Slike iz nesrećne završnice protiv Francuske vrzmale su se u glavama košarkaša Srbije u uvodnih 20 minuta duela sa Iranom. Tek nakon četvrte lične greške Hameda Hadadija pred kraj poluvremena izabranici Aleksandra Đorđevića napokon su prodisali, presabravši se na vreme, tako da su mirno priveli meč kraju ( 83:70).

Iran – Srbija 70:83

(18:21, 20:21, 13:25, 19:16)

Hala: „Palasio munisipal de deportes“.

Gledalaca: 6.597. Sudije: Hristos Hristodulu (Grčka), Vegan Mejberi (Australija), Ruštu Nuran (Turska).

Iran: Argavan, Mašajeki, Jakčali 3, Kamrani 2, Kazemi 6, Zangen, Afag 6, Sahakia 2, Kardust, Jamšidi 2, Nikah Bahrami 20, Hadadi 29.

Srbija: Teodosić 8 (9as), Simonović 4, Jović 2, Bogdanović 16, Bjelica 18 (10sk), Marković 5, Kalinić 3, Birčević, Krstić, Raduljica 13, Katić 8, Štimac 6.

 

Drugim trijumfom na Svetskom kupu u Španiji „orlovi“ su napravili solidnu uvertiru uoči odlučujućeg duela sa Brazilom, kada je reč o zauzimanju jedne od prve četiri pozicije u grupi A. Trijumfom nad Iranom reprezentacija Srbije obezbedila je prolaz u drugu fazu planetarnog šampionata, što je znak da će rasterećenije dočekati meč sa Brazilom koji je po rasporedu u sredu od 18 časova.

Raduljica, pre svih, a zatim i Katić, imali su velikih problema protiv 218 centimetara visokog Hadadija, koji je za svega 14 minuta prvog poluvremena ubacio neverovatna 22 poena. Nekadašnji centar Memfisa delovao je kao div u odnosu na naše petice, koji su se od njega odbijali kao da je reč o steni. Iran je u tom periodu bio ravnopravan rival, što je bilo veoma zabrinjavajuće. Činjenica da je protiv Brazila azijski šampion bio u egalu prvo poluvreme sigurno nije olakšavajuća okolnost, jer u tom periodu odbrana Srbije bukvalno nije postojala. Curelo je na sve strane, promaja je duvala našim reketom, koji je često bio prazan i čist kao aerodromska pista. Hadadi je posle centralnog pika sa svojim bekovima rutinski rešavao situacije pod košem, dok su Đorđevićevi puleni do realizacije mahom dolazili posle šuterskih egzekucija Bogdanovića i Bjelice.

Niko nije smeo ni da zamisli da je drama protiv Irana realna opcija, posle teško doživljenog poraza od Francuske. Da je nastavak meča kojim slučajem imao obrise prvog poluvremena takav scenario postao bi vrlo izvestan. Partija za svaku kritiku kao da je „opasuljila“ Teodosića i saigrače. Nervoza se stidljivo uvukla među srpske igrača u prvih 20 minuta, što je posebno bilo vidljivo na licu debitanta Simonovića. Nekarakteristično za nekadašnjeg igrača Crvene zvezde, a od ove sezone francuskog Orteza, unosio se u lice gorostasnom Hadadiju, nije želeo da pruži ruku rivalu posle jednog duela, što je izazvalo salve zvižduka publike u hali.

Prednost od skromna četiri poena ( 42:38) kao da je postidela favorita na ovom meču. Selektor Irana Memi Bećirović bio je primoran da Hadadija izvede iz igre zbog četiri faula, tačnije da ga ostavi na klupi početkom treće deonice, što su košarkaši Srbije jedva dočekali. Za svega pet minuta prednost je postala dvocifrena. Dobar šut sa distance olakšao je posao i centarskoj liniji. Odbrana je napokon zaličila na defanzivu tima koji želi da se domogne same završnice šampionata. Agresivnost na liniji dodavanja podignuta je na viši nivo, što je rezultiralo niskom lakih poena iz kontranapada. Konfuznost u fazi tranzicije u prvom poluvremenu, pretvorena je u bržu i precizniju razmenu pasova koja je rezultirala lakom egzekucijom. U jednoj takvoj situaciji, posle dodavanja Teodosića iza leđa, Raduljica je u punom naletu zakucao loptu sa dve ruke, nakon čega je usled faula, nezgodno pao, srećom dočekavši se na donji deo leđa, a ne na ruke, koje su mu povređene. Naime, Radulja ima povređenu desnu šaku i levi zglob, zbog čega su mu obe ruke u zavojima. Posle par sekundi tišine Raduljica je sam ustao, lice selektora Đorđevića automatski se ozarilo, a poletnost igre ostala je ista kao i tokom većeg dela drugog poluvremena.

Kako je vreme prolazilo razlika od nekih 20 poena u korist Srbije omogućila je mladom stručnjaku da više prostora i minuta poveri Štimcu i Joviću. Kalinić je u četvrtoj deonici nastavio tamo gde je stao u prvoj četvrtini. Bez obzira na to što je ishod utakmice rešen na nekih 15 minuta pre isteka poslednje četvrtine Bjelica je ostao na parketu, potpuno zasluženio, sve do 38. minuta. Igrač Fenerbahčea bio je najdominantnija figura u redovima Srbije. Dabl-dabl učinak od 18 poena i 10 skokova dokaz je njegove dobre partije. Mirna završnica meča navela je sve u taboru „orlova“ da lagano počnu da razmišljaju o duelu sa Brazilom, koji bi mogao da bude pokazatelj od čega su satkane želje naše selekcije i da li je sve zapravo plod mašte ili u svemu tome ima realnog materijala.

Glavobolja zbog Krstića

Nekad Krstić, kapiten reprezentacije Srbije, nije nastupio ni protiv Irana. Umesto na zagrevanju, Krstić je vreme pred meč trećeg kola grupe A, proveo kod fizioterapeuta, što samo navodi na zaključak da je njegovo učešće u nastavku Svetskog kupa pod velikim znakom pitanja.

Senegal iznenadio Hrvate

Reprezentacija Senegala iznenadila je selekciju Hrvatske (77:75) u trećem kolu grupe B. Pred četvrto kolo Senegal i Hrvatska imaju isti skor od dve pobede i jednog poraza, tako da se predstavnik Afrike može nadati prolasku u narednu fazu. Senegal je konstantno imao prednost, a nezaustavljiv je bio Gorđi Đeng, centar Minesote koji je postigao 27 poena. Iskusni bek Dalmeida dodao je 15, dok su na drugoj strani najefikasniji bili Šarić i Bogdanović sa po 15 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari