Do pre samo nekoliko dana Crvena zvezda je bila apsolutni favorit za osvajanje ABA lige, dok se konačna pobeda nad Partizanom u polufinalnoj seriji nije ni dovodila u pitanje. Međutim, crno-beli su u drugom susretu napravili brejk pa sa 1:1 i velikom psihološkom prednošću idu u dva meča pred svojim navijačima. To naravno ništa ne mora da znači pred subotnji i nedeljni meč (oba u 21.00) jer je iza Zvezde jedna od najuspešnijih sezona poslednjih decenija, a izabranici Dejana Radonjića će želeti da je produže i obezbede Evroligu naredne godine.

Taj san sanjaju i momci Duška Vujoševića. Iskusni strateg je cele sezone slagao kockice tima i sastavio ih u najvažnijem trenutku. Centarska linija bila je najslabija karika u crno-belom lancu i malo ko je verovao da može da parira jednom od najboljih igrača Evrolige ove godine Bobanu Marjanoviću, kao i njegovoj zameni Cirbesu, ali je Nikola Milutinov uz pomoć Mačvana i drugova „zaključao“ reket. Milutinov je drugi meč odigrao i „na srce“ kao osvetu za ozledu u prvom odmeravanju snaga, te mu se rizik na ličnu odgovornost višestruko vratio. Vujošević će nema sumnje na isti način pokušati da odgovori na Marjanovićevu snagu, visinu i iskustvo, s tim da je pitanje koliko će to biti dovoljno jer je malo verovatno da centar tog kalibra ima lošu celu seriju. Partizan je u drugom meču pobedio timski jer su sa svih pozicija pretili pomenuti visoki igrači ali i Tepić, Pavlović i novajlija Akojon, koji je uz nekoliko nerezonskih rešenja ipak uradio ono za šta je doveden. Ako to ponove i za vikend, crno-beli mogu do prednosti, a možda i do nove novog finala na Jadranu i Evrolige.

Međutim, istim putem može i Zvezda. Slavili su crveno-beli mnogo puta ove sezone kada su već bili otpisani, pa zašto ne bi i sada do brejka protiv sastava sa kojim su u egalu. Ako samo malo prorade Marjanović, Blažič i Jović i pridruže se odličnom Dženkinsu, te Vilijamsa posluži šut, momci Dejana Radonjića mogu ponovo do prednosti, a onda i do meč-lopte za prolaz u finale i povratak u najelitnije nadmetanje Starog kontinenta.

 

Meč lopta Budućnosti

Košarkaši Budućnosti u potpunosti su iskoristili prednost domaćeg terena i sa 2:0 otišli u Zagreb, gde će najpre u subotu imati meč loptu za finale ABA lige i prolaz u Evroligu. Ako je ne iskoriste, mogu to uraditi i u nedelju. S druge strane, Cedevita mora slaviti oba puta pred svojim navijačima ukoliko želi „majstoricu“ i da prolaz u finale i elitno evropsko takmičenje traži u Morači u kojoj je doživela dva tesna poraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari