Da je fudbal ubedljivo najpopularniji sport na svetu, poznato je odvajkada. U Španiji je prethodnih dana glavna sportska vest bila da Ćavi Alonso iz madridskog Reala prelazi u minhenski Bajern. Takođe, bura nakon odlaska Di Marije iz „kraljevskog” kluba u Mančester junajted se ne stišava i ovaj slučaj je i dalje u centru pažnje ovdašnjih sportskih medija iako je Argentinac već poodavno napustio redove aktuelnog prvaka Evrope.


Negde usput se provuče i poneka informacija da na Pirinejskom poluostrvu u subotu počinje Svetsko prvenstvo u košarci. Ipak, zvuči neverovatno da u Granadi, jednom od šest španskih gradova koji će u naredne dve nedelje biti domaćini najboljim košarkašima na planeti, većina lokalaca nemaju pojma o održavanju istog.

To je posebno čudno, ako se u obzir uzme da upravo ovde, prema oceni stručnjaka, igraju reprezentacije zbog kojih je grupa A nazvana „grupom smrti”. Pored domaćina Španije, koja (pre svega zbog oslabljenog američkog tima) ima ozbiljne šampionske ambicije, u grupi A igraće i aktuelni prvak Evrope Francuska, uvek opasna i interesantna reprezentacija Srbije i Brazil, koji ima ozbiljne ambicije da se konačno okiti medaljom na velikim svetskim takmičenjima. Egipat i Iran po atraktivnosti i kvalitetu ne mogu da pariraju ostalim timovima u grupi, ali sigurno neće biti lak zalogaj za pomenuti kvartet.

I pored svega, osim nekoliko skromnih bilborda koji najavljuju veliko takmičenje, ništa ne ukazuje na to da će se ovde održati mečevi najinteresantnije grupe na SP. Meštani mahom ne znaju i na sve načine izbegavaju da pričaju engleski jezik i nisu baš preterano gostoljubivi. Jedan od malobrojnih koji deluje kao da nije pao sa Marsa i da je donekle upućen u aktuelna košarkaška dešavanja je Pako, konobar u baru „EL circulo”.

„Prva će biti Španija, u finalu ćemo pobediti Amerikance, a bronzu će uzeti Rusija”, rekao je ponosno. Umesto da mu objasnim da je njegova prognoza neostvarljiva pošto se Rusi nisu plasirali na Svetsko prvenstvo, učtivo sam odgovorio sa „Gracias”.

Kako stoje stvari, gledaoce u Srbiji ne treba da iznenadi ako danas u TV prenosu utakmice protiv Egipta umesto bilo kakvog navijanja sa tribina začuju škripu košarkaških patika po parketu, što je uvek dokaz da je u dvorani sablasno pusta atmosfera.

* Svakim danom do kraja SP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari