Poluvreme meča između Sakramenta i Oklahome bilo je ispunjeno emocijama, ovacijama i skandiranjem „Peja, Peja“ kako su navijači u glavnom gradu Kalifornije tokom osam sezona (1998-2006) oslovljavali „srpskog snajperistu“ nikako ne uspevajući da preko jezika prelome naše „đ“.

Tačno 16. decembra klub u kome je Predrag Stojaković ubedio stručnjake da mu pripada mesto u NBA istoriji, odlučio je da se oduži srpskom strelcu na najbolji mogući način. Posle Krisa Vebera i Vlada Divca, Peđa je postao treći košarkaš nezaboravne generacije Kingsa kome je u tadašnjoj Arko areni penzionisan dres. Više niko u Sakramentu neće nositi opremu sa brojem 16, koja je bila znak prepoznavanja jednog od najboljih evropskih šutera koji su se ikada pojavili u NBA.

– Uživali smo u igri, bili smo uvek zajedno, i van terena. Kao velika porodica, i sad se sećam, cela ekipa išla je zajedno na večeru, mislio sam da je to praksa svuda jer je Sakramento moj prvi NBA tim, ali su mi saigrači govorili – ne. Ovo je prava retkost – uspeo je Stojaković da dođe do reči na ceremoniji penzionisanja njegovog dresa.

„Stolicu“ da ne padne, usled velikog emotivnog naboja u Sakramentu, držali su mu njegovi tadašnji saigrači Bred Miler, Bobi Džekson, Dag Kristi, Skot Polard i Vlade Divac.

Kingsi su početkom i sredinom prethodne decenije slovili za tim koji je igrao ubedljivo najlepšu i najmaštovitiju košarku. Džejson Vilijams sa mesta pleja i Vlade Divac kao centar bili su zaduženi za kreaciju, Kris Veber, Dag Kristi i Bobi Džekson za egzekuciju, dok je Predrag Stojaković „rafalnom paljbom“ pomerao granice preciznosti u šutu za tri poena. Najveću nagradu za prikazano dobili su plasmanom u finale Zapada, kada su sticajem nesrećnih okolnosti, čuveno nesmotreno izbijanje lopte Divca pravo u ruke Roberta Orija koji je poklon pretvorio u presudnu trojku, ali i činjenici da su O Nil i Brajant bili na vrhuncu karijere ostali bez prolaza u Veliko finale.

– Hoću da zahvalim i novim vlasnicima, na uloženom trudu i činjenici da su zadržali ekipu u Sakramentu. Hvala i vama, navijačima, najbučniji ste na svetu, uvek ste nas podržavali. Hvala i porodici, roditeljima, bratu, supruzi i deci na ljubavi i podršci, prijateljima koji su ovde ili gledaju na TV-u, Džefu Pitriju i Vejnu Kuperu na šansi i veri u mene, Riku Adelmanu i njegovom stručnom štabu. Zbog njih smo bili bolji iz utakmice u utakmicu. I na kraju, saigrači. Ovo nije o meni, već o nama, momci, vi ste mi u srcu. Hvala ti Sakramento, volim te – podvukao je fantastični strelac.

Stojaković je odrastao u Slavonskom Brodu, usled ratnih dešavanja u SFRJ preselio se u Beograd, gde je sa svega sedamnaest godina sa Crvenom zvezdom osvojio titulu 1993. U solunskom PAOK činio je čuda sa Banetom Prelevićem u tandemu, prekinuvši 1997. u polufinalu petogodišnju dominaciju Olimpijakosa. Solunjani u finalu nisu uspeli da savladaju Panatinaikos. U poslednjoj „evropskoj“ sezoni bio je proglašen za MVP grčke lige i za najboljeg strelca Evrolige. Tri puta je bio učesnik NBA Ol-stara, u dva navrata je bio najbolji u brzom šutiranju trojki na Ol-star vikendu, sa reprezentacijom SR Jugoslavije bio je prvak Evrope i sveta, dva puta je proglašen za najboljeg evropskog igrača (2001, 2002), a kao kruna sjajne karijere usledila je i šampionska titula sa Dalasom 2011. godine nakon čega je i otišao u igračku penziju.

Divac: Poseban trenutak za mog Peđu

– Zadovoljstvo je biti ovde i uživati u ovom posebnom trenutku za mog Peđu. Slavimo divnu karijeru jednog od najboljih šutera lige u istoriji. Sjajan saigrač, dobar suprug i otac. Svi smo tu da se zajedno podsetimo najboljih trenutaka u karijerama svih, a oni su doživljeni u Arko Areni. Peđa, igrao sam sa velikim brojem igrača, ali ti si definitivno jedan od najboljih koji su bili uz mene, čestitam ti – naglasio je Vlade Divac na ceremoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari