uloge u timu, prekaljenog pleja Džereta Džeka, kao i centra „radilicu“ Tajlera Zelera. Veći deo novaca od navedenih trejdova potrošili su na angažovanje Lebrona Džejmsa, a ostatak nameravaju da ulože u dovođenje Lava. U priču su uključeni i trojica ograničeno slobodnih agenata, međutim, da bi se Minesota barem delimično odobrovoljila u obzir jedino dolazi trejd Viginsa. Klivlend namerava da prvo potpiše ugovor sa mladim Kanađaninom na nekih 5, 5 miliona dolara po sezoni, a zatim da ga nakon 30 dana prosledi u Minesotu u zamenu za Lava, barem još tri igrača, pravo izbora na narednom Draftu i par miliona dolara. Vulvsi pak imaju svoju računicu i ukoliko bi pristali na trejd Lava zahtevali bi da to urade u paketu sa Bareom koji zarađuje 4,5 miliona i Martinom, koji ima trogodišnji ugovor vredan 21 milion dolara. Ovakav uslov neće odgovarati Klivlendu, međutim Denver poslednjih dana koketira sa Minesotom, pokazujući spremnost za takvu vrstu dogovora.

Mirotić najplaćeniji evropski „ruki“

Nikola Mirotić dobiće za trogodišnju vernost Čikagu 16, 6 miliona dolara. U prvoj sezoni, kao „ruki“ zaradiće 5.305.000 dolara čime će postati najplaćeniji evropski debitant u NBA istoriji. Crnogorac sa španskim pasošem time je prestigao Italijana Andreu Barnjanija, koji je 2006. od Toronta za „ruki“ sezonu dobio 4.501.200 dolara.

I Bulsi u igri

Kako vreme prolazi Klivlend dobija sve veću konkurenciju u nameri da angažuje Kevina Lova. Poslednji kandidat koji bi mogao da poremeti planove Kavsa jesu Čikago Bulsi. Oni su jedno vreme figurirali za najozbiljnijeg kandidata, ali su se privremeno povukli iz trke zbog želje da dovedu Karmela Entonija. Sada su spremni da ponude Taša Gipsona, proverenu četvorku i Džimija Batlera, odličnog defanzivca, kao i prava na narednom Draftu. Minesota je na potezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari