Nemanja Dangubić i Vladimir Šitmac neće biti deo reprezentacije Srbije koja će igrati na Evropskom prvenstvu koje počinje u subotu, saopštio je sinoć selektor Aleksandar Đorđević, dan ranije nego što je to trebalo da uradi s obzirom da je za danas bila zakazana konferencija tim povodom.

 Naime, prvobitni plan je bio da selektor odluku saopšti sinoć igračima, na večernjem treningu, a tek danas javnosti pred pakovanje kofera za Berlin, pa nije isključeno da je vest „procurela“, zbog čega je odlučio da se oglasi posredstvom sajta Košarkaškog saveza Srbije.

– Bila je ovo veoma teška odluka, sigurno jedna od najtežih. Nemanja Dangubić i Vladimir Štimac su fantastično radili i ponašali se od prvog dana pripremnog perioda. Zaista su i ovoga puta odlučivale nijanse. Oni su svakako dokazali da su deo ovog tima i da na njih računamo u budućnosti. Ponoviću po ko zna koji put da mi je žao što ne mogu svi da igraju na Evropskom prvenstvu već samo njih 12 – obrazložio je Đođrević.

Ovakva „rez“ nije iznenađenje ako se zna da su posle odluke da povede Bogdana Bogdanovića, uprkos problemima sa leđnim mišićima, ostale nerešene enigme na samo dve pozicije – da li će na centru izabrati Vladimira Štimca ili Nikolu Milutinova, odnosno da li će u koncepciji igre računati na Nemanju Dangubića ili Marka Simonovića koji po visini i poziciji mogu da igraju i beka i krilo.

Nedugo po objavljivanju konačne odluke, na društvenim mrežama se oglasio i iskusni centar koji je timu poželeo sve najbolje i pokazao da veruje u najviše domete.

– Žao mi je što neću uzeti zlato, ja mislim da će ovi momci biti šampioni. Saletu i njima želim sve najbolje, mnogo zdravlja i sreće. Što se tiče mene i mog odnosa prema grbu, uvek ću se rado odazvati na svaku akciju reprezentacije, pa bilo to i za trening. Živeli – napisao je Štimac.

Reprezentativci Srbije u četvrtak ujutru kreću u Berlin, gde će igrati prvu fazu Eurobasketa, koji ove godine organizuju Nemačka, Francuska, Hrvatska i Letonija (od 5. do 20. septembra). Srbija na startu u okviru grupe B igra sa Španijom, u subotu od 18 časova. Zatim slede dueli sa Nemačkom (6. septembar, 15.00), Islandom (8. septembar u 14.30), Turskom (9. septembar, 14.30) i Italijom (10. septembar u 14.30).

Prema propozicijama takmičenja, po četiri prvoplasirane ekipe iz sve četiri grupe izboriće prolaz u završnicu Eurobasketa koji se po nokaut sistemu igra u francuskom Lilu. Naša grupa se u osmini finala ukršta sa grupom A u kojoj su Francuska, Rusija, Bosna i Hercegovina, Finska, Poljska i Izrael. Na kraju, osim medalja, samo finalisti dobijaju „vize“ za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Dvanaest odabranih

Reprezentaciju Srbije na Eurobasketu činiće: Miloš Teodosić (kapiten), Stefan Marković, Nemanja Nedović, Bogdan Bogdanović, Dragan Milosavljević, Nikola Kalinić, Marko Simonović, Nemanja Bjelica, Zoran Erceg, Miroslav Raduljica, Ognjen Kuzmić i Nikola Milutinov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari