U najboljem meču finalne serije Agroživ Superlige crno-beli su nošeni frenetičnom podrškom svojih navijača uspeli da na suv kvalitet i iskustvo ostvare dragocenu pobedu i tako dođu u situaciju da sa džakom punim šampionskih želja u petak pokušaju u Železniku da vežu i 11. šampionsku titulu.

Partizan mt:s – Crvena zvezda DIVA

78:72 (18:16, 29:11, 15:11, 16:24).

Hala: Pionir. Gledalaca: 7.000.

Sudije: Belošević, Juras, Maričić.

Partizan mt:s: Kecman 10, Raduljica 10, Lučić 19, Milosavljević 9, Bogdanović, Bešović 4, Božić 3, Čakarević, Džejms 11, Mačvan 12, Anđušić, Bertans.

Crvena zvezda DIVA: Čović 1, Ilić 12, Lazić 5, Nedović 6, Lešić 4, Subotić 6, Radivojević 9, Nikolić, Tomas 5, Milutinović 5, B. Popović 14, P. Popović 5.

 

Duel za košarkaške sladokusce prepun tenzije na ivici pucanja, koji je obilovao ne samo rezultatskim promenama već i naglim oscilacijama raspoloženja na obema klupama, pripao je Partizanu mt:s koji je posle više od dva sata igre uspeo da slomi otpor žilavih košarkaša Crvene zvezde DIVA – 78:72 (18:16, 29:11, 15:11, 16:24).

Timovi su od starta zauzeli prepoznatljive pozicije. Partizan mt:s je spuštanjem lopte prema Raduljici naterao rivala da skupi u reketu, što je centar Partizana mt:s pokušao da iskoristi povratnim pasovima ka spoljnoj liniji. Zvezda je, pak, većinu uvodnih poena postigla iz tranzicije. Uvođenjem Lučića sa jedne, odnosno Ilića sa druge strane, dobijene su važne opcije u napadu. Lučić je prodorima i šutem sa distance uvećao prednost domaćina na opipljivih plus osam (24:16), dok je Zvezdu iz dvominutne letargije početkom druge deonice izvukao Nedović sa pet vezanih poena. Ilić je šutem sa distance naterao Raduljicu da isprazni reket, međutim, bez dubine u napadu Zvezda nije mogla da iskoristi tu pogodnost. Tenzija je sinoć bila na ivici sportskog dostojanstva, a malo je falilo da verbalni duel Vlade Jovanovića i Nebojše Ilića dodatno oteža posao organima reda.

Zvezdi su konstantno nedostajali poeni spoljne linije, a Partizan mt:s je imao više opcija u napadu. Brže je donosio odluke, a početnu distribuciju lopte maksimalno su iskoristili Mačvan i Milosavljević. Prednost od 10 poena na poluvremenu za domaćina (47:37) imala je primese kapitalne vrednosti. Crno-beli su na identičan način startovali i u trećoj deonici. Mačvan je sa niskog posta odlično distribuirao lopte dok je Zvezda konstantnim udvajanjem centara omogućila Lučiću u Milosavljeviću da se raspucaju. Džejms je dodatno načeo rivala i činilo se da će prednost Partizana mt:s od 17 poena razlike biti nenadoknadiva. Ipak, iskusni vuk Svetislav Pešić nije gubio koncentraciju. Nastavio je sa mešanjem, odnosno rotiranjem igrača, a pravi specijalitet napravio je u četvrtoj deonici. Nedović i Tomas ubrzali su igru dok je Ilić zatvorio reket. Zvezda je presingom otupela oštrice Partizana mt:s i za svega tri minuta smanjila na šest razlike (66:60). Trojka Bojana Popovića uzvraćena je na isti način od strane Lučića, međutim nedosuđene očigledne tri sekunde od strane Raduljice totalno su rasrdile Pešića koji je ulaskom na teren zaradio tehničku grešku. Od tog trenutka adrenalin je dodatno proradio u gostujućem timu i serijom od 7:1 Zvezda je stigla na minus tri (70:67). Jovanović je tada odlučio da na parket gurne najiskusnije i najhrabrije pojedince što mu se isplatilo. Presing pa prelazak na zonu crveno-belih trojkom je razbio Kecman, dok je sinoć sjajni Lučić izbio sve argumente iz ruku žilavih gostiju.

Pešić: Previše smo kukali

– Čestitao bih rivalu na zasluženoj pobedi. Atmosfera je bila prava domaćinska što je delimično uticalo i na rezultat. Zaslužio sam tehničku grešku i izvinio se Jurasu, a suđenje je bilo dosta dobro. Utakmicu smo izgubili jer smo u drugoj četvrtini primili previše poena iz konranapada. Jasno je da moramo popraviti odbranu i skok u napadu u narednom meču. Previše smo kukali i obazirali se na sudije. Bojan Popović i Ilić su bili na nivou, a Lešić nervozan što mi se generalno uopšte nije dopalo – iskren je trener crveno-belih Svetislav Pešić.

Jovanović: Ključ je bio u velikoj energiji

– Pohvalio bih moje igrače na uloženom trudu i velikoj energiji. Mislim da je u tome i bio ključ pobede. Opet se videlo da nam Katić puno nedostaje na poziciji centra, a javno bih se zahvalio Džejmsu i Milosavljeviću na sportskoj žrtvi. Oni su praktično bez ijednog treninga od prethodne utakmice, na ličnu odgovornost, prihvatili da igraju iako imaju bolove u listu. Navijači su bili sjajni i takva podrška nam je neophodna – jasan je trener Partizana mt:s Vlade Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari