Spartansku poruku poslao je selektor Aleksandar Đorđević uoči današnjeg puta reprezentacije Srbije (7:35) na peto po redu Evropsko prvenstvo od 5. do 20. septembra od osamostaljenja države. Nivo spremnosti i motivisanosti „orlova“ pred prvu fazu u Berlinu može se meriti, ali i prepoznati u rečima prvog čoveka struke, koji je nešto slično govorio i prošle godine kada je Srbija sa planetarnog šampionata u Španiji donela srebro. Prošlosezonska senzacija je arhivirana, ali je suštinska motivacija „mir u glavi – vatra u srcu“ ostala moto kojim će se Miloš Teodosić i saigrači rukovoditi i na kontinentalnom šampionatu, počevši od uvodnog meča sa Španijom u Berlinu 5. septembra od 18 časova.


– Malo mi je ozbiljna atmosfera, pritisak medija kod nas isti je kao i u bilo kojoj zemlji koja na prvenstvu cilja visok plasman; takva vrsta pritiska samo će izvući maksimum iz čitavog tima. Ponoviću da su igrači izvanredno radili, što je baza za dobar rezultat. U košarci često dva i dva nisu četiri, mi ćemo se potruditi da u našem slučaju na kraju šampionata to upravo bude četiri – ilustrativan je bio selektor Đorđević u uvodnom obraćanju novinarima, koje je na momenat prekinuo ton mobilnog telefona Miroslava Nikolića, pomoćnog trenera, koji dobrih minut i po nije uspeo da odbije poziv; selektor mu je uz smešak na kraju poručio da se slobodno javi.

– Naš primarni cilj je plasman u Rio naredne godine; međutim mi odlazimo na Evropsko prvenstvo sa namerom da se pobijemo za medalju. Učestvovati i igrati za nešto dve su različite stvari, u najtežoj smo grupi, na startu igramo sa „ranjenom“ Španijom koja želi da se iskupi za prošlogodišnji neuspeh, razmišljamo kako da ih pobedimo – kandidovao je Đorđević svoje izabranike za mesto u polufinalu, napomenuvši da je svih osamnaest igrača sa početka priprema zaslužilo da se nađe među putnicima na Evropsko prvenstvo.

Srbiju očekuju veliki izazovi u grupi sa Španijom, Nemačkom, Islandom, Turskom i Italijom. Osim Islanda, sve ostale reprezentacije maltene ravnopravno konkurišu za prolaz u narednu fazu takmičenja.

– Skauting je završen, svi rivali u grupi su prostudirani, materijal je spremljen. Nikada nisam bio pesimista, ne verujem da je neko bolji od nas dok nam to ne dokaže na terenu. Prošlogodišnju rečenicu „mir u glavi, vatra u srcu“ rekao sam nakon nezasluženog poraza u grupi od Francuske. Arhivirali smo Svetsko prvenstvo, ali i dalje mislim da je to ključna rečenica i za iskušenja na Evropskom šampionatu. Potreban nam je balans između mentalne i fizičke snage tokom prvenstva – podvukao je selektor najvažnija mesta koja njegovi izabranici moraju da savladaju sa mentalnog aspekta prilikom duela sa vrhunskim selekcijama na prvenstvu Evrope.

 

Dobar klijent farmaceutske industrije

– Svi igrači imaju neki zdravstveni problem, povredu ili bol; počevši od Teodosića, Markovića pa nadalje. Bolovi se zaboravljaju kada počne prvenstvo, naš lekarski tim učiniće sve da injekcijama ili pilulama osposobi igrače za napore; dobar smo klijent farmaceutske industrije – našalio se selektor Đorđević, iako pojedinci poput Bogdanovića imaju ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

Teodosić: Uložili neviđen rad

– Čast mi je što ću kao kapiten predvoditi saigrače na Evropskom prvenstvu. Zaista smo odlično trenirali tokom dva meseca priprema, selektor Sale je baš prokomentarisao da u svojoj karijeri nije video ekipu koja je ovako predano trenirala dva meseca. Verujem u tim, ubeđen sam da ćemo na prvenstvu Evrope pokazati koliko možemo. Očekujem da ćemo pružiti partije nalik onima sa priprema, ako ne i bolje. Nadam se dobrom rezultatu i pozitivnom ishodu po nas – istakao je Teodosić, kapiten reprezentacije.

 

Marković: Da ostvarimo zacrtano

– Dobro smo radili tokom priprema, verujem da ćemo to pokazati na Evropskom prvenstvu. Grupa je veoma teška, uzdam se u saigrače, ubeđen da možemo ostvariti zacrtane ciljeve – smatra Stefan Marković, zamenik kapitena i neko ko je svojim radom impresionirao selektora Đorđevića.

 

Sastav Srbije

Spoljna linija: Miloš Teodosić (195, 28), Stefan Marković (195, 27), Nemanja Nedović (192, 24), Bogdan Bogdanović (198, 23), Nikola Kalinić (202, 24), Dragan Milosavljević (198, 26), Marko Simonović (202, 29), Nemanja Bjelica (209, 27), Zoran Erceg (210, 30), Ognjen Kuzmić (213, 25), Nikola Milutinov (212, 21), Miroslav Raduljica (213, 27).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari