Sa 24 pobede i samo dva poraza košarkaši Morave iz Vladičinog Hana osvojili su prvo mesto u Srpskoj košarkaškoj ligi Istok i ostvarili plasman u Prvu B košarkašku ligu.

Na tom nivou naredne sezone braniće čast košarke juga Srbije iz trinaest opština Pčinjskog, ali i Jablaničkog okruga gde je nekada dominiralo Zdravlje. Hančani su prvenstvo osvojili pobedama sa prosečnom razlikom od 17 poena po utakmici, a čak na sedam utakmica ubacili su protivnicima više od sto poena.

– Uspeh je utoliko značajniji što od 12 igrača nemamo nijednog „stranca“ već samo po jednog igrača iz Surdulice i Vranja. Stvorili smo bazu i strateški pre dve godine postavili cilj koji smo ove sezone i ostvarili – kaže nekadašnji igrač, a sada direktor Morave Miodrag Kostić.

Klub nema glomaznu, ali zato je u njemu najvrednija operativna logistika koju su pored Kostića činili Srđan Prstojević i Aleksandar Stojković. Hančani su sa skromnim budžetom iz opštinske kase, kao i uz nemalu podršku donatora iz ove siromašne opštine, postali zaštitni znak za „talenti iz provincije“.

– Takmičenje u Prvoj B ligi biće veliki izazov za ovu mladu ekipu čiji prosek ne prelazi 22 godine. Ovako postavljen projekat funkcionisanja kluba uz konstantni rad sa mlađim kategorijama dao je rezultate. Sada će nam biti neophodna veća finansijska podrška, ali i pojačanja u igračkom kadru jer ovi momci imaju kvalitet da klub iz Vladičinog Hana, iako daleko od prestoničkih košarkaških zbivanja, bude standardni član Prve B lige. Biće to i šansa za njihovu afirmaciju jer ne verujem da ovi igrači neće zapasti za oko nekom od skauta iz superligaških ekipa – objektivan je u očekivanjima trener Vladimir Marinković.

U skladu sa skromnim finansijskim sredstvima, kojima za sport raspolaže budžet opštine Vladičin Han, predsednik Nenad Mitrović najavljuje „maksimalnu podršku“.

– Očekujem da dobijemo podršku i Ministarstva sporta i omladine, ali i Košarkaškog saveza Srbije, jer možda iz perspektive prestonice od koje smo udaljeni više od trista kilometara ovaj uspeh naših košarkaša i ne izgleda veliki, ali svakako da može da doprinese popularizaciji košarke na jugu Srbije – navodi Mitrović.

Plasman u državni rang Hančani su izborili u žestokim obračunima sa ekipama Jablanice iz Medveđe i Pirota. Interesantno je da je do samog finiša prvenstva i ekipa iz Medveđe, takođe jedne od siromašnih opština na jugu Srbije, bila u konkurenciji za plasman u viši rang.

Kostić: KSS je sada na potezu

– Očekujemo podršku KSS kako bismo preuredili parket u sali gimnazije u kojoj ćemo dočekati renomirane ekipe u novoj sezoni. Biće nam potrebna i podrška za sređivanje klupskih prostorija i nabavku opreme kako bismo uspeli maksimalno da pokažemo kvalitet. Nećemo da kukamo, ali verujemo da zaslužujemo podršku – kaže direktor kluba Miodrag Kostić koji je pune četiri decenije uz košarkaše Morave, najpre kao igrač, a kasnije i kao trener.

Duga i uspešna tradicija

O nekoj vrsti kontinuiranog košarkaškog fanatizma u Vladičinom Hanu govori i činjenica da je Morava pre dve decenije ugostila košarkašku reprezentaciju Indonezije i žensku košarkašku selekciju Jugoslavije, te da je u osmini finala Kupa Jugoslavije igrala sa beogradskom Crvenom zvezdom, a to je već kontinuitet koji zaslužuje pažnju čelnih ljudi iz vrha košarke u državi. U suprotnom, bila bi to loša poruka za ovaj klub, ali i uopšte za košarku na jugu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari