Sistem takmičenja nepravedan za lidera regularnog dela, ali po ukusu ostala tri učesnika fajnal-fora ABA lige, svrstao je sva četiri kluba u istu ravan. Ulog je ogroman, vredan plasmana u Evroligu, a samim tim i znatno unosnijih sponzorskih ugovora i bogatijeg budžeta.

Toga su svesni svi u taborima večitih srpskih rivala, kao i zagrebačkih velikana. Sastavljen od tri čina, od kojih će uvodna dva biti znatno dramatičnija u Kombank areni, fajnal-for počinje večerašnjim susretom košarkaša Crvene zvezde i Cibone (20.00), dok će Partizan i Cedevita pitanje drugog finaliste odagnati u petak u istom terminu. Nedelja je rezervisana za finale i „venčanje“ šampiona, ali će i gubitnik imati razloga za sreću, jer će oba učesnika završnog čina obezbediti prolaz u Evroligu naredne sezone.

Zvezda je u regularnom delu oba puta bila bolja od Cibone, ali su od januara meseca neki bolji „sportski vetrovi“ počeli da duvaju trasom najpopularnijeg zagrebačkog kluba. Finansijska kriza dodatno je zbila redove, a nakon što je odlučio da ostane u klubu, omaleni Blesingejm postao je neprikosnoveni lider tima, što je jasno svima u taboru Zvezde. Amerikanac nema adekvatnu zamenu na mestu pleja, krasi ga dobra igra dva na dva, sasvim korektan šut sa distance, a pritom je i veliki motivator saigračima. Teško je očekivati da će crveno-beli imati veći podršku od sedam hiljada ljudi u Kombank areni i ukoliko ne bude frenetične podrške, eho kao proizvod više od deset hiljada praznih mesta mogao bi da bude veliki saveznik „cibosima“.

– Igraće se 40 minuta i dosta faktora može uticati na konačan ishod. Povrede nas dosta opterećuju, samim tim protivnik razmišlja da su mu šanse veće. Oni i dalje igraju veoma dobro i zaslužuju maksimalan respekt. Osim potencijala koji imaju u Šariću, poseduju iskustvo igranja na većem nivou nego što je ovaj duel. Biće rasterećeniji i sigurno će doći sa najvećim mogućim ambicijama – oprezan je Dejan Radonjić, trener Crvene zvezde.

Igrači crveno-belih složni su u oceni da su favoriti samo na papiru i da se u večerašnjem polufinalu praktično kreće od nule. Niko sa sigurnošću ne može da potvrdi da li će nastupiti Radenović i Katić. Veća je verovatnoća da će Radenović propustiti duel sa Cibonom, a da će Katić, uz adekvatnu terapiju, ipak zaigrati. Zagrepčani u liku Planinića imaju samo jednog klasičnog centra, a često sa Jagodić-Kuridžom i Šarićem kao centarskim parom šire igru, što baš i ne prija crveno-belima u koncepcijskom smislu. Mnogi smatraju da je Šarić prva opcija Cibone. Na osnovu statistike on to i jeste, ali brojke često umeju da zavaraju. Slab rameni pojas, trčanje na petama, nedovoljan balans u šutu iz driblinga, srljanje, pa i određen vid sebičnosti prilikom prodora, u kome je takođe nestabilan zbog ne baš optimalne koordinacije pokreta, mane su krilnog centra rodom iz Šibenika. Možda i opasniji po odbranu Zvezde mogao bi da bude Siriščević, drugi strelac tima i najpouzdaniji šuter, koji zbog korpulencije može biti koristan i u prodoru. Trener Slaven Rimac na raspolaganju ima svega sedam iskusnih igrača u rotaciji, što je i najveća mana Cibone.

– Mislim da smo izvukli maksimum, s obzirom da smo imali skraćenu rotaciju, promovisali smo neke igrače poput Šarića, koji je sada zvezda lige. Postepeno smo sazrevali, a pritom smo imali velikih finansijskih problema, naročito u decembru prošle godine. Mislim da će Zvezda biti pod većim pritiskom pred svojim navijačima. Moramo biti pametni i da iskoristimo te okolnosti, da ih uvučemo u neku nervozu i da tako pokušamo da dođemo do trijumfa – naglasio je trener Cibone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari