Najveće moguće iskušenje nalazi se pred celokupnom košarkaškom organizacijom Crvene zvezde. Kockice su se tako poklopile, a zvezdice kao da su želele da se crveno-beli i Galatasaraj, posle dvomeča u prvom delu, nađu i u istoj grupi Top 16 faze. Čak je i žreb bio identičan prvom, pa će tako Zvezda u petak dočekati tursku ekipu, a zatim će 12. marta doputovati u Istanbul na revanš.

Puno je razloga za oprez, zebnju, pa možda i strah kada je u pitanju organizacija utakmice u 3. kolu Grupe E. Rane su još uvek sveže, a sećanje poprilično jasno na žalostan događaj koji se dogodio u 6. kolu prve faze 21. novembra 2014. kada je pre meča Galatasaraj – Crvena zvezda od strane turskih huligana ubijen Marko Ivković, navijač crveno-belih.

Mučne scene, neodmerene izjave, montirane laži sa turske strane posle same tragedije dodatno su razočarale, ali i razgnevile ne samo navijače Zvezde, već i sve građane u Srbiji, a i šire. Zviždanje tokom minute ćutanja na narednom meču Galatasaraja protiv Bešiktaša, iako se na taj način čitava košarkaška Evropa solidarisala sa porodicom Marka Ivkovića na utakmicama neposredno nakon tragedije, još više je razgnevila, razočarala i naljutila sve građane u Srbiji, ali i ljude sportskog duha širom Starog kontinenta.

Nekako su svi priželjkivali da se Zvezda i Galatasaraj mimoiđu u Top 16 fazi, međutim kada već žreb, tačnije kostur „nije imao sluha“, onda su crveno-beli preuzeli diplomatsku inicijativu da se tenzije smire, meč u petak odigra u Beogradskoj areni, u sportskom ambijentu. MUP Srbije i obezbeđenje u Areni sigurno će sve uraditi da košarkaši Galatasaraja fizički budu u potpunosti bezbedni. Turski tim u Beograd dolazi u pratnji do deset policajaca, a na osnovu prethodnog dogovora, u skladu sa reciprocitetom, u prestonici Srbije neće biti gostujućih navijača.

Postojala je ideja da se dueli u Beogradu i Istanbulu odigraju bez publike, međutim Zvezde je odbila takvu mogućnost, jer bi izgubila priliv od nekih 120.000 evra, tačnije bila bi u minusu. Nebojša Čović, predsednik Crvene zvezde, prihvatio je veliku odgovornost time što je ličnim angažovanjem izdejstvovao kod premijera Aleksandra Vučića da Erginu Atamanu omogući dolazak u Srbiju na utakmicu u petak, svestan da će turski stručnjak, zbog neodmerenih izjava u kojima je navijače crveno-belih nazvao teroristima, biti pod posebnim „udarom“ pristalica Zvezde na samom meču. Premijer je nakon takvih postupaka, uprkos kasnijem izvinjenju, trenera Galatasaraja proglasio nepoželjnom osobom u Srbiji.

Na čelu sa Nebojšom Čovićem, Zvezda je učinila gotovo sve, uključujući sastanke sa svim bezbednosnim službama na nivou Republike Srbije i Grada Beograda i više razgovora sa vođama navijača crveno-belih „licem u lice“, da meč u petak protekne bez incidenata. Teško je očekivati da uvreda sa tribina neće biti, ali je najvažnije da nikakvih nemilih scena ne bude pre, za vreme i posle meča. Jedna tragedija je previše, ona je i najbolja opomena svima da huliganima nema mesta na sportskim priredbama. Kolika je snaga navijača Zvezde, ali i ljubav prema klubu, kao i sposobnost da prevaziđu celokupnu situaciju, kontrolišu i ukalupe gnev i bes, oproste, ne i zaborave videće se u petak.

Drakonske kazne

Ukoliko dođe do bilo kakvih incidenata, uključujući ubacivanje tvrdih predmeta na teren, gađanje aktera utakmice, vređanje na nacionalnoj, rasnoj i verskoj osnovi, Crvena zvezda bi mogla da bude drakonski kažnjena od strane Evrolige. Osim velike novčane nadoknade, crveno-beli bi mogli da ostatak Top 16 faze igraju pred praznim tribinama kao domaćini ili da čak budu i izbačeni iz daljeg takmičenja. Zvezda je već više puta opomenuta i kažnjena od strane Evrolige zbog ispada navijača tako da je pod posebnim „skenerom“ najelitnijeg takmičenja na Starom kontinentu.

Neka sport zbližava i usrećuje

„ Sport mora da zbližava i usrećuje ljude i košarka je mesto za uživanje koje nudi da se iskaže strast prema voljenom timu. Ipak, sva ta ljubav trebalo bi da se iskazuje uz maksimalno poštovanje protivničkog tima i njegovih igrača i navijača. Rivalitet bi morao da ostane samo na terenu, dok bi navijači trebalo da podržavaju klub na način da ne vređaju ili ponižavaju igrače ili navijače protivnika“, navedeno je na klupskom sajtu, uz ponovni apel simpatizerima da navijaju fer i sportski, bez ubacivanja bilo kakvih predmeta na teren, upotrebe lasera i pirotehničkih sredstava i bez uzvikivanja bilo kakvih uvredljivih parola na verskoj ili nacionalnoj osnovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari