Prelazak iz Granade u Madrid bio je pravi šok. Iz malog turističkog grada, u kome uglavnom žive penzioneri i studenti, prešli smo u jednu od najpoznatijih svetskih metropola, gde se igra osmina finala Svetskog prvenstva u košarci ali gde se živi i diše za fudbal. Ovde se ponose što su u poslednjem finalu Lige šampiona igrala upravo dva madridska kluba, ali je prvi utisak da u glavnom gradu Španije ima više navijača Atletika, nego Reala.


U Srbiji nismo ni svesni, ali ovde neki naši ljudi bukvalno imaju status fudbalskog božanstva. Svaki navijač Atletika zna više podataka o Radomiru Antiću nego prosečan Srbin i sa osmehom na licu bi mogao satima da priča o Misteru koji je im je doneo poslednju duplu krunu..

Ali, čak ni popularni Antara nije ovde toliko veliki, kao igrač koga je upravo on doveo u Atletiko – Milinko Pantić.

Iako je prestao da igra fudbal još početkom novog milenijuma, „Pantik“, kako ga njegove „jorgandžije“ zovu, ovde i dalje ima status neuništivog superheroja. Jedna od stvari koju nikada neće zaboraviti, jesu 4 gola koja je Pantić dao Barseloni nasred Kamp Noua 1997. godine u kup meču koji važi za jedan od najneverovatnijih u istorijih španskog fudbala (Barsa pobedila sa 5:4 zahvaljujući Piciju i Ronaldu).

– Pantiku je danas rođendan. On je za nas kao Džejms Bond i uvek ćemo ga pamtiti. Čestitajte mu u naše ime – rekao je mladi Kike ispred grupe navijača Atletika, koja ipak nije želela da se fotografiše za Danas.

Što se tiče košarke, Svetsko prvenstvo se uveliko zahuktalo, ali najuglednij španski dnevni list „Marka“ na naslovnoj strani jednog od prethodnih brojeva i dalje košarku tretira kao marginalni sport. Glavne priče su uspeh jedne Španjolke u badmintonu i, naravno, problemi u Real Madridu, koji je u drugom kolu poražen od Real Sosijedada. Tek na dnu strane, ispod nogu Serhija Ramosa, rame uz rame sa triatlonom i moto-sportom stoji informacija o košarkaškom Mundijalu. Možda se košarkaši do kraja prvenstva izbore za nešto veći prostor, ali je činjenica da je svaka sitna fudbalska vest u vezi s Realom ili Atletikom, višestruko zanimljivija nego bilo šta u vezi s košarkom…. Bar u Madridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari