Pričama je došao kraj; vreme je za velika dela košarkaša Srbije. Tome se nada naša ekspedicija na čelu sa Milošem Teodosićem, čije bi ambicije trebalo da su u skladu sa kvalitetom tima. Vicešampion sveta sastaće se večeras sa Španijom (18.00, RTS) na startu turnira u Grupi B. Berlinska Mercedes Benc arena “umivena” za potrebe najveće košarkaške kontinentalne smotre biće poprište najzanimljivijeg duela u najavi u prvom kolu Evropskog prvenstva.

Naša reprezentacija poslednjih pet godina nije savladala Španiju na zvaničnim takmičenjima, još od četvrtfinala Svetskog prvenstva u Turskoj 2010. U međuvremenu brideli su nam obrazi od lekcija punih gorčine i besa doživljenih od strane “crvene furije”; poslednja se dogodila prošle godine na planetarnom šampionatu, nakon čega je selektor Aleksandar Đorđević pronašao način da probudi uspavani ponos Teodosića i saigrača, uveren da će se od svakog narednog duela sa Španijom vratiti sa “štitom ili na njemu”. Daleko bi sigurniji bio popularni Sale u domete Srbije u večerašnjem meču da je kojim slučajem mogao da računa na Bobana Marjanovića, kome je još pre par meseci “posvetio” uvodnu napadačku akciju.

– Nacrtaćemo mi akciju, ali…. Ma super smo mi – odsečno je želeo Đorđević da prikrije zabrinutost pred duel sa “crvenom furijom”.

– Ne govorimo u svemu tome da smo ostali i bez Krstića, koji deset godina igra prvog centra reprezentacije i koji je jedan od dominantnih centara u evro košarci, nije to malo. Nemamo baš toliko prava da se odreknemo bilo kog igrača. Pomogao bi u danima takmičenja… Moj stav o tom slučaju je sad mnogo oštriji i mnogo sam ljući. Taj stav je iznesen u krugovima saveza i biće iznesen i igračima i igraču – ne može selektor da prežali što je San Antonio zabranio Marjanoviću da nastupi za Srbiju nakon dobronamernog komentara Velibora Radovića, pomoćnika u Crvenoj zvezdi, da je i sa slomljenim stopalom odigrao finalnu seriju domaćeg prvenstva sa Partizanom.

Španija je doputovala u Berlin kao jedina selekcija uz Hrvatsku koja nije pretrpela poraz na pripremnim mečevima. Iako bez Rubija, Navara, Kalderona, Marka Gasola… puleni Serđa Skariola projektovani su kao učesnici finalnog duela sa selekcijom Francuske. Sa 82,7 poena po meču najefikasnija su selekcija na pripremnim mečevima, kao selekcija koja je u poslednje dve godine skinuta sa evropskog trona, ostavši i bez svetskog odličja, namereni su da na Evropskom prvenstvu prolaskom u finale obezbede plasman na Olimpijske igre u Riju naredne godine. Pau Gasol se upravo iz tih razloga vratio u reprezentaciju, uprkos tome što je prošle godine objavio da se povlači iz reprezentacije. Serhio LJulj, Rudi Fernandez i Serhio Rodrigez – višegodišnji trio Reala – čini okosnicu spoljne linije, dok su pod košem posebni aduti Španije Gasol na mestu petice i dve odlične četvorke -Felipe Rejes i Nikola Mirotić, koji će debitovati za Španiju na ovogodišnjem šampionatu. Šestorica navedenih igrača činiće bazu tima, zbog odlične sezone u Valensiji i Pau Ribas može biti svrstan među igrače sa većom minutažom, međutim u odnosu na neka prethodna takmičenja, Španija će prvi put imati skraćenu rotaciju – naročito na mestu centra i u spoljnoj liniji u vidu klasičnog šutera. Mladi Giljermo Ernangomez je po vokaciji krilni centar, kao i Pablo Agiljar, što znači da Španija ni nema rezervnu klasičnu peticu, dok osim Rudija i LJulja nijedan igrač iz spoljne linije nije izraziti šuter.

– Španci su ranjeni lav. NJihov ponos je veliki i kvaliteti su poznati. Osnova iz Reala je i dalje tu i dalje uz Pau Gasola nosi reprezentaciju. Doveli su Mirotića, nema Ibake pa su možda izgubili atletski, ali su dobili napadački nestvarno mnogo. Svi igrači pridodati su doneli mnogo kvaliteta i Agilar i Ribas i Vives, Erman Gomez… Oni to planski rade i kod njih postoji određeni način kako da par godina unazad priključuju igrače koji bi trebalo da budu oni koji će ulaziti u rotaciju. Takmičenje počinje sa Špancima, ali se tu apsolutno ne završava – jasan je selektor Srbije.

Prvi i poslednji put

Ovo Evropsko prvenstvo prvo je koje je organizovano u četiri države (Francuska, Nemačka, Letonija i Hrvatska), u Monpeljeu, Berlinu, Zagrebu i Rigi održaće se grupna faze, nakon oduzimanja Ukrajini organizaciju prvenstva zbog ratnih dešavanja u toj zemlji. Eliminaciona faza organizovaće se u Lilu na fudbalskom stadionu. Inače, ovo je poslednje Evropsko prvenstvo kvalifikaciono za Olimpijske igre, u buduće će samo Svetska prvenstva biti takve prirode.

Kako kaže Pjaniđani

– Kako kaže selektor Italije Pjaniđani: “ Nepravedno je da se ovakva grupa napravi”. On je to rekao, pa smo se složili – naveo je naš selektor.

– Za nas je ova grupa mini evropsko prvenstvo, koje treba da odigramo na određeni način da bismo išli dalje. Posle toga nam sistem takmičenja omogućuje da posle dva dana odmora, obnove koncentracije i pripreme podignemo taj viši nivo. Nemamo sreće sa tim terminima u kojima igramo utakmice. Nit imamo vremena da reagujemo sa treningom, sa šuterskim treningom… Sve su to detalji koje smo prihvatili. Ne možemo iz ove kože i idemo najbolje moguće da se pripremimo – ne krije Đorđević da određenim okolnostima na prvenstvu nije zadovoljan.

Bogdanović je dobro

Brojni igrači kasnili su sa uklapanjem u sistem rada zbog povreda (Teodosić, Milosavljević, Erceg), poslednji u nizu rekovalescenata Bogdan Bogdanović zabrinuo je javnost zbog bolova u leđnom mišići. Na dan utakmice selektor je naveo da je sa Bogdanom sve uredu: “ Sad je smirio glavu i medicinskom analizom da je sve OK i da može napred”, izjavio je Đorđević

Kalinić: Duguju nam mnogo

– Rivalitet postoji, pogotovo sa naše strane i dobro se videlo na Svetskom prvenstvu prošle godine koliko svi momci hoće da ih pobede. Dužnici su nam, eliminisali su nas u četvrtfinalu EP u Slovenije. I prošle godine se pokazalo koliko bi nam značilo da ih dobijemo, a pogotovo sada. došli su sastavu u kojem nisu igrali olimpijske igre ili svetsko prvenstvo, ali su respektabilan tim i naravno da ćemo pokušati da ih pobedimo. Duguju nam mnogo i motivacija će biti na najvišem nivou – naoštren je Nikola Kalinić za večerašnji meč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari