Došla je utakmica posle koje će sve maske biti bačene i nakon koje će se svi u reprezentaciji Srbije pogledati u lice. Da li će im oči biti ozarene ili će im pogledi biti tmurni zavisiće od večerašnjeg učinka protiv vrlo kvalitetne reprezentacije Brazila (18.00, RTS1).

Obezbeđeni prolaz u drugu fazu bilo je nešto očekivano, ali način na koji se do njega došlo veoma je alarmantan i poziva na oprez u duelu sa izabranicima Rubena Manjana. Pitanje krajnjeg plasmana u grupi A, u opticaju su druga i četvrta pozicija, uopšte nije na mestu i poziva na zaključak da reprezentativci Srbije nisu sigurni u svoje kvalitete, čim jednim okom i uhom gledaju i osluškuju dešavanja u grupi B sa kojom se ukrštaju u osmini finala.

Ukoliko savladamo Brazil sa više od tri razlike najverovatnije ćemo zauzeti drugo mesto, u suprotnom, gotovo izvesno kao četvrtoplasirani tim iščekivaćemo konačan rasplet u grupi B. Poraz od 19 razlike (82:63) protiv Španije više govori o neverovatnoj snazi i kvalitetu „crvene furije“, nego o slabostima „selekaoa“. Laicima je jasno da Brazil energiju i samopouzdanje crpi pod košem, gde caruju centri NBA kalibra. Spliter (San Antonio) je majstor igre dva na dva, u kojoj najbolje sarađuje sa Marselinjom, organizatorom igre španske Barselone. Varežao (Klivlend) i Nene (Vašington) podjednako su kvalitetni u igri leđima i šutu sa poludistance. Apsolutno vladaju reketom u defanzivnom skoku i gro napada zasniva se na njihovom što boljem i bližem postavljanju pod košem.

– Fizički su izuzetno jaki, pod košem su poprilično moćni i kvalitetni, međutim mi sigurno nismo došli u Španiju da bilo kome priznamo da je bolji dok se to ne pokaže na terenu. Borićemo se, pružićemo maksimum pa šta bude – realan je, ali i dozirano optimističan Vladimir Štimac.

Da kojim slučajem ima obučenije, atletski moćnije spoljne igrače, Brazil bi sigurno bio ravnopravan takmac i Španiji. Upravo prosečnost Garsije, Tejlora pa i mladog Neta trebalo bi da bude velika šansa za srpske igrače iz spoljne linije. Ipak, prekaljeni Viera, 207 centimetara visoki košarkaš Flamenga, pokazao je na prethodna tri meča da dosta uspešno može da odgovori zadacima na mestu krila. Vižljaste građe fine mehanike šuta, uz Barbosu, beka Finiksa, sigurno će biti predvodnik bekovske linije Brazila. Podatak da uz sedam poena, prosečno beleži i pet skokova, pokazuje da je reč o poprilično svestranom igraču. Barbosa je sa 10 poena u proseku najefikasniji košarkaš Brazila kada je u pitanju spoljna linija. Nikako ne bi valjalo da se razigra upravo protiv nas. Barbosa uspešno pokriva pozicije jedinice i beka šutera. Ima izuzetan raspon ruku i veliko iskustvo višegodišnjeg igranja u najkvalitetnijoj ligi na svetu.

– Koncentrisaćemo se na našu igru u duelu sa Brazilom. Vrlo je važno da meč započnemo dobro, da od starta nametnemo naš ritam. Ova utakmica biće nam vrlo važna, jer u nekom daljem rasporedu lako se može desiti da se sa njima upravo sastanemo u četvrtfinalu – oprezan je Bogdan Bogdanović.

Novi član Fenerbahčea upravo će biti zadužen za čuvanje Barbose. Biće to duel aktuelnog i budućeg igrača Finiksa, što će svakako biti dodatna inspiracija, poslovično motivisanom Bogdanoviću.

Zanimljivo je da trojica centara (Varežao, Spliter i Nene) imaju gotovo identičnu minutažu po meču. Sva trojica u proseku igraju oko 20 minuta, a čak su im i učinci vrlo slični. Varežao ubacuje 7,3 poena, uz 6,3 skoka, Nene 6,7 poena i 5, 7 skokova, dok Spliter postiže 7,3 poena i 4, 3 skoka.

Varežao najavljuje pobedu

– Znamo da Srbija ima dobar tim i dobru igru, očekuje nas teška utakmica. Moramo dobro da se spremimo za taj duel. U prve tri utakmice četvrte četvrtine su nam bile loše i to moramo da promenimo u narednoj utakmici, koja je najvažnija jer je sledeća. Verujemo u sebe i pokušaćemo da pobedimo – poručio je Varežao, možda i najbolji brazilski igrač u dosadašnjem delu šampionata.

Krstić u kombinaciji

Prema poslednjim informacijama kapiten Nenad Krstić biće deo rotacije u duelu sa Brazilom. Čak je i sam selektor Aleksandar Đorđević najavio takvu mogućnost. Dan pauze (utorak) doprineo je tome da se Krstić posveti rehabilitaciji i odmoru, ali i da trenira sa saigračima. Stanje njegovog kolena je bolje i trebalo bi da, posle propuštene prve tri utakmice na prvenstvu, bude deo centarske linije koja će se suprostaviti rivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari