Posle osam godina reprezentativnog odsustva Zoran Erceg trebalo bi da na Evropskom prvenstvu bude jedan od glavnih aduta Srbije na putu ka Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru naredne godine. Do startnog meča sa Španijom ostali su sati, za igrače dugi kao godine (subota, 18.00), a rival je možda i prejak za prvu utakmicu Grupe B u Berlinu. Pogotovo nakon fijaska „crvene furije“ na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u njenoj zemlji i činjenice da je „orlovi“ nisu pobedili na zvaničnom takmičenju od 2010.


Ercega očekuju direktni dueli sa Felipeom Rejesom i Nikolom Mirotićem, možda i najboljim parom krilnih centara na šampionatu, koji je do prošlogodišnjeg prelaska Mirotića u Čikago Bulse, tri godine bio nerazdvojan tandem u Realu.

– Španija svake godine, u kojem god sastavu da dođe, predstavlja izvanrednu reprezentaciju… Ove godine umesto Serža Ibake došao je Nikola Mirotić, mišljenja sam da je to još veće pojačanje za njih u odnosu na Ibaku. Predstoji nam jako teška utakmica, ali kao što je selektor rekao, skauting je spreman i daćemo sve od sebe da startujemo pobedom – optimista je krilni centar sjajnog šuta za tri poena na početku razgovora za Danas.

* Mučila vas je tetiva tokom priprema. Da li ste fizički spremni za napore i brojne utakmice u kratkom vremenskom periodu na šampionatu?

– Pauzirao sam nekih deset do petnaest dana u najnezgodnijem delu priprema kada se dolazi do fizičke snage i kada je najveća frekvencija rada u pitanju ali šta da se radi, bitno je da sam sanirao povredu. Sustigao sam saigrače po pitanju fizičke spreme, verovatno bih mogao još malo da poradim na tome, nadam se da će mi ovih par uvodnih utakmica pomoći da dostignem neophodan nivo.

* Dugo vas nije bilo u reprezentaciji, kako je protekao period uklapanja i privikavanja na saigrače?

– Poslednji put sam bio u reprezentaciji, kada su prvenstva u pitanju, 2007. u Španiji na Evropskom šampionatu. Puno je vremena prošlo od tad, bio sam u međuvremenu na nekim okupljanjima ali ne i na takmičenjima. Poznajem dosta momaka iz selekcije, sa nekima sam i igrao i mislim da sam se dobro uklopio

* Selektor Đorđević je i po objavljivanju spiska istakao da vaš doprinos najviše vidi u širenju igre i šutu sa distance. Koliko je moguće da napadački na prvenstvu ponovite partije nalik onima iz Galatasaraja prošle sezone?

– Svi znaju koja je moja uloga, šta su mi kvaliteti, a šta mane u igri. Tu sam da u što više pomognem bez obzira na to da li ću igrati pet, deset minuta ili pola sata na utakmici – sve zavisi od situacije na terenu – nadam se da ću dati veliki doprinos timu.

* Kojim rezultatom biste bili zadovoljni na kraju šampionata?

– Naš glavni cilj su Olimpijske igre. Potrebno je za tako nešto da uđemo u finale, idemo korak po korak, počev od subote, tačnije meča sa Španijom. Ne gledam na neke kalkulacije, spekulacije, već da se koncentrišemo na svaku narednu utakmicu i da pobedimo – baca pogled ka završnici šampionata Zoran Erceg.

Prtljag nema veze sa državom

“ Košarkaška reprezentacija Srbije otputovala je za Berlin redovnom linijom Er Srbije sa plaćenim kartama i viškom prtljaga za koji račun iznosi 190.733 dinara. Naše neslaganje sa poslovnom politikom avio kompanije i njihovim odnosom prema košarkaškoj reprezentaciji ne treba politizovati i koristiti za kritiku odnosa države Srbije prema KSS-u. Više puta smo kroz izjave predsednika Saveza jasno saopštili da smo izuzetno zahvalni Vladi, Ministarstvu omladine i sporta i premijeru lično na podršci koju smo dobili i prošle i ove godine. Zahvaljujući sponzorima i ovakvom odnosu države prema sportu, u stanju smo da obezbedimo maksimalne uslove za naše reprezentativne selekcije“, navedeno je u saopštenju KSS dan posle protesta zbog tretmana od strane Er Srbije.

 

Nesređene sobe

Po dolasku u Berlin izabranici selektora Đorđevića bili su malo iznenađeni jer sobe nisu bile spremljene, što nikako ne priliči Nemcima: Nije praksa da se ovako dočekuje neka reprezentacija, ali za sve postoji prvi put. Pokušaćemo da ignorišemo to, da odemo da odmorimo. Nisam nestrpljiv. Potrebni su nam ova dva dana, taman da vidimo i osetimo halu, loptu, parket“, poručio je po dolasku u nemačku prestonicu Nemanja Nedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari