Reprezentativno leto, u odnosu na prethodne godine, nije počelo u skladu sa očekivanjima ljudi iz Košarkaškog saveza Srbije; barem kada je reč o mlađim kategorijama muških selekcija. Naša omladinska reprezentacija do 19 godina zauzela je tek deveto mesto na upravo završenom Svetskom prvenstvu u Grčkoj. Ovako loš rezultat niko nije očekivao, pogotovo što su u pitanju momci od kojih dobar deo njih može imati veoma uspešne seniorske karijere.

Stefan Lazarević i saigrači figurirali su pre početka Svetskog prvenstva za reprezentaciju koja bi trebalo da se nađe među četiri najbolje selekcije. U pitanju su igrači od kojih većina već uveliko igra seniorsku košarku, sa izrazitim reprezentativnim iskustvom u mlađim selekcijama. Svi do jednog imali su uspeha igrajući na prvenstvima Evrope i planetarnim takmičenjima u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji; zbog čega je tek deveto mesto u Grčkoj poprilično iznenađenje.

Presudan je bio poraz od Australije u osmini finala (69:56), koji je odredio konačan plasman Srbije. Jedno vrlo loše izdanje presudnog karaktera impliciralo je više pitanja: koliko ovi momci mogu da urade u seniorskoj košarci, da li imaju potencijal za A reprezentaciju, zašto u rasponu od 1996. do 1998. nemamo centra visine od minimum 210 centimetara?

Vanja Marinković je velika nada Partizana, bek dobrih atletskih predispozicija i izrazitog talenta na mestu šutera, koji je ove sezone imao sasvim solidnu minutažu kod Duška Vujoševića; Stefan Peno je plejmejker sjajnog osećaja za dodavanje, dobrog pregleda igre, koji je deo seniorskog projekta Barselone i neko ko je prošle sezone bio na širem spisku A reprezentacije Srbije. Aleksandar Aranitović je sigurno naš najtalentovaniji spoljni igrač u generaciji 1998, koji je ove sezone debitovao za prvi tim Crvene zvezde protiv Krke u Sloveniji. Njegovi klupski saigrači Vojislav Stojanović i Boriša Simanić takođe su u planovima Dejana Radonjića, kao i Miloš Glišić u idejnom projektu Vujoševića, pogotovo za narednu takmičarsku godinu. Vasilije Vučetić je i u Grčkoj potvrdio talenat na mestu centra, ali je njegov „hendikep“ što je visok 208 centimetara, a pritom nije izraziti atleta. Njegov kolega sa pozicije David Miladinović, nedavno je potpisao seniorski ugovor sa Zvezdom, međutim na šampionatu u Grčkoj odigrao je ispod svojih mogućnosti; takođe, visok je „svega“ 208 centimetara i nije atleta.

Treba uzeti u obzir činjenicu da su četvorica igrača rođeni 1997. godine (Stojanović, Peno, Marinković i Miladinović), a trojica čak 1998. godine (Aranitović, Simanić i Glišić), što je u mlađim kategorijama osetna razlika, s obzirom da je većina konkurentskih reprezentacija u sastavima imala mahom igrače rođene 1996. Nema sumnje da je selektor Aleksandar Bućan iselektirao najbolji mogući sastav, struktura godišta u selekciji ne bi trebalo da bude opravdanje za loš rezultat; pojedinci su poput Pena, Aranitovića, Miladinovića odigrali ispod kvaliteta i očekivanja struke, dok su Simanić, Glišić, Marinković i Stojanović bili na visini zadatka i iskušenja.

Niko iz sastava reprezentacije nije gotov igrač, što može biti ohrabrenje i pokazatelj njihov daljeg napretka, međutim samo pod uslovom da loš rezultat iz Grčke shvate na najbolji mogući način.

Simanić i Glišić

Boriša Simanić i Miloš Glišić pokazali su u Grčkoj da Srbija ima perspektivu na mestu krilnog centra. Obojica su rođeni 1998, Simanić je ove godine odigrao prvu seniorsku sezonu u FMP, visok je 208 centimetara, solidan je atleta, ali će u budućnosti morati puno da poradi na snazi. Glišić je dete Partizana; korpulentan je, dobre leđne tehnike i solidnog šuta sa poludistance, ali mu fali visina za modernu četvorku (205cm), posebno zbog činjenice da nije atleta. Debitovao je ove sezone za seniorski tim crno-belih i svakako je perspektiva srpske košarke. Simanić je na šampionatu beležio prosečno 10,1 poen i 3,4 skoka, a Glišić 8,7 poena i 4,9 skokova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari