Ubistvo Marka Ivkovića u Istanbulu pred utakmicu Galatasaraja i Crevene zvezde pomerilo je košarku u drugi plan. Smrt mladog navijača crveno-belih sigurno će još dugo „proganjati“ igrače jedinog srpskog predstavnika u Evroligi, međutim ako nešto može barem delimično da predstavlja utehu svima onda su to trijumfi crveno-belih, pogotovo u najelitnijem evropskom takmičenju.

Pobeda nad Cedevitom u gostoljubivom Zagrebu pokazala je odlučnost i psihičku stabilnost Luke Mitrovića i saigrača nakon tragedije u Istanbulu, a večerašnji meč, prvi pred domaćim navijačima nakon povratka iz Istanbula, predstavljaće nesvakidašnji test mentalne izdržljivosti kako za igrače, tako i za navijače Crvene zvezde. U goste dolazi Neptunas, prijatno iznenađenje Grupe D Evrolige (19.00), koji se sa tri trijumfa iz šest kola nalazi u sličnoj situaciji kao i puleni Dejana Radonjića kada je reč o prolasku u TOP 16 fazu.

Iz Zvezde je poslata molba svima koji će večeras prisustvovati meču da navijaju sportski (kapije se otvaraju u 16.30), bez ubacivanja bilo kakvih predmeta na parket i pogrdnog skandiranja. Oči svih bitnijih faktora u Evroligi biće uprte u Beogradsku arenu, što će predstavljati još veći pritisak za crveno-bele koji bi eventualnim trijumfom maltene rešili većinu problema kada je u pitanju prolaz u TOP 16 fazu.

– U trenutku kada smo prilikom žrebanja za grupnu fazu Evrolige izvukli Neptunas svi su mislili da nas je sreća pogledala i da će svi ostali konkurenti u Grupi D protiv litvanskog predstavnika ostvariti pobede. Kao i tada i danas mislim da je snaga Neptunasa pogrešno procenjena. Oni su bili najbliži pobedi protiv Olimpijakosa, nakon trijumfa nad Valensijom i Laboral kućom došli su u poziciju slučnu našoj, jer eventualnom pobedom bili bi blizu prolaska u TOP 16 fazu. Vrlo su iskusan tim, znatno kvalitetniji u odnosu na prošlu sezonu. Šakur na mestu pleja daje im veliku sigurnost, odlični su šuteri, dok je Zavackas na poziciji krilnog centra vrlo neugodan, s obzirom da je snažan, a pritom ga krasi dobar šut sa distance. Dolaskom Kejta Bensona dodatno su ojačali centarsku liniju – oprezan je Dejan Radonjić.

Zvezdu je u Klaipedi jedan šut delio od brejka. Da bi večeras stigli do pobede moraće da odigraju agresivnije na liniji dodavanja i prilikom probijanja blokada. Preuzimanje je zabranjeno, jer Neptunas nema u sastavu klasične centre. Svi su snažni, okretni, dobri šuteri, što će posebno namučiti Marjanovića i Cirbesa u odbrani.

– Hoćemo da ih dobijemo, svesni da večerašnji duel nije i odlučujući za prolaz u TOP 16. Pokazali smo u prethodnom periodu da ravnopravno možemo da se nosimo sa svima. Poštujemo odluke naših navijača (najverovatnije prvih 25 minuta meča neće navijati u čast ubijenom Marku Ivkoviću, koji je imao dvadeset pet godina), uvereni da uz punu halu možemo doći do trijumfa, čime bismo se približili TOP 16 fazi – zaključio je trener Zvezde.

Jović za Valensiju

– Nalazimo se u „paklenom“ ritmu utakmica, od kojih će duel sa Neptunasom biti najvažniji u dosadašnjem delu sezone. Neptunas je u prethodnim kolima pokazao svu ozbiljnost, došli su po pobedu. Bićemo spremni da odgovorimo na njihovu „mušku igru“. Pritisak će postojati, ali i svest da meč sa Neptunasom nije i odlučujući za prolaz u TOP 16 fazu. Ovo će biti jedana od retkih utakmica u kojim smo favoriti, ali to ne bi trebalo da nas optereti – jasan je Luka Mitrović, kapiten Zvezde.

Jović za Valensiju

– Stefan Jović je počeo sa planiranim treninzima i u narednih sedam dana pridružiće se ekipi. Preskočiće večerašnji, kao i duel sa Partizanom, trebalo bi da bude spreman za gostovanje Valensiji u 8. kolu Evrolige – pojasnio je Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari